Sport

Komentari 6

Drama u Melbourneu: Slovenki pozlilo, koliko će još stradati?

Drama u Melbourneu: Slovenki pozlilo, koliko će još stradati?

Dalila Jakupović osjetila je bolove u prsima i gušenje identično napadaju astme, a astmu nema. Kanađanka Eugene Bouchard žali se na osjećaj 'kao da ima igle u plućima'

Liječnici i meteorolozi lansiraju neprekidna i alarmirajuća upozorenja da u Melbourneu svi (uključujući kućne ljubimce!) ostanu u zatvorenome jer je zrak zbog kataklizmičnih požara štetan po zdravlje, posebno u kombinaciji sa velikim vrućinama. Ali... Velika se lova vrti pa se tenis na Australian Openu igra. Psi i mačke nek' ostanu na sigurnom, tenisači i tenisačice... Na teren!

Dalila Jakupović ima 28 godina. Tenisačica iz Slovenije je atleta, profesionalna sportašica i žena u naponu snage. Dalili je na meču sa Švicarkom Stefanie Voegele pozlilo. Morala je predati u prvom setu.

- Ljudi, ovo je stvarno loše. Nikada nisam osjetila ništa ni približno slično, uplašila sam se jer ne da nisam mogla igrati nego više nisam mogla hodati. Doslovno. Bolovi u prsima... Nikada ranije nisam imala astmu, a ovo je bilo kao astmatični napadaj. Nije fer što smo danas igrale - pričala je poslije Jakupović pa dodala:

- Odgoda? A nemamo mi nekog izbora. Ako organizatori kažu da se igra, a mi ne izađemo na teren možemo biti kažnjene. Možda je bolje bilo da se sačekalo do sutra i vidjelo hoće li biti bar malo bolje - rekla je Jakupović.

Elena Svitolina, 25-godišnja Ukrajinka apelira putem društvenih mreža. Screenshot meteoroloških crvenih alarma, jasnog natpisa da je zrak i boravljenje na otvorenome 'Vrlo NEZDRAVO' te pitanje: 'Zašto se čeka da se dogodi zlo prije nego što se nešto poduzme'?!

Australijom haraju nezapamćeni požari, promijenjena je klima cijelog kontinenta, žrtve rastu, uništena je flora i fauna, dim i pepeo prelaze oceane, katastrofa je očajnički golema i imat će posljedice po cijelu kuglu zemaljsku, ali... Dogovoreni su termini TV prijenosa, sponzori su dali vagone love, a od novca nema važnijega.

Dobro, ni najmanje dobro nije bilo ni Kanađanki Eugene Bouchard koja je pričala o osjećaju 'kao da ima igle u plućima'!

- Zastane udisaj u gornjem dijelu prsiju i neće zrak ni unutra, ni van. Onda su krenuli grčevi da sam jedva hodala. Pa u trećem setu sam od nemoći uglavnom servirala ispod ruke! - objasnila je Kanađanka kojoj je također ukazivana liječnička pomoć.

Bouchard je prekidala svoj meč sa Kineskinjom Xiaodi You, ali na kraju je pobijedila 2-1 u setovima.

Njemica Laura Siegemund kaže:

- Obožavam Australian Open, uvjeti su ekstremni, ali nemojmo se lagati: nitko nema vremena za odgode. Turniri su naslagani jedan na drugi i to je to. Ili se igra ili ne.

Što kažu organizatori? "Stručnjaci su bili na terenu prije početka mečeva i stanje su proglasili sigurnim'. Igra se. Pa makar po terenima padali.

Najčitaniji članci