Obavijesti

Sport

Komentari 17

Dužnici, kamenje i mine: Sve o mogućim protivnicima Vatrenih

Dužnici, kamenje i mine: Sve o mogućim protivnicima Vatrenih
1

STARI ZNANCI Republika Irska, Grčka i Švedska već su stajali Vatrenima na putu do velikih natjecanja. Sjeverna Irska pak ima najkraću povijest s nama, a sve o njima i ostalim nenositeljima pročitajte u nastavku

VIDEO

Vatreni će danas u švicarskom Zurichu nešto poslije 14 sati saznati protivnika u dodatnim kvalifikacijama za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. 

Srećom, imamo tu privilegiju kroz status nositelja pa tako izbjegavamo Talijane, Švicarce i Dance, no s druge strane ždrijeba vrebaju Švedska, Grčka, Republika Irska te Sjeverna Irska. 

 

Sa svakom od tih reprezentacija imamo zajedničku povijest, a prije predstavljanja naših potencijalnih protivnika treba spomenuti kako smo od najskuplje reprezentacije među njima - duplo skuplji! 

Naime, Transfermarkt cijeni Hrvatsku na 279 milijuna eura.

GRČKA (131,95 milijuna eura)

Tvrđi i od kamena

Šest puta igrali smo protiv Grčke i protiv njih pamtimo tek jednu pobjedu iz kvalifikacija za francuski Mundijal.

U proljeće 1997. u Solunu golom Davora Šukera napravili ključan korak prema Svjetskom prvenstvu budući da smo tek za jedan bod završili ispred Grka u kvalifikacijskoj skupini. 

Prva utakmica godinu ranije završena je rezultatom 1-1 u Maksimiru, a nakon toga smo protiv njih odigrali dvije prijateljske te upisali remi i poraz.

VIDEO

Vrijedi istaknuti kako su Grci u osam kola kvalifikacija primili svega četiri gola; Hrvatska je primila 12, no svejedno smo vidjeli Francusku za razliku od njih.

Nova dva službena ogleda stigla su u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2012. i nakon 0-0 u Maksimiru, doživjeli smo poraz u Pireju što nas je gurnulo u dodatne kvalifikacije.

Samaras i Gekas slomili su Bilićevu reprezentaciju u nervoznoj utakmici s devet kartona, ali i nekim neželjenim situacijama izvan terena. Grci su na kraju bez poraza završili kvalifikacijski ciklus uz samo pet primljenih golova.

Grčka je u svojoj kvalifikacijskoj skupini završila uz 19 osvojenih bodova, dva više od trećeplasirane Bosne i Hercegovine te devet manje od neprikosnovene Belgije. Ponovno su se istaknuli odličnom defenzivom - primili su svega šest golova u deset utakmica, baš kao i prvoplasirana Belgija. 

Pomalo dekadentan stil njihova je glavna snaga. Protiv njih se malo tko može naigrati, uostalom, Belgija koja je u kvalifikacijama utrpala 43 gola, protiv Grčke u Bruxellesu je jedva jedan.

Najveća snaga ove reprezentacije jest, logično, obrana. Predvodi ju iskusan i čvrst dvojac Kostas Manolas (Roma, 30 milijuna eura) i Sokratis Papastathopoulos (Dortmund, 28 milijuna eura), a problem im može predstavljati baš ozljeda Manolasa koji bi mogao pauzirati i mjesec dana! 

VIDEO

Većinu ostatka momčadi dobro smo upoznali kroz europski ciklus Rijeke ovoga ljeta. Naime, tu je niz igrača AEK-a i Olympiacosa poput Fortounisa, Lazarosa, Mantalosa, a ne treba zaboraviti niti opasnog napadača Kostasa Mitrogloua (Marseille, 12 milijuna eura) koji se polako budi u francuskom prvenstvu.

Grčkim 'orkestrom' upravlja Nijemac Michael Skibbe koji je u karijeri vodio Bayer, Galatasaray, Frankfurt, Dortmund i Herthu od istaknutijih klubova.

Nijemac preferira 4-2-3-1 sustav u kakvom igraju i Vatreni, a u prvoj postavi često se pojavljuje Portugalac Zeca. On je od 2011. do 2017. nosio dres Panathinaikosa da bi ovo ljeto preselio u danski Kopenhagen.

Uz Fortounisa i Mantalosa najkreativniji je igrač reprezentacije.

ŠVEDSKA (101 milijun eura)

Vječno pamtimo Srninu bombetinu

Novi izbornik Zlatko Dalić spomenuo je u intervju za 24sata kako želi izbjeći Švedsku. Poslije povlačenja Zlatana Ibrahimovića dojam je da su postali kompaktnija momčad koja sve postiže timski. Završili su iza Francuske (četiri boda manje) na diobi drugog mjesta s Nizozemcima uz 19 bodova. 

Zbog bolje gol razlike puleni Jannea Anderssona stigli su do baraža i tamo predstavljaju po mnogima glavnu prijetnju nositeljima. 

U njihovom preporodu ključan je baš izbornik Andersson, tvorac čuda s klupe Norrköpinga kojeg je vodio od 2011. do 2016. U doba velike dominacije Malmöa Švedskom iskočio je on i prekinuo to naslovom prvaka 2015. godine. 

Taj klub nije od 1992. bio prvak svoje zemlje, još tamo od doba slavnog Tomasa Brolina. U Švedskoj je poznat po pojavljivanju u nagrađivanom dokumentarcu o bivšem proslavljenom švedskom sucu Martinu Hanssonu koji je 'autor' jedne od najvećih krađa u povijesti nogometa.

Henryjeva ruka protiv Republike Irske koja je Francuze odvela na Mundijal u Južnu Afriku tema je tog filma, a Janne je 'svjedočio' u korist svog sunarodnjaka kao jedna od najvećih nogometnih faca u Švedskoj. To je izazvalo brojne kontroverze...

Protiv Švedske odigrali smo dvije službene utakmice i dvaput pobijedili. Golčina Darija Srne u Göteborgu na uvertiri kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2006. u Njemačkoj jedan je od najboljih golova Vatrenih svih vremena!

VIDEO

Baš smo tim golom trasirali put prema Mundijalu, a potvrdu premoći ostvarili smo i u drugoj utakmici u Zagrebu kada je strijelac bio ponovno Darijo Srna, ovaj put iz penala.

Bila je to puno moćnija Švedska nego današnja budući da su 2004. za njih igrale zvijezde poput Ljungberga, Larssona i Mellberga. Uostalom, na kraju su osvojili jednak broj bodova kao i mi (24).

Današnja Švedska ne odiše talentom, više je to radna i odgovorna momčad u kojoj se najviše ističe ponajbolji europski asistent, član RB Leipziga Emil Forsberg.

VIDEO

Cijena tog veznjaka je 22 milijuna eura, a toliko Transfermarkt cijeni i Viktora Lindelofa, braniča Manchester Uniteda kojeg je Mourinho platio Benfici 35 milijuna eura! Međutim, on se tamo nikako ne snalazi i jako malo igra što je velika briga za Šveđane.

Zanimljivo, njihov napadački tandem Toivonen - Berg vrijedi ukupno 3,5 milijuna eura kolika je cijena našeg nominalno četvrtog napadača Duje Čopa.

Andersson preferira 4-4-2 formaciju koja reprezentaciji daje stabilnost u igri i rijetko imaju 'crne rupe' u 90 minuta.

Uz spomenutog Forsberga pozornost okupira Viktor Claesson, ofenzivac Krasnodara i jedan od najtalentiranijih švedskih nogometaša današnjice.

Je li to usporedivo sa Ibrom ili Ljungbergom, procijenite sami.

REPUBLIKA IRSKA (91,55 milijuna eura)

Jednom su nam uzeli Euro...

Tvrda 'nula' u Maksimiru, frustracije tada treće reprezentacije svijeta i muka protiv nezgodne Republike Irske presjek je naše prve službene utakmice s njima.

A onda, duga lopta Roberta Kovača preko cijelog terena te maestralna završnica 'branda' Davora Šukera u 90...

VIDEO

Preko 30 tisuća duša na stadionu u Zagrebu je 'gorjelo', to je jedan od najemotivnijih golova Hrvatske uopće. 

Šuker im je zapaprio iz penala i u Dublinu u istoj minuti. Irci su držali pobjedu, a onda smo preko Vugrinca (80. minuta) te Šukera (90') uzeli bod koji nam ipak nije puno pomogao oko odlaska na Euro u Nizozemsku i Belgiju 2000. Ostali smo doma uz 15 bodova, Irska je imala jedan više, SR Jugoslavija dva.

U utakmici u Dublinu za Irsku je igrao tada mladi John O'Shea koji i danas sa 36 godina igra za reprezentaciju Martina O'Neilla, vrlo uglednog menadžera za Otočke gabarite.

Ircima nismo ostali dužni jer smo se sreli na Euru 2012. u Poznanju. Reprezentacija Slavena Bilića u prvom kolu pobijedila ih je 3-1 uz dva gola Mandžukića te jedan Jelavića.

Od današnjih prvotimaca Vatrenih tada su nastupali Ćorluka, Perišić, Rakitić, Modrić i Mandžukić, dok se kod njih dogodila smjena generacija.

Nema tu više Givena, Dunnea, Doylea, Keanea i Duffa. Danas su glavne zvijezde Irske Brady, McCharty i Coleman kojeg u dodatnim kvalifikacijama neće biti zbog ozljede.

Irska se do dodatnih kvalifikacija probila ispred Walesa i Austrije uz osvojenih 19 bodova. Ispred njih bila je samo Srbija od koje su izgubili na domaćem terenu, no zato su u izravnom ogledu protiv polufinalista francuskog Eura 2016., Walesa, pobijedili 1-0 u gostima!

VIDEO

Upravo im to daje krila uz jaku obranu (šest primljenih golova u deset kola kvalifikacija). No, Irci su zabili tek 12 golova, najmanje od četiri najbolje reprezentacije u svojoj skupini. 

Ovo je reprezentacija koja ne djeluje atraktivno niti imenima, niti igrom. Nema tu izrazitih majstora s loptom, velika većina karijere gradi kroz engleske niže lige, a oni najbolji igraju u Premiershipu ili Championshipu za osrednje klubove.

Nastupaju u formaciji 4-3-3 gdje je najveća uzdanica Robbie Brady.

SJEVERNA IRSKA (34 milijuna eura)

Čitatelji 24sata žele baš njih!

Ponovno rade čuda. Nakon što su na Europskom prvenstvu 2016. u Francuskoj igrali u osmini finala (ispali od Walesa), sada su nadomak Svjetskog prvenstva 2018. u Rusiji.

Sjeverna Irska u skupini je ostavila iza sebe Češku i Norvešku, ispred njih je ostala samo nedodirljiva Njemačka.

Ova reprezentacija u deset utakmica gubila je triput (dvaput od 'elfa') i sve što su 'morali' dobiti, dobili su. Njihovo osvojeno drugo mjesto djeluje rutinski i bez prevelike drame - na gostovanje u posljednjem kolu protiv Norveške otišli su odigrali opušteno te izgubili 1-0. 

Protiv njih je igrao i Azerbajdžan našeg Roberta Prosinečkog i Žuti tvrdi da bi Hrvatska bila izraziti favorit. Upravo je ovaj protivnik velika želja naše javnosti jer to je momčad koja 'na papiru' najmanje vrijedi od svih nenositelja. Djeluju kao prava 'nagazna mina'.

Uostalom, svima je u glavi prijateljska utakmica u Belfastu prije točno godinu dana kada smo ih u kombiniranom sastavu pobijedili 3-0 golovima Mandžukića, Čopa i Kramarića. Bio je to naš prvi i jedini susret s njima.

VIDEO

Imena poput Savillea, McGinna, McCartana i Hodsona u nogometnoj Europi ne predstavljaju puno, ali ova reprezentacija Michaela O'Neilla već drugi ciklus uzastopno priređuje iznenađenja.

Slično kao i Republika Irska igraju u 4-3-3 i u momčad su najveće face Jonny Evans, nekadašnji stoper Manchester Uniteda (danas u WBA-u) te veznjak i kapetan momčadi Steven Davis iz Southamptona. 

I naravno, ne bi to bilo to bez Willa Grigga, najvećeg hita francuskog Eura... I dalje je tu!

VIDEO

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome
'Hajduk neće rezati troškove, Nikoličius mi se dopada, a navijački će me ponijeti u loži...'
NOVI PREDSJEDNIK

'Hajduk neće rezati troškove, Nikoličius mi se dopada, a navijački će me ponijeti u loži...'

Ivan Bilić naglasio: Novi trener nam je prioritet, a trener koji dođe mora se prilagoditi sustavu igre prve momčadi. Kao što mora napraviti i akademija