Obavijesti

Sport

Komentari 3

Djevojke, ovo smo čekali točno 20 godina: Kad napravimo poen, pjevaju nam Mare i Kate

Djevojke, ovo smo čekali točno 20 godina: Kad napravimo poen, pjevaju nam Mare i Kate
3

Sjajna Riječanka Mara Štiglić (17) predvodit će Hrvatsku u srijedu u 18 sati u četvrtfinalnom susretu protiv Italije. Hrvatske juniorke nikad u povijesti nisu uspjele uloviti polufinale SP-a. Sad je prilika

VIDEO

Bilo je to davne 2003. godine. Hrvatske juniorke izborile su četvrtfinale kao prve u skupini.  A onda u dramatičnom meču izgubile od Italije 3-2. Meč kakav se dugo pamti. U petom setu bilo je 15-13 za Talijanke, drama nad dramama. Iako, reći će Nino Matjačić, šef struke u OK Doinamo i bivši igrač Mladosti da je Hrvatska tad bila spremna za zlato.

- Ma da...Tad smo vrijedili čak i za svjetsko zlato, jer smo i s Brazilom, koje su bile prvakinje, izgubili 3-2. U zadnjem setu bilo je 16-14 za Brazilke. Nakon toga za poredak od 5.-8. mjesta smo glatko deklasirali Rusiju i Tajland. To je bila generacija 1986. i mlađe, koje su bile europske prvakinje - kaže Nino Matjačić.

Bilo je još nešto pokušaja 2005. na SP u Macau, kad je generacija 1988. osvojila šesto mjesto, a od tada - ništa. Pomrčina. A upravo je 2005. rođena današnja generacija djevojaka koje će danas u 18 sati u Osijeku loviti četvrtfinale. Dugih 20 godina prošlo je otkad smo, eto, posljednji put igrali četvrtfinale. 

storyeditor/2023-08-08/ud9gnruxehl1zqujyh23.jpg

- Uh, nisam to znala. Bilo je vrijeme da se odbojka vrati u život. Atmosfera je odlična, analizirali smo Italiju, pune smo samopouzdanja i idemo po pobjedu. Publika je sjajna, osjećamo tu energiju s tribina koja nas gura cijelo prvenstvo - kaže Mara Štiglić (17), igračica koja vuče Hrvatsku.

storyeditor/2023-08-08/fk2musi1rlgpwe0vopxq.jpg

Mara je Riječanka, učenica 3. razreda srednje škole, a odbojku je počela igrati vrlo rano. Naravno, kako stiže iz sportske obitelji, nije bilo upitno da će u sport, bilo je samo pitanje koji...

- Već u 1. razredu osnovne škole. Krenula sam s prijateljicama i odmah zavoljela. Mama je bila košarkašica, tata i brat nogometaši, pa sam u sportu odmalena - kaže Mara.

Riječanka je jedna od najboljih odbojkašica Hrvatske, talent kakav se rijetko viđa.

- Imala sam 13 godina kad sam odigrala prvu utakmicu za seniorsku momčad - otkriva Mara.

Eto, o takvom se talentu radi. Dok većina djevojčica s 13 godina razmišlja koji bi sport mogle odabrati, Mara je već igrala za seniorke. Izbornik Saša Ivanković napravio je odličnu kemiju u momčadi, a djevojke mu vraćaju sjajnim igrama.

- Nakon svake pobjede pjevamo ‘E, moj Saša’ u čast našem izborniku. Imamo odličan odnos. Što kaže na himnu? A ništa, smije se, drago mu je - kaže kroz smijeh Mara.

Inače, djevojke imaju poseban ritual, zagrijavanje počinje već u autobusu.

- Aurora Papac je DJ i zadužena je za muziku za nabrijavanje. Ima svega, od Jelene Rozge do latino glazbe. Da, latino glazba nam super dođe za nabrijavanje. A kad dođemo u dvoranu, sa zvučnika trešte navijačke pjesme, uz koje se još više nabrijemo i spremne smo za pobjedu - kaže Mara.

Do svjetskog vrha ostale su još tri utakmice. Danas je prva, protiv Italije. Kad zatvorite oči, zamišljate li koliko može Hrvatska?

- Zamišljam da smo u polufinalu - kaže Mara.

A kakva bi to bila Mara da uz nje nema Kate. Kata Lijić naša je dizačica.

- Kad zajedno napravimo poen, onda nam pjevaju Mare i Kate - otkriva kroz smijeh Mara, dodavši da je vrijeme da se odbojka vrati u život.

Da, vrijeme je. Dvadeset godina čekali smo da naše djevojke dohvate četvrtfinale. Protivnik je isti kao prije 20 godina. Italija. Tada smo izgubili 3-2. Vrijeme je za revanš i prvo polufinale u povijesti. Djevojke, pokažite srčanost i borbenost kao do sada i, uz Maru, koja je liderica momčadi, i Katu Lijić, našu dizačicu, Talijanke neće ni znate što ih je snašlo. Mare i Kate za uspjeh Hrvatske. ■

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...
TRENER I KAPETAN 'MODRIH'

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...

Ne gledam na Sopićeve komentare kao nekakvo 'bockanje'. Osebujan je, malo je drugačiji, iskren je u izjavama, nekima se možda to sviđa, nekima ne, rekao je Bruno Petković

Olićev i Mandžukićev klub u problemima: Igrači ne dolaze na treninge, račun je blokiran...
TEŠKI DANI

Olićev i Mandžukićev klub u problemima: Igrači ne dolaze na treninge, račun je blokiran...

Igrači dva mjeseca nisu dobili u plaću pa su odlučili štrajkati i ne dolaziti na treninge. Takva odluka će biti na snazi dok klub riješi dug prema njima, ali pitanje kako će to napraviti obzirom da je račun u blokadi
VIDEO Cirkus u Turskoj: Monaco slavio protiv Fenera, huligani utrčali na parket i napali ih!
NOVI PROBLEMI

VIDEO Cirkus u Turskoj: Monaco slavio protiv Fenera, huligani utrčali na parket i napali ih!

Gosti su burno proslavili pobjedu, neki igrači su i pretjerali, a to je razbjesnilo pristaše Fenerbahčea koji su utrčali na parket i htjeli ih pretući