Sport

Komentari 139

Dinamo zaradio 54 mil. € od Uefe u posljednje tri sezone!

Dinamo zaradio 54 mil. € od Uefe u posljednje tri sezone!

Rijeka je dobila deset puta manje, a Hajduk 50 puta manje! Iduće sezone doprvak ide u Konferencijsku ligu, gdje će nagradni fond biti manji nego u EL. I zato Dinamo strepi gledajući kako mu Osijek puše za vratom...

Pedeset i četiri milijuna. Toliko je Dinamo zaradio u zadnje tri sezone od nastupa u Ligi prvaka i Europskoj ligi. Eura, da ne bi bilo zabune, 54 milijuna eura! Samo od Uefe, a nešto je kapnulo i od marketinga, ulaznica, suvenira... i 96,5 milijuna eura od prodaje igrača. Kojima su baš ti nastupi u Europi toliko podigli cijenu.

POGLEDAJTE VIDEO: Dinamo uoči uzvrata s Krasnodarom

Ove sezone, objavila je Uefa, Dinamo je već zaradio 10,464.648 eura, a tome se tek treba dodati učinak u nokaut fazi. Ulazak u osminu finala je još 1,1 milijun, u četvrtfinale 1,5 milijuna...

Manje su od Dinama zasad zaradili Benfica, Roma, Napoli, Rangers, Hoffenheim, Crvena zvezda, Leicester, Lille, Celtic, CSKA Moskva, Feyenoord...

Rijekina je završna bilanca 4,859.024 eura, Lokomotiva je zaradila 660.000 eura, Hajduk 540.000, a Osijek 260.000 eura.

Ukupno su hrvatski klubovi ove sezone 19. po zaradi, iz Uefine blagajne u Hrvatsku za rezultate ove sezone stiže gotovo 16,8 milijuna eura. Više nego norveški, švicarski, srpski, rumunjski, poljski, švedski... I koliko god nam to zvuči ne baš malo, lijepa svota, to je manje od 1 posto novca kojim Uefa raspolaže za klubove koji sudjeluju u njezinim natjecanjima! Na hrvatske je klubove otpalo svega 0,86 posto.

Najviše je zaradio Bayern, 74,68 milijuna eura, a za prošlu, šampionsku sezonu u Ligi prvaka 117,3 milijuna.

Gledajući zadnje tri sezone, Dinamo je, dakle, zaradio za hrvatske prilike bajoslovnih 54 milijuna eura (za prošlu sezonu 28,15, a za pretprošlu 15,6 mil.). U iste tri sezone Rijeka je skupila deset puta manje, 5,72 milijuna, a Hajduk i Osijek - pedeset puta manje! Splićani 1,32 milijuna eura, a Osječani 1,2 milijuna.

Nažalost, taj će novac koji hrvatski klubovi dobivaju od Uefe - i dobar su im dio godišnjeg proračuna - idućih će godina biti manji.

Hrvatska će, naime, od iduće sezone u Ligi prvaka opet imati samo prvaka, a u Europskoj ligi - nikoga. Ostala tri kluba igrat će u Konferencijskoj ligi. I premda Uefa još nije objavila cjenik nagrada za to natjecanje, riječ je o trećem jakosnom natjecanju. Shodno tome, nagradni će fond biti (osjetno?) manji nego u Europskoj ligi. I neusporediv s Ligom prvaka.

Samo najbolje rangiranih 16 država imat će klubove u Europskoj ligi. Hrvatska je 20...

I zato Dinamo strepi gledajući kako mu Nenad Bjelica s Osijekom puše za vratom. Ako ne bude prvak, ide u Konferencijsku ligu. Što znači umjesto 10, 15 ili 25 milijuna eura od Uefe - možda milijunčić do dva. Ili za ulazak dublje u nokaut fazu možda pet milijuna.

Pa iskoristite, "plavi", ovu sezonu. Novi milijunčić čeka samo ako preskočite Krasnodar.

Najčitaniji članci