Obavijesti

Sport

Komentari 12

Duvnjakovu sliku nosi uza se, a Austrijanci su ga zbog Hrvatske htjeli čak i izbaciti iz škole...

Duvnjakovu sliku nosi uza se, a Austrijanci su ga zbog Hrvatske htjeli čak i izbaciti iz škole...

Ivan Martinović (23) rođen je u Beču, igrao je i nogomet, ljubitelj je NBA lige i LeBrona Jamesa, a u Egiptu je napokon zaigrao na velikom natjecanju. I oduševljava!

VIDEO

Hrvatska ima novu rukometnu zvijezdu, to je u dosadašnjem dijelu Svjetskog prvenstva u Egiptu pokazao Ivan Martinović (23), odlični desni vanjski koji je u pobjedu protiv Bahreina ugradio četiri komada - sve u drugom poluvremenu, a i dijelio je nekoliko sjajnih asistencija.

Pokretanje videa...

Hrvatska stigla u Kairo 04:35

Mladi rukometaš nije razočarao ni u jednoj utakmici - Japanu je zabio tri pa Angoli pet. Protiv Katara je ponovio statistiku iz prve utakmice, a protiv Bahreina je ponovno bio na razini. 

Pakleni Martinović slomio je Bahrein! Argentinci, na redu ste
Pakleni Martinović slomio je Bahrein! Argentinci, na redu ste

Nije razočarao ni u prvoj bundesligaškoj sezoni (2018/19.) u dresu Gummersbacha, kad je imao bolju statistiku od Domagoja Duvnjaka.

- Otkad sam bio dječak, uzor su mi bili Duvnjak i Balić. Kada sam pozvan u A reprezentaciju na kvalifikacijama za Euro 2020. u Osijeku, Dule i ja smo bili cimeri, što me oduševilo. Sa sobom uvijek imam fotografiju s Eura u Beču 2010. kada sam se fotografirao s njim jer ju uvijek imam sa sobom. Pokazao sam mu je, a on nije mogao vjerovati - kroz smijeh nam je ispričao Ivan.

U Gummersbachu je nosio broj 5, isto kao i Domagoj Duvnjak. Ipak, u prvoj sezoni Bundeslige nadmašio je Domagoja, odnosno, njegovu prvu sezonu. Zabio je 141 gol, imao 63 asistencije, 27 sedmeraca i to sve u 34 odigrane utakmice. Dule je, za usporedbu, imao 110 golova.

- Nisam se ni ja tome nadao. Došao sam iz austrijske lige u najjaču ligu svijeta. Moram priznati, naporno sam trenirao i to je dokaz da se isplati raditi. Jako sam sretan što sam ovako odigrao sezonu, ali neću tu stati, nastavit ću raditi još više - rekao je tada Martinović, a trud se očito isplatio.

Kairo: Svjetsko prvenstvo u rukometu, Hrvatska - Bahrein

Iako mu i sestra Kristina (20) i brat Marin (24) igraju za Austriju, a obitelj živi u Beču, Ivan je odlučio obući na sebe šahovnicu.

- Meni je u početku bio cilj igrati s bratom. Međutim brat je stariji pa mene tada nisu pozvali u austrijsku reprezentaciju. Bio sam im premlad i nedovoljno dobar. Otišao sam u zadarski rukometni kamp gdje su me treneri primijetili i pozvali prvi puta na pripreme. Nije mi bilo lako, morao sam puno putovati, ali sam znao da će se sve isplatiti.

Kad su shvatili da su pogriješili, Austrijanci su počeli pritiskati roditelje, a kad je Ivan odjenuo hrvatski dres, htjeli su ga izbaciti iz škole! Naime, pohađao je školu za austrijske sportaše, a kako više nije bio austrijski sportaš, zaključili su, nema mjesta u toj školi. Na kraju se moralo umiješati hrvatsko veleposlanstvo i spasiti stvar.

Červar ga je pozvao i u A reprezentaciju na kvalifikacijske utakmice za Euro 2020., no Martinović nije igrao. U Egiptu je dobio priliku na najvećoj svjetskoj smotri.

Hajde, barem se nokti konačno nisu grizli... A sada je vrijeme da prebacimo u petu brzinu
Hajde, barem se nokti konačno nisu grizli... A sada je vrijeme da prebacimo u petu brzinu

A skoro je završio u nogometu...

- Imao sam osam godina kada sam se okušao u rukometu zajedno sa starijim bratom. Prvo smo trenirali nogomet, ali smo se obojica na kraju odlučili za rukomet. Stariji brat, dvije mlađe sestre i ja, svi se bavimo istim sportom, a roditelji nas prate na utakmicama. Da nije bilo njih, teško bismo ovo ostvarili.

Iz bečkih Fiversa je prešao u Bundesligu jako mlad. Gummersbach je klub koji ima bogatu povijest, no te su sezone bili loši te ispali u drugu ligu. 

Gummersbach je mali grad u usporedbi s Bečom. Živio sam sam. to mi je bilo teže nego li prilagoditi se njemačkom tipu rukometa. Ali brzo sam se naviknuo, igrači su me sjajno primili. Više smo trenirali, više putovali nego u Austriji. Kvaliteta rukometa u Bundesligi je neusporediva, igrati protiv Duvnjaka i Schmidta je san svakog igrača. 

Ondje ga je dočekao i "friško" umirovljeni Drago Vuković.

- Drago je legenda, zna i napad i obranu, puno me savjetovao. Nakon što se ozlijedio, bio mi je kao trener, zahvalan sam mu na svemu. Svaki dan smo bili zajedno na kavi i to je stvarno privilegija.

Rhine-Neckar Leuven - TSV Hannover-Burgdorf

Od jeseni 2019. nosi dres Hannovera. S njima je potpisao trogodišnji ugovor do ljeta 2022., a poslije Svjetskog prvenstva u Egiptu možda dođe i još neka ponuda.

Što bi bio da nisi rukometaš?

- Košarkaš - odgovara kao iz topa. 

- Pratim NBA, Le Bron mi je idol, obožavam ga. Kada se hoću motivirati, gledam njegove videe. Navijam uvijek za ekipu za koju on igra, pa tako trenutno navijam za Lakerse, ali inače volim i New York Nickse. 

Za kraj ugodnog razgovora iznenadili smo Martinovića s "blic" pitanjima.

Arpad Šterbik ili Marin Šego?

- Šterbik.

Uwe Gensheimer ili Timur Dibirov?

- Gensheimer.

Mikkel Hansen ili Nikola Karabatić?

- Karabatić.

Domagoj Duvnjak ili Andy Schmidt?

- Duvnjak, naravno.

Kiril Lazarov ili Petar Metličić?

- Metličić.

Luc Abalo ili Ivan Čupić?

- Čupić.

Pizza ili hamburger?

- Hamburger.

Argentinci sredili Japan, s njima ćemo odlučivati o četvrtfinalu
Argentinci sredili Japan, s njima ćemo odlučivati o četvrtfinalu
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Mvumbi je i dalje zvijezda: Želi ga pola Francuske nakon SP-a
'SHAQ' MOŽE BIRATI

Mvumbi je i dalje zvijezda: Želi ga pola Francuske nakon SP-a

Znam da je ovo posao, ali sve mi je ovo novo. Ne znam još što bih rekao. Uskoro ću odlučiti gdje ću nastaviti karijeru, rekao je pivot DR Konga koji je oduševio sve na SP-u u Egiptu

Nitko ni blizu virtuozu: Balićev rekord dugo će ostati netaknut
NAKLONITE SE MAJSTORU

Nitko ni blizu virtuozu: Balićev rekord dugo će ostati netaknut

Bivši hrvatski rukometni reprezentativac šest puta zaredom našao se u najboljim postavama velikih natjecanja. Sagosen je u Egiptu mogao doći na pet, no prerano je izletio s Norvežanima
Spektakularno finale u Egiptu: Danska ponovno prvak svijeta!
NEVJEROJATNI HANSEN I LANDIN

Spektakularno finale u Egiptu: Danska ponovno prvak svijeta!

Čudesni Hansen, čudesni Landin na golu i Danska je ponovno prvak svijeta! Na koncu su presudile nijanse, ali Danci su zasluženo obranili naslov prvaka svijeta 26-24 i drugi put u povijesti uzeli zlatno odličje