Obavijesti

Sport

Komentari 13

Dinastija Vušković: Pape, dida i pradida bili su stoperi Hajduka

Dinastija Vušković: Pape, dida i pradida bili su stoperi Hajduka

Mario Vušković svoje je pokazao u bijelome dresu, a uskoro će doći red i na mlađeg brata Luku. On je sa samo 15 godina debitirao u utakmici s Uranijom prethodno ostavivši dubok trag u mlađim uzrastima

VIDEO

Poznati navijački slogan ''I pape i dida bili su Torcida'' slikovito opisuje kako se ljubav prema Hajduku među generacijama prenosi s koljena na koljeno. S oca na sina...

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Koreografija Torcide protiv Vitorije VIDEO

No, obitelj Vušković otišla je korak dalje pa bi u njihovu slučaju slogan mogao glasiti 'I pape, i dida, i pradida... igrali su za Hajduk.'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Mario Vušković (20) svoje je pokazao u bijelome dresu, a sada je red na njegova mlađeg brata Luku (15), koji je u prijateljskoj utakmici s Uranijom debitirao za seniorski sastav u dobi od samo 15 godina, sedam mjeseci i jednog dana!

Vječni trenutak dragulja 'bilih': Za Hajduk zaigrao 15-godišnjak
Vječni trenutak dragulja 'bilih': Za Hajduk zaigrao 15-godišnjak

Njegov pradjed Marko Vušković upisao je tri nastupa u onom ratnom Hajduku koji je nastupao na oslobođenom teritoriju Visa, no hajdučkoj je obitelji puno poznatiji kao dugogodišnji klupski tajnik, i to u vrijeme 'zlatne generacije', kada je na čelu kluba bio legendarni predsjednik Tito Kirigin.

Tko god je ušao u prostorije Hajduka na Starom placu zatekao bi tamo tajnika Marka, koji je puno desetljeće 'držao tri kantuna kluba' u svojim rukama.

Dinastiju Vuškovića u dresu Hajduka nastavio je njegov sin Mario, Lukin i Marijev djed, po kojem je stariji brat Vušković dobio ime. On je pak bio jedan od najdarovitijih izdanaka Hajdukove škole nogometa u generaciji Ivice Šurjaka, Jurice Jerkovića, Dražena Mužinića..., no nikad nije ubilježio prvoligaški nastup za Hajduk, pa se nakon juniorskog staža otisnuo u Nizozemsku, gdje je uspješno nastupao za Go Ahead Eaglese i Heerenveen. Nakon što se vratio kući, poginuo je 1985. u prometnoj nesreći na putu prema Omišu za koji je tada igrao.

Jednako darovit bio je i Daniel Vušković, Lukin i Marijev otac, a malo je poznat podatak da je Daniel propustio priliku debitirati za Hajduk zbog rođenja sina Marija. Bilo je to početkom ovog stoljeća, Gračan ga je uvrstio u momčad za putovanje u Koprivnicu, no Daniel je zamolio trenera da ga oslobodi putovanja kako bi dočekao rođenje prvoga sina. Kasnije je ipak debitirao kod Slavena Bilića, kao jedan od najtalentiranijih u generaciji Marija Carevića i Darija Srne, s kojima je i danas nerazdvojan prijatelj. Ubilježio je 18 nastupa i zabio šest golova, no zbog brojnih turbulencija u Hajduku i ozljeda svega tri službena nastupa. Danas radi kao jedan od trenera u Akademiji Luka Kaliterna.

I tu nas priča vraća u današnje vrijeme, na službeni debi 15-godišnjeg Luke Vuškovića, kojem Hajdukova struka predviđa blistavu budućnost. Već je ostavio trag u mlađim generacijama splitskog kluba, a nedavno je postao najmlađi Hrvat u juniorskoj Ligi prvaka gdje igra sa starijom generacijom.

Luka je, uz brata Marija, četvrta generacija Vuškovića u povijesti Hajduka, a u klubu se nadaju kako bi i on mogao ostaviti dubok trag. Kao kadet dobio je počast pročitati govor na svečanosti imenovanja Hajdukove Akademije imenom legendarnog Luke Kaliterne.

Još jedna zanimljivost je da su sve četiri generacije Vuškovića redom bili stoperi, ali i da su Lukini i Marijevi rođaci Moreno i Vito, djeca njegovog strica Ronalda koji je također igrao nogomet, također nadareni nogometaši. Tko zna, sutra možda i prvotimci Hajduka... Ipak su to izdanci obitelji Vušković, obitelji u kojoj su 'i pape, i dida i pradida...' igrali za Hajduk!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu
Realov megatalent ima bizarni ugovor s djevojkom: Određuje što smije raditi i kako se ponaša
LJUBAV NEMA GRANICA

Realov megatalent ima bizarni ugovor s djevojkom: Određuje što smije raditi i kako se ponaša

Endrick i njegova djevojka obavezno moraju reći jednom drugom "volim te" u svakoj situaciji. Tu su i neke druge klauzule koje bi se trebale pobrinuti kako će ovom tinejdžeru uvijek prave stvari ostati prioritet