Obavijesti

Sport

Komentari 35

Euro '12: Senzacija je izostala, ali pamti se prava muška igra...

Euro '12: Senzacija je izostala, ali pamti se prava muška igra...
4

Kasnije će naši protivnici dogurati do finala što je dodatno izrazilo osjećaj ponosa na postignuto u Poljskoj. Jer, 'u šaci' smo imali dva finalista, posebno novog-starog prvaka kontinenta

VIDEO

Na ovaj ćemo se način kroz četiri članka prisjetiti nastupa Hrvatske na Europskim prvenstvima. Četvrti, ujedno i posljednji na rasporedu nastup je 'vatrenih' u Poljskoj i Ukrajini 2012., a kako smo do turnira došli i što se tamo događalo, pročitajte u nastavku teksta.


Englezi su nam brzo osvetili 'Wembley'. Dogodilo se to u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2010. u Južnoj Africi. Prvo su nas razbili doma kao nitko nikad prije toga (1-4), a onda i na svom terenu (5-1). 

Tadašnja Capellova Engleska otkrila je sve slabosti naše selekcije koje je stigla naplatiti i Ukrajina tako što je zauzela mjesto ispred Hrvatske. U tim smo kvalifikacijama pod vodstvom Slavena Bilića završili na trećem mjestu i ostali bez Mundijala.

Odmah se tražila 'glava' izbornika pa je djelovalo prilično nerealno da Bilić vodi Hrvatsku kroz kvalifikacije za Euro '12 u Poljskoj i Ukrajini. No, čuda su moguća, 'vatreni' su ostali u Slavenovim rukama pa su igre mogle početi.

Blijeda izdanja kulminirala u Zagrebu i Tbilisiju; jalovi 'vatreni' muče se protiv dobro organiziranih protivnika 

Smješteni u kvalifikacijsku grupu F zajedno sa Maltom, Gruzijom, Latvijom, Izraelom i Grčkom imali smo imperativ plasmana na završni turnir. Sve osim takvog epiloga bilo bi katastrofalno.

Već drugo kolo ponudilo je sraz Hrvatske i Grčke na Maksimiru 7. rujna 2010. Dosadna utakmica bez većih šansi za jedne i druge ponovo je otkrila svojevrstan pad u igri 'Bilić boysa'. Hrvatska je teško odgovarala na izazove gdje im se protivnik začahuri iza lopte, pa bi okršaji protiv defenzivno čvrstih ekipa proticali u nervozi. 

Slabije suparnike poput Izraela, Latvije i Malte rješavali bi inspiracijom pojedinaca, dok bi u situacijama gdje se tražila povezana igra prema naprijed, padali pod muku.

Početkom 2011. točnije 26. ožujka Hrvatska je gostovala pred 54 tisuće ljude u Tbilisiju i posve razočarala. Slabašna Gruzija prvo je zaustavila sve naše napadačke intencije, da bi u 90. minuti golom Levana Kobiashvilija napravila potpunu senzaciju i uzela 'kockastima' unaprijed upisana tri boda.

Konačno, Split je dočekao reprezentaciju u jednoj službenoj utakmici poslije punih 14 godina. Ugostio je Poljud Gruziju 3. lipnja 2011. u misiji osvećivanja za neočekivani poraz tri mjeseca ranije u njihovoj prijestolnici.

Drama na Poljudu: Prva službena pobjeda Hrvatske u Splitu

Šokantnih 0-1 golom Kankave iz 17. minute stajalo je na semaforu sve do 76. minute kad je Hrvatska u režiji Eduarda, Kalinića i Mandžukića u samo dvije minute preokrenula rezultat za konačnih 2-1. Ispostavit će se na kraju kako je ovaj preokret bio ključan na putu ka Poljskoj i Ukrajini.

No, 7. listopada 2011. dogodio se poraz koji je ozbiljno protresao hrvatske ambicije oko direktnog plasmana. Hrvatska pada u Grčkoj čime uvelike gubi šanse za prvo mjesto. 

Dva su prekida bila dovoljna Grcima da poentiraju, pa ih je prvo u 71. minuti Samaras doveo u vodstvo, da bi golom osam minuta kasnije Gekas potvrdio pobjedu domaćih. Pored zabrinjavajućih scena na terenu, na tribinama se također vodio 'rat' između domaćih i gostujućih navijača. 

Grčki huligani bacili su 'topovski udar' na tribinu s hrvatskim navijačima, a na odgovor se nije trebalo dugo čekati. S našeg sektora poletjele su bengalke, Grci su uzvraćali isotm mjerom, pa je sudac Howard Webb prekinuo utakmicu.

Osvojeno drugo mjesto značilo je put u dodatne kvalifikacije gdje nas je ždrijeb spojio sa starim dužnicima, Turcima. Tri godine poslije tragične završnice četvrtfinala na 'Prateru', put nas je vodio na Türk Telekom Arenu u Istanbul.

Turska selekcija predvođena nizozemskim liscem Guusom Hiddinkom, postavila se kao blagi favorit protiv poljuljane Bilićeve Hrvatske. 

Utišavanje Istanbula

Međutim, Hrvatska je njih na kraju postavila u 'ležeći položaj' nakon samo pola sata igre. Golovima Olića i Mandžukića vodili smo 0-2, a u 51. minuti Ćorluka je potvrdio konačnih 0-3. Turci su utihnuli, nastale su svađe između igrača i navijača, Hiddinka je označen kao glavni krivac i bilo je jasno da im spasa nema. 

Četiri dana kasnije dočekali smo ih na Maksimiru i tu nam je trebala pobjeda kako bi ušli u drugu skupinu nositelja na Euru, odnosno izbjegli potencijalnu 'skupinu smrti'. Nažalost, nismo mogli zabiti i utakmica se završila rezultatom 0-0 koji je 'naplaćen' na ždrijebu skupina.

Uspješna uvertira u Poljskoj na krilima Mandže i Jelavića; 'Azzurri' i dalje ne znaju za pobjedu protiv 'kockastih'

Italija, Španjolska i Republika Irska. Kakva noćna mora, bila je prva pomisao. Druga - pa možemo, samo treba prvo dobiti Irsku, to je ključ.

To se i dogodilo 10. lipnja 2012. u Poznanu. Bilić je na nezgodne Irce poslao ovih 11:

Hrvatska protiv Irske i Italije: Pletikosa; Strinić, Srna, Schildenfeld, Ćorluka; Vukojević, Modrić, Perišić, Rakitić; Mandžukić, Jelavić

Brzo vodstvo od 1-0 golom Mandžukića u trećoj, poništio je St. Ledger golom u 19. minuti. Na novo se vodstvo čekalo do 43. minute kad je Nikica Jelavić uspio probiti Givena. Gol koji je posve srušio Irce dogodio se u 49. minuti i djelo je igrača utakmice, Marija Mandžukića.

Puni optimizma čekali smo Talijane kao 'domaćin' na sretnom stadionu u Poznanu. Izbornik Bilić nije htio eksperimentirati, na teren je poslao identičnu jedanaestoricu kao i protiv Iraca.
 
'Azzurri' koji ne znaju kakav je to osjećaj pobijediti Hrvatsku, ponadali su se da će to saznati nakon što je Andrea Pirlo u 39. minuti zabio iz slobodnjaka za 1-0. 

Mogli su i do 2-0 da sjajni Pletikosa nije 'izvadio' zicer Marchisiju nedugo potom, a 'vatrene' je u život vratio Mandžukić golom u 72. minuti poslije kvalitetnog ubačaja Ivana Strinića. Uspjeli smo izdržati do kraja, no za proći skupinu, trebala nam je pobjeda ili remi od 2-2 (ili više) protiv 'furije'.

Na PGE Areni u Gdansku 18. lipnja krenuli smo po čudo. Utakmica protiv aktualnih europskih i svjetskih prvaka iziskivala je i taktičku prilagodbu, pa je Bilić napravio nekoliko preinaka.

Bilić inteligentno postavio igru protiv 'furije', Rakitić promašio senzaciju

Primarna intencija bila je zgusnuti vezni red gdje su Španjolci najjači, a pritom i 'duplirati' bokove kako razina trke niti u jednom trenutku ne bi opadala. U formaciji 4-2-3-1/4-5-1 u logičnom, defenzivnom ruhu, poslao je ovih 11:

Hrvatska protiv Španjolske: Pletikosa; Vida, Ćorluka, Schildenfeld, Strinić; Vukojević, Rakitić; Pranjić, Modrić, Srna; Mandžukić

U najavi, čekala nas praktički jednosmjerna utakmica u kojoj će naši igrači trčati za loptom i Španjolcima istovremeno. Malo tko je u svijetu imao pravi lijek za 'tiki-taku', Bilić je morao pokušati na jedini svrsishodan način.

Španjolce 2012. posebno će pamtiti današnji veznjak Barcelone, Ivan Rakitić. Našao se u izvrsnoj šansi za vodstvo, ali njegov loš udarac glavom samo je proslavio Ikera Casillasa. Kad u priču dodamo i nedosuđeni penal nad Ćorlukom nekoliko minuta prije kraja, dojam je da imamo za čime žaliti. 

Kako to već biva u sportu, tko ne iskoristi svoje šanse, doživi kaznu. Golom Jesusa Navasa iz čistog ofsajda, Španjolci eliminiraju Hrvatsku iz daljnjeg natjecanja.

Nacija je ponosna

Kasnije će Španjolci i Talijani dogurati do finala Eura, što je dodatno izrazilo osjećaj ponosa na postignuto u Poljskoj. Jer, 'u šaci' smo imali dva finalista, posebno novog-starog prvaka kontinenta, 'furiju'.

Iako se termin 'moralni pobjednik' često koristi u raznim sportskim bitkama, 'vatreni' su ga na ovom turniru itekako zaslužili. Barem nešto kao priznanje za veliku borbu u nacionalnom dresu, kakva se uvijek očekuje. Nacija je bila ponosna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Payet ga pokosio: Ronaldo je u suzama morao napustiti teren
VIDEO

Payet ga pokosio: Ronaldo je u suzama morao napustiti teren

PAYET GA "POKUPIO" Cristiano Ronaldo ozbiljno je ozlijedio koljeno već u devetoj minuti pariškog finala nakon starta Dimitrija Payeta. Ponajbolji nogometaš svijeta morao je izaći iz igre

Najezda moljaca na Stade de Franceu smetala je finalistima
VIDEO

Najezda moljaca na Stade de Franceu smetala je finalistima

BJEŽI OD MENE Deschamps, Griezmann i ostali pri izlasku na teren Stade de Francea borili su se s navalom - moljaca. Lijepe se na korner-zastavice, golove, reklame...
Drama kraj hotela Francuske: Policija uništila sumnjivu torbu
IGRAČI U STRAHU

Drama kraj hotela Francuske: Policija uništila sumnjivu torbu

Nekoliko metara od hotela u kojem je smještena francuska nogometna reprezentacija ostavljena je sumnjiva torba. Francuska policija ju je raznijela, a kasnije se ispostavilo da je bila lažna uzbuna