Obavijesti

Sport

Komentari 3

Eduardov liječnik: Njegov oporavak je pravo čudo!

Eduardov liječnik: Njegov oporavak je pravo čudo!
6

Khalid Baloch (45), kirurg koji je 23. veljače operirao razmrskani zglob lijeve noge Eduarda da Silve, prvi put progovorio je za engleske medije

VIDEO

Nakon što je hrvatskog napadača u subotnjemu premierligaškom dvoboju Birminghama i Arsenala (2-2) teško ozlijedio domaći stoper Martin Taylor, poslijepodne je hitan slučaj u smjeni na traumatološkom odjelu bolnice Selly Oak A&E dočekao upravo dr. Khalid Baloch.
- Bila je to potencijalno vrlo opasna ozljeda. Iz moje perspektive, svakako jedna od najopasnijih koju sam vidio u dugogodišnjoj karijeri - izjavio je specijalist za engleski Mirror.
- Bio sam dežuran tog vikenda kada me nazvao šef, inače zadužen za odnose s Birmingham Cityjem, i rekao da mi dolazi hitan slučaj teške ozljede s nogometne utakmice. Srećom pa je cijeli tijek događaja od trenutka zbivanja ozljede do dolaska u bolnicu tekao bez problema. Edurdo je dobro zbrinut primarnom liječničkom zaštitom na licu mjesta, tako da smo mogli hitno pristupiti operaciji, reducirati daljnje lomove i popraviti postojeće. Spriječili smo svaki rizik od infekcije i prva etapa rehabilitacije, koja je uslijedila u imobiliziranu stanju, krenula je dobro.
Govorilo se u to vrijeme da je Eduardova ozljeda opasna čak i po njegovu karijeru. Dr. Baloch nije odbacio tu mogućnost.
- Mislim da je povoljna kombinacija svih tih okolnosti spasila Eduardovu karijeru. Da mu se ista takva ozljeda dogodila prije samo nekoliko godina, bez sumnje bi okončao karijeru. Ovako smo uspjeli sve bitno napraviti u samo nekoliko sati (sama je operacija trajala četiri sata, op. a.) i dati mu najbolje moguće izglede za oporavak.
Dr. Baloch tvrdi da bi prosječnom čovjeku za relativno zaliječenje takve ozljede trebalo najmanje dvije godine.
- Kad je Eduardo došao sebi nakon operacije, rekao sam mu da će mu trebati najmanje godina dana da bi mogao početi trenirati. Posebno sam naglasio - najmanje! Prosječna bi osoba za sanaciju takve traume trebala najmanje dvogodišnji period. Ipak, čak i činjenica da se radi o vrhunskom sportašu, ne umanjuje njegovo čudesno postignuće. Njemu je za povratak trebalo devet mjeseci, a to je doista čudesno - kaže liječnik, koji se na neki način i divi nogometašu:
- Prvenstveno mu želim izraziti poštovanje jer je uspio idealno apsolvirati rehabilitacijski tretman. Morao je raditi nepojmljivo naporno da bi uspio ojačati mišićno tkivo te izbjeći atrofiju i ukočenost koje se javljaju pri oporavku većine drugih pacijenata. Također je morao raditi preventivu da ne bi došlo do infekcije te da bi kosti dobro zarasle.
Liječnici su, dakle, obavili svoj dio posla, a Dudu svoj.
- Mislim da smo mu nizom pravilnih zahvata omogućili idealne preduvjete za ovako brzi oporavak. Ostatak zasluga ide njemu. Da su se tijekom tog procesa pojavljivale određene komplikacije, bilo bi mu teško vratiti se na razinu otprije. No bude li i dalje sve teklo ovako glatko, bude li se proces oporavka nastavio dosadašnjim ritmom, Eduardo će biti isti onaj igrač kao i prije ozljede.
Najčešće pitanje u posljednje vrijeme je: "Može li Eduardo biti isti igrač kao prije ozljede?". Jer nakon ovako teških ozljeda nije se lako vratiti...
- Vjerujem da uvijek postoji mogućnost psihičkog straha od ponavljanja ozljede. No prema mojim iskustvima, nikad se nisam susreo s pacijentom koji je psihološki patio zbog ovakve vrste ozljede nakon što bi je sanirao.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...
ŽIVOTNA BORBA

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...

Georg Koch boluje od raka, dijagnosticirali su mu ga u travnju 2023. i dali mu šest mjeseci života. 'Hej, doktore, još sam ovdje!', poručio je

VIDEO Strašne scene u HNL-u: Golman Gorice koljenom udario suigrača! Slomio mu kosti lica
UZNEMIRUJUĆE

VIDEO Strašne scene u HNL-u: Golman Gorice koljenom udario suigrača! Slomio mu kosti lica

Golman Gorice istrčao je s gola u namjeri da izbije loptu, ali je nehotice koljenom udario u glavom suigrača Đuru-Giulija Đekića. Ostao je nepomično ležati, a igrači su se okupili oko njega i zaklonili pogled
Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...
TRENER I KAPETAN 'MODRIH'

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...

Ne gledam na Sopićeve komentare kao nekakvo 'bockanje'. Osebujan je, malo je drugačiji, iskren je u izjavama, nekima se možda to sviđa, nekima ne, rekao je Bruno Petković