Obavijesti

Sport

Komentari 2

Dukan u teškoj misiji: Dosta je odmora, u lov na NBA-minute

Dukan u teškoj misiji: Dosta je odmora, u lov na NBA-minute
1

DUJE I PEĐA Žao mi je što sam morao otkazati izborniku Perasoviću, ali čekaju me individualni treninzi sa Stojakovićem i pokušaj da se dokažem, kaže Dukan

VIDEO

Dobrodošao u NBA ligu. Sretan sam zbog tebe, jedva čekam da se vidimo na terenu, ali dobro pazi kad uđeš u reket Bullsa, budi siguran da te spremno čekam, zaprijetio je centar Chicaga Joakim Noah dugogodišnjem prijatelju Duji Dukanu nakon potpisa ugovora sa Sacramento Kingsima.

Duje Dukan imao je rijetku privilegiju odrastati uz NBA, i to uz šampionsku momčad Chicago Bullsa. Ne samo odlaziti na utakmice, nego i na treninge, u svlačionicu, pa čak i na interne proslave NBA-naslova. Odrastao je uz Jordana, Pippena, Kukoča... I sanjao da će jednoga dana i sam zaigrati u NBA ligi.

- Teško je to riječima opisati. Cijeli život sam želio biti košarkaš, želio sam igrati u NBA ligi, a sad kad sam tu, osjećam samo malo uzbuđenje - ispričao nam je  Dukan, koji se nakon Ljetne lige i odmora u svom Splitu vratio u Ameriku gdje uskoro počinje s ozbiljnim treninzima.

- Prvi tjedan samo sam se odmarao i kupao, nakon toga sam trčao na Marjanu, radio i individualno s ocem te s prvom momčadi Splita. Žao mi je što sam morao otkazati izborniku Perasoviću, ali nadam se da ću već sljedeće godine obući dres reprezentacije. U rujnu su mi zakazani individualni treninzi s Predragom Stojakovićem, a početkom listopada i službeno počinje trening-kamp Sacramenta na kojem ću se pokušati nametnuti. Ako ne uspijem, igrat ću za njihovu razvojnu momčad Reno Bighorns koju bi trebao voditi Stojaković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vjerojatno najveći kompliment dao mu je Vlade Divac usporedivši ga sa Stojakovićem u mladim danima.

- Što reći na to? Stojaković je jedan od najboljih šutera NBA lige svih vremena. Lijepo je kad me uspoređuju s njim, to je veliki kompliment. Slične smo građe i visine, oslanjamo se na šut, ne na atletiku, ali on je igrao na nivou koji je teško doseći. Treba puno talenta, rada i sreće da se napravi takva karijera.

Dobrodošlicu mu je poželio i trener George Karl.

- Nazvao me odmah nakon potpisa ugovora, čestitao mi i pitao me zanima li me što vezano uz igru Kingsa. Rekao sam mu da mi je sve jasno jer smo vježbali po njegovim uputama tijekom Ljetne lige. Uskoro ću dobiti skriptu s akcijama i terminologijom koju koristi trener da se što lakše prilagodim. "Coach Karl" voli run & gun-košarku, voli da mu "četvorke" kreiraju i šutiraju, što bi trebalo biti jako dobro za mene.

Konkurencija je moćna.

- Najbolji je igrač DeMarcus Cousins, tu je i Rudy Gay, doveli su Rajona Ronda... Imamo jako dobru momčad, a ja ću se boriti za minutažu s Omri Casspijem i Jamesom Andersonom, ali i s Gayem i Cousinsom koje trener isto koristi na "četvorci".

Duje još uvijek ne zna koje su zadaće rookieja, ali već se sprijateljio s nekim igračima koji će mu pomoći u prilagodbi.

- Willieja Cauleyja-Steina znam iz NCAA-a, igrao sam protiv njegova Kentuckyja na Final Fouru, upoznao sam i sina Johna Stocktona, Davida te Jamesa Andersona. Nas četvorica družili smo se tijekom Ljetne lige.

Potpisao je dvogodišnji ugovor za NBA-minimalac. Izabrao je broj 26 na dresu.

- Broj 13 bio je zauzet pa sam uzeo 26. To je duplo, valjda ću i igrati duplo bolje - nasmijao se mladi košarkaš koji je cijeli život navijao za Bullse, no gajio je i simpatije prema Kingsima.

- Sacramento je jedan od košarkaških gradova u SAD-u, nema drugih velikih klubova i sportova i svi žive za košarku. Volio sam gledati kako Jason Williams hrani loptama Divca i Stojakovića. Bila je to sjajna momčad s Chrisom Webberom, Mikeom Bibbyjem, Bradom Millerom, koji je kasnije došao u Bullse, Bobbyjem Jacksonom... U Kingsima je igrao i moj idol Hedo Türkoğlu.

  • "Tata je sretan, ali kaže kako još ništa nisam napravio. On mi je bio najveća podrška tijekom karijere, pogotovo na sveučilištu dok nisam imao minutažu koju sam trebao imati. Hrabrio me i uvjeravao kako ne smijem izgubiti vjeru u sebe"
  • "Divac i Stojaković jako su mi puno pomogli. Divac jer je vjerovao u mene i ponudio mi ugovor, a Stojaković brojnim savjetima tijekom Ljetne lige"
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI  bira između dvije legende!?
PLAN ZA PARIZ

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI bira između dvije legende!?

Plus+ Neki sportaši koji su se na borilištu izborili za olimpijski san, neće ga ostvariti jer, eto, nema dovoljno kapaciteta ni kreveta u olimpijskom selu. Čista glupost...
Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića