Obavijesti

Sport

Komentari 9

Euro 1964. god. u Španjolskoj: Zaboravljeni Francov naslov

Euro 1964. god. u Španjolskoj: Zaboravljeni Francov naslov
5

Stadion Santiago Bernabeu u finalu je bio krcat. Igrali su Španjolska i SSSR, a došlo je čak 105.000 ljudi. Rekord europskih finala koji još ni danas nije srušen

VIDEO

Naslov iz 1964. godine nije ušao u srca Španjolaca. Ne doživljavaju ga kao veliko postignuće. Možda zbog politike i Franca, kaže Juan Castro, novinar Marce. 

Čak ni španjolski izbornik Jose Villalonga Llorente nije ostao u kolektivnom sjećanju. Iako je i danas najmlađi trener u povijesti koji je s klubom postao prvak Europe. Imao je samo 36 godina i 184 dana kad je s Realom 1956. osvojio inauguralni Kup europskih prvaka.

- Ako uđete u bilo koji kafić i pitate za ime izbornika iz 1964. godine, nitko se ne bi sjetio Villalonge - dodao je Castro.

A Jose Villalonga bio je, i još je, jedan od najvećih španjolskih trenera u povijesti. Bio je inovator i velik motivator. Baš kao što je Ćiro Blažević kod nas.

- Villalonga je na pijesku nacrtao teren i nas na njemu označio kamenjem, a Sovjete češerima. Uvjerio nas je da je kamen puno jači od češera. I to je upalilo - rekao je Jesus Maria Pereda, veznjak Španjolske.

Finale između Španjolske i SSSR-a pratila je i velika politička napetost. Četiri godine prije toga general Franco zabranio je španjolskim nogometašima odlazak u Moskvu. Sovjetima je zamjerao zato što su ratovali protiv njega u Španjolskom građanskom ratu. Na tribinama Santiago Bernabeua u finalu se okupilo 105.000 ljudi, što je i dan-danas rekord europskih finala. A Franca su proglasili najzaslužnijim za pobjedu 2-1.

- Mnogi igrači ipak nisu bili pristalice Franca, no nitko mu se nije usudio suprotstaviti. Tko zna što bi Franco učinio - istaknuo je Pereda, koji je gol u finalu postigao u šestoj minuti. Najbrži u svim finalima.

Za Nijemce je EP gubitak vremena

Od velikih nacija jedino je Zapadna Njemačka odbila igrati.

- EP je gubljenje vremena. Treba se koncentrirati samo na SP - rekao je njemački izbornik Sepp Herberger.

Grci nisu željeli igrati s Albancima

Grčka je odustala od igranja kvalifikacija zato što je u prvom kolu morala igrati protiv Albanije. Te dvije države formalno su bile u ratu od 1939. do 1987. godine.

Jugoslavija ispala protiv Šveđana

Favorizirana Jugoslavija nije obranila srebro iz Francuske. “Plavi” su ispali već u osmini finala od Švedske. U Beogradu je bilo 0-0, a u uzvratu je pobijedila Švedska 3-2.

Marcelino zabio za dva naslova 

Pobjednički gol za Španjolce postigao je Marcelino. Samo četiri dana poslije ponovno je zabio pobjednički gol. Sa Zaragozom je osvojio Kup velesajamskih gradova 

Poredak:

1. Španjolska

2. SSSR

3. Mađarska

4. Danska

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!
'MODRIMA' DERBI SEZONE

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!

Rijeka je povela pred 8118 gledatelja na Rujevici golom Marka Pjace iz penala u 50. minuti. Petković je sjajno naciljao iz slobodnjaka u 75. minuti za izjednačenje, a Hoxha je u 89. zabio za vodstvo nakon što je ušao

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka
KALKULACIJE

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka

Sudar odluke mogao bi se dogoditi, i vjerojatno će to zaista i biti, međusobni derbi na Rujevici koji se igra večeras od 19.30 sati. Rijeka dočekuje Dinamo u izravnom okršaju
VIDEO Drožđek šokirao Poljud, navijači zviždali 'bilima', za Hajduk debitirao 16-godišnjak
VARAŽDIN IZNENADIO

VIDEO Drožđek šokirao Poljud, navijači zviždali 'bilima', za Hajduk debitirao 16-godišnjak

Sahiti i Diallo nisu bili u sastavu zbog odluke trenera Ivankovića. Varaždin je drugi put u povijesti pobijedio u Splitu, a prvi od 12.027 gledatelja Poljud su počeli napuštati u 80. minuti