Obavijesti

Sport

Komentari 46

Favoriti EP-a: Löw, Deschamps i Del Bosque ciljaju u istu metu

Favoriti EP-a: Löw, Deschamps i Del Bosque ciljaju u istu metu
1

Kao favorite Eura izdvajamo ove tri reprezentacije koje opravdano pucaju na samu završnicu, a u nastavku teksta možete kroz analizu iščitati njihove prednosti, ali i nedostatke

VIDEO

Ako ćemo vjerovati kladionicama, glavni favorit predstojećeg Eura domaćin je Francuska. Prate ih Nijemci, Španjolci i Englezi koji zatvaraju uži krug favorita, dok plutaćuje mine predstavljaju Belgija, Italija, Portugal te Hrvatska.

Ova tematika izdvaja tri reprezentacije koje opravdano pucaju na samu završnicu, a u nastavku teksta možete kroz površnu analizu iščitati njihove prednosti, ali i nedostatke.

Sva tri izbornika imaju identičan cilj. Prvo mjesto. Sve ostalo smatralo bi se neuspjehom.

FRANCUSKA - najkompletnija momčad natjecanja

  • Izbornik: Didier Deschamps
  • FIFA ranking: 21
  • Kapetan: Hugo Lloris
  • Uspjesi: 1. mjesto 1984. i 2000. 
  • Vrijednost (Transfermarkt.de): 429, 50 milijuna eura

'Tricolori' doista imaju temelje za najviše moguće domete. Jasno je da ih osim finala ništa drugo neće zadovoljiti i tu nije stvar samo u domaćinstvu. Letimičan pogled na njihov sastav izaziva strahopoštovanje budući da im svi ključni igrači iza sebe imaju kvalitetne sezone. 

Zbog brojnih izostanaka još nisu definirali siguran stoperski par

Mrežu će čuvati golman Tottenhama Hugo Lloris, jedan od najboljih europskih golmana i velika uzdanica 'tricolora' na Euro završnici. No, imaju određenih problema, odnosi se na to posljednju liniju gdje su ovog proljeća ostali bez Sakhoa i Varanea koje je Deschamps testirao u posljednjoj provjeri protiv Rusa (4-2) u Parizu, krajem ožujka.

Naknadno je pozvan Adil Rami iz Seville, a za poziciju do Koscielnog još se bore Mangala i Mathieu. Također, problem predstavlja i pozicija desnog beka s obzirom da Sagna iz Manchester Cityja ne igra u najboljoj formi već duži vremenski period, tako da bi se izbornik mogao odlučiti za Lyonovog Jalleta. Na lijevoj strani, neprikosnoven je Patrice Evra iz Juventusa.

Ipak, gorući problem definitivno je ranjivost na poziciji centralnog braniča, budući da Deschamps zbog nekih kasnih otpadanja igrača nije stigao uigrati rezervne varijante. Ovdje leže potencijalni problemi po mnogima, prvog favorita Eura. Potrebna im je 'zaštita' kolega iz veznog reda, a tu je situacija već bolja.

Najmoćniji vezni red Europe je onaj francuski; Pogba - ključ uspjeha

Od sredine prema gore, Francuzi djeluju impresivno po imenina. Eksplozija Leicesterovog N'Goloa Kantea ove sezone u Premiershipu gura ga blizu prvih 11 gdje se sigurno nalaze Paul Pogba i Blaise Matuidi.

Energičnost i fizičko-taktička besprijekornost ovog segmenta 'tricolora' ogromna je snaga Deschampsove družine, pa se slobodno može reći kako imaju najjači vezni red u Europi. Poseban se doprinos očekuje od Juventusovog Paula Pogbe, veznjaka koji je na brazilskom Mundijalu bio proglašen najboljim mladim igračem natjecanja.

Danas je dvije godine stariji, odnosno zreliji i kompletniji igrač, pa samim time, najjača poluga veznog reda ove reprezentacije. Aktivno sudjeluje u obrani, gradnji igre i završnici napada, stoga je njegov konkretan učinak ključan domaćinu ukoliko misli napasti zlato.

Mogao bi se tako više posvetiti napadu jer pored sebe ima neumorne 'maratonce' u vidu Matuidija i Kantea koji pokrivaju strahovite koridore svojom trkom.

Nema Benzeme? Nema problema, tu su Payet, Griezmann i Giroud

Lišeni usluga Karima Benzeme i dalje se mogu pohvaliti snažnim napadom. U prvu zvijezdu navale isprofilirao se Antoine Griezmann, Atleticov ofenzivac koji bi mogao zaigrati na lijevoj strani napadačkog trozubca. Desno bi se trebao naći Dimitri Payet, Bilićev miljenik koji iza sebe ima fantastičnu sezonu u West Hamu. 

Za očekivati je da će se popularni Didi odlučiti za Gignaca ili Girouda na poziciji centralne špice, dok bi mladi poletarci u vidu Comana i Martiala ulazili s klupe mijenjajući ritam igre svojom brzinom.

Može se konstatirati kako Francuzi imaju najintrigantnija imena na raspolaganju i to ne samo u prvom sastavu, nego i u pričuvi. Posebno imponiraju vezne i napadačke opcije koje bi trebale prikriti eventualne defenzivne slabosti i zato se može reći kako imaju najkompletniji roster na natjecanju.

NJEMAČKA - sastav im kroje brojne ozljede

  • Izbornik: Joachim Löw
  • FIFA ranking: 5
  • Kapetan: Bastian Schweinsteiger
  • Uspjesi: 1. mjesto 1972., 1980. i 1996.
  • Vrijednost (Transfermarkt.de): 637 milijuna eura

​​'Die Mannschaft' je reprezentacija s najviše problema iz užeg kruga favorita. Oproštaj Phillipa Lahma nakon trijumfa u Brazilu 2014. i dalje je 'rak rana' obrani Njemačke jer nisu pronašli trajnu soluciju za 'pokrpati' izostanak bivšeg kapetana. Pokušavao je izbornik Joachim Löw kroz kvalifikacije raznim eksperimentima kroz igračke opcije pronaći dobitnu formulu, no čini se da tu stvari i dalje nisu do kraja definirane. 

Hummels i Boateng čine ponajbolji stoperski tandem Eura

Manuel Neuer neizostavan je član udarne postave, dok bi Bayernovi Boateng i Hummels trebali činiti stoperski tandem 'elfa', Spomenutim povlačenjem Phillipa Lahma, nastali su određeni problemi u zadnjoj liniji i tu njemački izbornik često eksperimentira.

Niti 2014. nisu imali klasičnog lijevog beka (posao je odrađivao defenzivni Höwedes), a ni danas situacija nije puno bolja. Jonas Hector iz Kölna nije impresionirao u svojih 14 nastupa.

Konkretno, za pozicije bekova trebali bi se 'potući' Can, Hector, Höwedes i Rudy. Postoji mogućnost da i Jerome Boateng zaigra na jednoj od bočnih pozicija, kao i mogućnost igranja s tri igrača u zadnjoj liniji što je Löw isprobao na posljednjoj prijateljskoj utakmici protiv Italije (pobjeda 4-1).

U posljednjoj prijateljskoj provjeri protiv Mađara, Nijemci su zaigrali u 'obrani četiri' s desna na lijevo: Höwedes, Boateng, Rudiger, Hector, međutim, stoper Rome Rudiger teško se ozljedio uoči Eura i njega u Francuskoj neće biti.

No, ta je pozicija ionako osigurana Matsu Hummelsu, pa bi obrana aktualnih svjetskih prvaka trebala činiti čvrstu podlogu preostaloj šestorici na terenu.

Sve kreće od Kroosa i Özila, ali potrebna im je podrška 'načetih' Schweinsteigera i Khedire

Niti vezni red nije oslobođen problema - dva motora ekipe, Schweinsteiger i Khedira, kubure s ozljedama i fizičkom spremom. Posebno se to odnosi na kapetana reprezentacije iz redova Manchester Uniteda koji je daleko od forme iz 2014.

Sol na ranu stavlja otpadanje Dortmundovog Ilkaya Gündoğana, no srećom po 'švabe', postoje rezervne varijante u imenima Weigla i Kimmicha. Sjajni 'playmaker' iz Reala Toni Kroos ponovo će dirigirati igrom 'elfa', a za konkretne stvari tu je kralj asistencija, Mesut Özil. Ove je sezone direktno namjestio 20 golova u dresu Arsenala.

Upravo je veznjak 'topnika' ime koje bi se trebalo najviše istaknuti u pod svjetlima reflektora diljem francuskih stadiona svojim proigravanjima, pogotovo ukoliko ga izbornik postavi centralno u veznom redu, ispred podrške u vidu Kroosa i Khedire/Schweinsteigera.

Müller, Özil i Götze prve su napadačke violine, dok iz drugog plana vreba na velikoj sceni pomalo zaboravljeni Mario Gomez. Povratnik u 'elf' stiže na Euro poslije velike sezone u dresu Besiktasa (33 utakmice, 26 golova) i jedini je klasični napadač u čitavom rosteru. Ipak, oko samog finiša akcija, očekuje se pojačana aktivnost uvijek prisutnog Thomasa Müllera.

Ukupna kvaliteta 'elfa' na velikom je ispitu jer u odnosu na zlatnu 2014., u ljeto 2016. neće moći računati na Lahma i Klosea, a upitna zdravstvena stanja Khedire i Schweinsteigera znatno bi mogla utjecati na kompletnu timsku sliku na terenu jer je tu riječ o igračima koji daju balans u svakoj situaciji na terenu.

Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane: Draxler bi mogao iskoristiti otpadanje Marca Reusa

Leroy Sane i Julian Draxler pričuvne su ofenzivne opcije gdje bi konačno do veće minutaže mogao doći Wolfsburgov Julian Draxler koji je dvije godine ranije putovao i na Mundijal kao 'ispomoć' kolegama u prvom planu. Nespremnost Marca Reusa otvara priliku bivšem igraču Schalkea kojem se predviđa velika karijera u dresu reprezentacije.

Joachim Löw bi se tako mogao upustiti u eksperimentiranje kroz razlitiče formacije i imena. Sama kvaliteta njegovih izabranika dovoljan je argument koji ih profilira u jednog od tri glavna favorita.

Ovo natjecanje Njemačkoj može poslužiti kao platforma za slaganje momčadi budućnosti jer konstantni problemi, ali i godine ključnih igrača (naročito u središnjici) moraju se što bezbolnije premostiti. Weigl, Kimmich, Sane, Draxler i Can predvodnici su novog vala Nijemaca i u Francuskoj polažu prvi u nizu velikih ispita u potencijalno sjajnim karijerama.

ŠPANJOLSKA - usporili su tempo, protiv njih se može

  • Izbornik: Vicente del Bosque
  • FIFA ranking: 6
  • Kapetan: Iker Casillas
  • Uspjesi: 1. mjesto 1964., 2008. i 2012.
  • Vrijednost (Transfermarkt.de): 629,50 milijuna eura

Aktualni europski prvaci i osvajači posljednja dva Eura ponovo su u užem krugu favorita. Unatoč blamaži na Svjetskom prvenstvu 2014. u Brazilu, ponovo imaju jaka imena na raspolaganju koja obećavaju izlazak do same završnice turnira.

I dok se kod prethodne dvije reprezentacije pozicija golmana niti sekunde ne dovodi u pitanje, kod 'furije' to nije tako. 

Usudi li se Del Bosque ostaviti Ikera na klupi?

Očiti pad kvalitete nastupa legendarnog Ikera Casillasa po svakoj ga nogometnoj logici miče s gola, pogotovo jer mu konkurenciju čini najbolji golman Premiershipa, David de Gea. No, kako maknuti kapetana iz prve postave?

Drugi problem leži u koheziji čitave ekipe jer to je reprezentacija skrojena uglavnom od igrača Barcelone, Reala i Atletico Madrida koji se, barem u njihovim međusobnim klupskim susretima, ne podnose. Zajedništvo je izostalo na posljednjem velikom natjecanju u Brazilu, stoga se moraju prvenstveno mobilizirati kako bi sve njihove tehničke kvalitete isplivale na površinu.

Obranu će standardno predvoditi Ramos i Pique, bekove okupiraju Juanfran desno te Jordi Alba lijevo. Tu nema nikakvih iznenađenja, iako se imena iz drugog plana poput Bellerina i Azpilicuete ozbiljno nameću. Čvrsta obrana osnovni je preduvjet uspjeha, stoga standardiziranost zadnje linije važna je stvar za izbornika del Bosquea.

U tranziciji su sporiji nego prije četiri godine - protivnici tu vide šansu

Vezni red nezamisliv je bez Sergia Busquetsa i Andresa Inieste, dok bi Atleticov Koke mogao zaigrati uz njih. Ofenzivu predvode David Silva, Cesc Fabregas Alvaro Morata, no tu španjolski izbornik još nije definirao idealnu trojku. Pedro, Nolito, Vazquez i Aduriz šire opcije, ali javnost sumnja u njihovu kvalitetu.

Na pripremnim utakmicama protiv BiH i Južne Koreje, zablistao je Celtin Nolito pa bi se baš on mogao naći na lijevoj strani napadačkog trolista 'furije'. Silva, Fabregas i Morata glavni su kandidati za popunu napadačkih pozicija, no kako će to izbornik rasporediti?

Morata lijevo, Silva desno, Cesc 'lažna devetka'? Cesc desno, Silva lijevo, Morata špica? Svakako, napadački trio 'furije' uvijek se kretao slobodno i nepredvidivo protivniku, pa i ovaj Euro donosi takvu priču.

Prijateljska utakmica Španjolske i Gruzije otkrila je simptomatičnu sporost 'furije' u završnici akcija. Prije su djelovali neuhvatljivo i nezaustaljivo u posljednjoj trećini, a protiv slabašne 137. reprezentacije svijeta nisu uspjeli u 90 minuta niti jednom poentirati. Istini za volju, riječ je tu o prijateljskom ogledu, ali spomenuta usporenost anulirala je svaki trud aktualnih prvaka Europe.

Također, sporost u tranziciji, odnosno prenošenju lopte iz faze obrane u fazu napada ne djeluje lepršavo i lako kao nekada, stoga im se protivnik stigne kvalitetno postaviti u blok. Zaključak je da se protiv njih može itekako igrati, ali bez maksimalnog angažmana i požrtvovnosti uspjeha biti neće.

Protiv njih se danas može igrati, ne igraju 'svemirski' nogomet

Da ništa nije vječno, vidjeli smo prije dvije godine u Južnoj Americi. Čile i Nizozemska posve su ogolili slabosti 'furije' te dozvolili i drugima da se usude na iste izazove. Današnja Španjolska nije moćna kao ona iz razdoblja od 2008. do 2012. kada su na krilima 'tiki-take' rušili sve prepreke do zlatnih medalja, tu nema nikakve dileme.

Tu je 'furiju' bilo nemoguće zaustaviti, uvijek su pronalazili načine da budu sekundu brži od protivnika. Čini se kako je spomenuta magija ishlapila, ovo je jedna drugačija Španjolska protiv koje ima lijeka.

Padom spomenutog načina igre u Barceloni, te nestajanjem velikog Xavija Hernandeza iz svijeta ozbiljnog nogometa, dolazi ujedno i do pada kvalitete igre 'furije', pa Španjolci danas nisu nadmoćni 'svemirci' kao prije šest godina. Međutim, i dalje je riječ o nogometnoj velesili koja se opravdano smatra jednim od najvećih favorita turnira.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!
'MODRIMA' DERBI SEZONE

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!

Rijeka je povela pred 8118 gledatelja na Rujevici golom Marka Pjace iz penala u 50. minuti. Petković je sjajno naciljao iz slobodnjaka u 75. minuti za izjednačenje, a Hoxha je u 89. zabio za vodstvo nakon što je ušao

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka
KALKULACIJE

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka

Ako bi obje momčadi na kraju sezone imale isti broj bodova, Dinamo tu bolje stoji jer su 'plavi' od četiri međusobna derbija ove sezone pobijedili u tri (2-1, 1-0, 2-1), a jednom je bilo neriješeno (2-2)
VIDEO 24sata na Dinamovom noćnom slavlju: BBB iznenadili igrače, Ristovski pjevao s njima
LUDNICA U ZAGREBU

VIDEO 24sata na Dinamovom noćnom slavlju: BBB iznenadili igrače, Ristovski pjevao s njima

Nekoliko stotina navijača dočekalo je 'plave' na Maksimiru nakon pobjede Dinama nad Rijekom u derbiju. Tamo su pjevali i slavili, a cijela fešta nije predugo trajala, ipak je već bilo debelo iza jedan sat ujutro...