Obavijesti

Sport

Komentari 0

Dino Sinovčić i Emma Mečić najbolji parasportaši u 2023.

Dino Sinovčić i Emma Mečić najbolji parasportaši u 2023.
5

Po 27. puta Hrvatski paraolimpijski odbor (HPO) priredio je završnu godišnju svečanost – Dan hrvatskog parasporta, s dodjelom nagrada najuspješnijim sportašicama, sportašima, trenerima u protekloj godini

VIDEO

Plivači Dino Sinovčić i Emma Mečić proglašeni su najboljim hrvatskim parasportašima za 2023. u izboru Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) na svečanosti u zagrebačkom hotelu Westin.

Po 27. puta Hrvatski paraolimpijski odbor (HPO) priredio je završnu godišnju svečanost – Dan hrvatskog parasporta, s dodjelom nagrada najuspješnijim sportašicama, sportašima, trenerima u protekloj godini te zaslužnim sportskim dužnosnicima, a nagrade su podijeljene u 10 kategorija.

Protekla godina je bila iznimno bogata po broju nastupa i osvojenih medalja parasportaša na međunarodnim natjecanjima. Hrvatski parasportaši nastupili su u 2023. na 84 međunarodna natjecanja pri čemu na 13 svjetskih i 15 europskih prvenstava, te 13 svjetskih kupova. Osvojeno je čak 307 medalja od toga 119 zlatnih, 92 srebrnih, te 96 brončanih.

Zagreb: Proglašenje najuspješnijih parasportaša za 2023. godinu

- U Hrvatskom paraolimpijskom odboru težimo stvaranju boljeg svijetu, svijeta u kojem će svako dijete s teškoćama u razvoju i svaka osoba s invaliditetom moći konzumirati svoje pravo na bavljenje sportom. Težimo stvaranju boljeg svijeta u kojem parasportaši neće biti marginalizirani i u kojem će svaka paraolimpijka i paraolimpijac dobiti onoliko pažnje, koliko truda, upornosti i volje ulažu u svoj sport i ostvarivanje sportskih rezultata - istaknuo je u svom govoru predsjednik HPO-a Ratko Kovačić.

Priznanje za najboljeg parasportaša drugu godinu uzastopce i treći put ukupno osvojio je Dino Sinovčić. Najbolji hrvatski paraplivač prošle godine je osvojio srebrnu medalju na 100 metara leđno u disciplini S6 na Svjetskom paraplivačkom prvenstvu u Manchesteru. Bila je to njegova treća medalja u nizu na svjetskim prvenstvima nakon dva zlata osvojena 2019. u Londonu i 2022. u portugalskom Funchalu na Madeiri.

- Sretan sam i ponosan što sam po treći put u svojoj sportskoj karijeri izabran za najboljeg parasportaša. Ova je nagrada priznanje da smo na dobrom putu i nagrada za sav uloženi trud. Međutim, vremena za puno slavlja nema, ispred nas je paraolimpijska godina i nastup u Parizu - kazao je 31-godišnji Splićanin koji ima i broncu s posljednjih Paraolimpijskih igara u Tokiju u svojoj najjačoj disciplini 100 m leđno, te zlato s Europskog prvenstva u Dublinu 2018., srebro s EP-a 2021. u Funchalu i broncu iz 2009. u Reykjaviku.

Zagreb: Proglašenje najuspješnijih parasportaša za 2023. godinu

- Zdravlje je dobro i to je najvažnije, nema ozljeda i tegoba, ne želim ništa obećavati, najvažnije je da u Parizu budem zdrav - dodao je.

U ženskoj konkurenciji slavila je 16-godišnja Emma Mečić. Mečić je na SP-u u Manchesteru priredila senzaciju osvojivši srebrnu medalju na 400m slobodno (S9) sa svega 16 godina. Bila je to prva srebrna medalja za hrvatsko žensko paraplivanje na svjetskim prvenstvima nakon 25 godina i srebra Ane Sršen 1998. u Christchurchu.

Mečić, koja živi i trenira u Losoneu u švicarskom kantonu Ticino, ali nastupa pod hrvatskom zastavom, je najmlađa dobitnica ove nagrade u povijesti HPO-a. Trenira ju Luca Marin, proslavljeni talijanski plivač koji je osvajao medalje na svjetskim i europskim prvenstvima. Upravo je Marin i dobitnik nagrade HPO-a za najuspješnijeg stručnog djelatnika.

- Ovo je moja prva nagrada, ponosna sam i zahvalna. Prošla godina je bila sjajna, nitko nije očekivao tako dobar rezultat u Manchesteru. Osigurala sam Pariz i sada slijede pripreme - kazala je Mečić koja ide u drugi razred ekonomske škole.

Zagreb: Proglašenje najuspješnijih parasportaša za 2023. godinu

- Nije bilo dvojbe između Hrvatske i Švicarske. Moje srce je vezano za Hrvatsku - dodala je. 

Nagradu za najuspješniju parasportsku ekipu dobile su parastolnotenisačice Helena Dretar Karić i Anđela Mužinić Vincetić koje su na Europskom prvenstvu u Sheffieldu osvojile zlato u paru. Prije toga četiri su puta bile europske prvakinje u ekipnoj konkurenciji.

Priznanje 'Milka Milinković' dodjeljuje se po šesti put u spomen na našu slavnu paraolimpijku kao priznanje za dugogodišnji rad na razvoju sporta osoba s invaliditetom, a za 2023. godinu dobitnik nagrade je Dragan Rakić za svoj dugogodišnji rad u parastolnom tenisu.

Priznanje za medijsku promociju parasporta dobili su novinar tportala Silvijo Škrlec, te emisija "Sportsko Srce".

Najuspješniji parasportaši u neparaolimpijskim sportovima/disciplinama su Stipe Barić (paratekvando) i Ruža Markešić (kuglanje za slijepe i slabovidne).

Najuspješniji mladi parasportaš je Rudi Antolić (paraobaranje ruku), a najveće mlade nade parasporta su Sara Marić (paraatletika), Žade Banjad (paraskijanje), Danilo Premuš (paraplivanje), Lorena Rinčić (parastolni tenis) i Marko Radovanac (paraatletika).

Zagreb: Proglašenje najuspješnijih parasportaša za 2023. godinu

Dobitnici nagrada

  • najbolja parasportašica: Emma Mečić (paraplivanje)
  • najbolji parasportaš: Dino Sinovčić (paraplivanje)
  • najuspješnija ekipa: Helena Dretar Karić i Anđela Mužinić Vincetić (parastolni tenis)
  • najuspješniji stručni djelatnik: Luca Marin (paraplivanje)
  • najbolji sportaši u neparaolimpijskim sportovima: Stipe Barić (paratekvando) i Ruža Markešić (kuglanje za slijepe i slabovidne)
  • priznanje za medijsku promociju parasporta: Silvijo Škrlec (tportal), emisija "Sportsko Srce"
  • priznanje "Milka Milinković": Dragan Rakić (parastolni tenis)
  • najuspješniji mladi parasportaš: Rudi Antolić (para obaranje ruku)
  • mlade nade parasporta: Sara Marić (paraatletika), Žade Banjad (paraskijanje), Danilo Premuš (paraplivanje), Lorena Rinčić (parastolni tenis), Marko Radovanac (paraatletika)
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!
'MODRIMA' DERBI SEZONE

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!

Rijeka je povela pred 8118 gledatelja na Rujevici golom Marka Pjace iz penala u 50. minuti. Petković je sjajno naciljao iz slobodnjaka u 75. minuti za izjednačenje, a Hoxha je u 89. zabio za vodstvo nakon što je ušao

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka
KALKULACIJE

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka

Ako bi obje momčadi na kraju sezone imale isti broj bodova, Dinamo tu bolje stoji jer su 'plavi' od četiri međusobna derbija ove sezone pobijedili u tri (2-1, 1-0, 2-1), a jednom je bilo neriješeno (2-2)
VIDEO 24sata na Dinamovom noćnom slavlju: BBB iznenadili igrače, Ristovski pjevao s njima
LUDNICA U ZAGREBU

VIDEO 24sata na Dinamovom noćnom slavlju: BBB iznenadili igrače, Ristovski pjevao s njima

Nekoliko stotina navijača dočekalo je 'plave' na Maksimiru nakon pobjede Dinama nad Rijekom u derbiju. Tamo su pjevali i slavili, a cijela fešta nije predugo trajala, ipak je već bilo debelo iza jedan sat ujutro...