Obavijesti

Sport

Komentari 34

Dino, dok izbornike bacate pod vlak, Spahija i Perasović vam sigurno neće sjesti na klupu...

Dino, dok izbornike bacate pod vlak, Spahija i Perasović vam sigurno neće sjesti na klupu...

Veljko Mršić je nakon poraza od Njemačke rekao kako puno bolje i nismo mogli. Nije bio naročito samokritičan, ali dan kasnije jedan od čelnika Saveza pokazao je da mu samokritičnosti fali još više

Hrvatsku je u subotu u Spaladium Areni gledala daleko aktivnija publika neko što se zadnjih godina moglo vidjeti na tribinama dok igra košarkaška reprezentacija. Ipak, naša reprezentacija nije uspjela i izgubila je od Njemačke 86-76 u polufinalu kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre.

Ostali smo tako bez nastupa za OI iako smo po mnogima bili i favoriti. Izgubili smo iako je maestralni Bojan Bogdanović zabio 38 poena i tako oborio svoj rekord u dresu reprezentacije.

Nakon te utakmice izbornik Veljko Mršić istupio je pred kamere i onako, bez neke volje za većim preuzimanjem odgovornosti rekao kako smo igrali i bolje nego što je to bilo moguće. I tek dan nakon takvog istupa s izrazitim nedostatkom samokritike, pojavio se još jedan. Možda i gori.

Mršić: Sudac ništa nije dosudio na našu stranu... A ja ostajem, status mi je isti kao prije turnira
Mršić: Sudac ništa nije dosudio na našu stranu... A ja ostajem, status mi je isti kao prije turnira

Jedan od dvojice čelnih ljudi Hrvatskog košarkaškog saveza, legendarni košarkaš Dino Rađa, istupio je i za Index pomalo šokantno i dosta oštro iskritizirao Veljka Mršića. 

'Što je izbornik napravio... To je bilo košarkaško samoubojstvo'
'Što je izbornik napravio... To je bilo košarkaško samoubojstvo'

Naravno, prvo je, prije svega, dao klasičnu floskulu o odgovornosti koja je 'na svima njima'. Kao što je to, dakako, bilo i ranije. Kad su u Savezu promašili s odlukom da dovedu Ivicu Skelina, a onda opet promašili s Draženom Anzulovićem. Kad su ušli u javni rat s kapetanom Rokom Ukićem koji je za ovu reprezentaciju odigrao nebrojeno puno utakmica i natjecanja, bio zdrav ili ozlijeđen. Slagali se nisu, naravno, ni s bivšim izbornikom Acom Petrovićem koji je Hrvatskoj isporučio poraz težak 26 poena razlike. Ipak, ako je netko sve te potrese, bilo rezultatske, bilo verbalne, preživio, onda su to - čelnici HKS-a. Dobra odgovornost.

Jasno je, imao je Mršić solidnu količinu grešaka. Njegove rotacije nerijetko su neshvatljive, može se reći da je sporo reagirao kad treba zvati minutu odmora, a ono što on zove balansiranjem između ofenzivnih i defenzivnih petorki nerijetko je sjeckanje minutaže igračima koji u ritam naposljetku nikako ne mogu ni ući. To brzo rotiranje koje Mršić voli izvesti nesumnjivo više izgleda kao lutanje nego balansiranje. Jasno je, mogao je biti samokritičniji.

Ali reći da je odgovornost 'na svima nama', a onda isuti ovakav rafal kritika po izborniku, pomalo je ironično. Kao jedna od osoba na čelu Saveza dovesti izbornika pa reći da je on izveo košarkaško samoubojstvo i da si se hvatao za glavu na tribinama gledajući njegove odluke također je dosta smiješno. A reći da bi bolje odluke Mršić izvodio da je htio izgubiti je već - uvredljivo. Što to onda govori o onima koji su ga doveli?

Za kraj, jasno je da imena poput Nevena Spahije, Andree Trinchierija i Velimira Perasovića uglavnom imaju znatno primamljivije ponude s klupskog tržišta od onoga što bi im mogla ponuditi reprezentacija. Ali tko bi normalan, pobogu, sjeo na klupu ove reprezentacije gdje čelnici jedva čekaju svog izabranika baciti pod vlak?!