Obavijesti

Sport

Komentari 25

Federbet: Utakmica odbojkaša sumnjiva; Dinamo možda žrtva

Federbet: Utakmica odbojkaša sumnjiva; Dinamo možda žrtva
1

Federbet je u izlaganju u Europskom parlamentu naveo da je sumnjiva odbojkaška utakmica Murse i Rovinja, nogometaša Slavena i Lokomotive te kako je Dinamo možda žrtva namejštanja Skenderbeua

VIDEO

Federbet, neprofitna organizacija koja se bori protiv namještanja sportskih rezultata ne čemu se na kladionicama zarađuju milijuni, objavila je u utorak u Europskom parlamentu ovogodišnje izvješće o sumnjivim rezultatima u kojem kao bizarnost navode da je od njih Hrvatski odbojkaški savez (HOK) tražio novce da bi proveo istragu o jednom sumnjivom slučaju.

- Bili smo šokirani kada smo primili mail u kojem traže pet tisuća eura kako bi istražili njihov sumnjivi slučaj - izjavio je na konferenciji za novinare Francesco Baranca, glavni tajnik Federbeta.

- Naravno, da ćemo o tome obavjestiti nadležne pravosudne vlasti - dodao je.

Federbet je obavjestio HOK da je utakmica između MOK Mursa iz Osijeka i OK Rovinj, odigrana 20. veljače 2016. sumjiva i zatražio da istraže taj slučaj.

U izvješću se Federbet žali na "skoro potpunu pasivnost" sportskih institucija. Kažu da ponekad dobiju odgovor na individualne prijave, ali ističu da ih se nikada ne informira o tijeku i napretku istrage.

- Ipak, prošle godine imali smo jednu iznimku: Hrvatski odbojkaški savez odgovorio je na naše izvješće, zatraživši  pet tisuća eura da istraži slučaj - kažu u Federbetu.

U izvješću se navodi i slučaj nogometne utakmice između Dinama Zagreb i albanskog prvaka Skenderbeu od 25. kolovoza 2015. u pretkolu za Ligu prvaka. Utakmica je završila 4:1 za Dinamo, a Federbet sumnjiči albansku momčad za namještanje rezultata. Desetak minuta prije utakmica Dinamu je isključen igrač i unatoč tome do kraja su postigli još dva gola.

Federbet ističe da je u posljednjih desetak minuta utakmice uočena anomalija kada je na kladionicama na azijskom tržištu naglo počelo klađenje da će Dinamo postići još dva gola. Prema nekim procjenama, kladitelji su za četvrti Dinamov gol zaradili između pet i 10 milijuna eura.

Francesco Baranca kaže da su u suradnji s Sveučilištem u Luganu napravili algoritam prema kojem je mogućnost da se nešto takvo dogodi iznimno mala.

- To je kao da se netko kladio da će dvije osobe u razdoblju od Velikog praska do danas reći istu rečenicu točno na određeni datum, sat i minutu - kaže Baranca.

Ističe da u tom slučaju Dinamo ipak nije sumnjiv.

- Možda su oni žrtve, Skenderbeu je vjerojatno samostalno fiksirao rezultat - kaže Baranca.

U izvješću se kao sumnjivi slučaj navodi i utakmica 1. Hrvatske nogometne lige između Slavena iz Koprivnice i Lokomotive iz Zagreba, odigrane  27. rujna 2015. godine.

Najviše sumnjivih rezultata zabilježeno je u ukrajinskom nogometnom prvenstvu, zatim u talijanskoj Serie B te nekoliko utakmica Serie A, Grčkoj, Malti, Cipru, Portugalu, Bjelorusiji, Litvi.

Ali, nije samo nogomet, iako je on najčešće, izložen namještanju rezultata. Ovogodišnje izvješće pokazuje trend rasta namještanja rezultata i u drugim sportovima - košarci, odbojci, odbojci na pijesku, rukometu, stolnom tenisu i hokeju. 

- Iznimno je zabrinjavajuće da postoje ekipe i igrači (tenis je ozbiljan slučaj) koji već godinama pokušavaju namještati rezultate bez ikakve intervencije sportskih vlasti ili barem otvaranja interne istrage. Svaki put kada uočimo sumnjivu utakmicu odmah obavjestimo nadležni savez, ali ta komunikacija nikad ne završi konktretnim potezima s njihove strane - kaže Baranca koji je izvješće predstavio u Europskom parlamentu u suradnji s parlamentarnom Intergrupom za integraciju, transparentnost, korupciju i organizirani kriminal.

U Italiji, Portugalu i na Malti nedavno su pokrenute policijske istrage što dokazuje snažan interes mafijaških organizacija za namještanje rezultata jer se tako lako, brzo i sigurno pere novac, s puno manje rizika nego u poslu s drogom, oružjem ili trgovinom ljudima, navodi se u izvješću.

- Namještanje rezultata postaje sve više transnacionalno i sa snažnim kriminalnim implikacijama. Stoga je potrebna hitna zajednička akcija u Europi. Moramo početi od zajedničke definicije o tome što se smatra namještanjem rezultata i uspostaviti minimalne standarde za borbu protiv toga - kaže Elly Schlein, supredsjedateljica Intergrupe za integraciju, transparentnost, korupciju i organizirani kriminal.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...
NESTAŠNI VELŠANIN

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...

Ryan Giggs se 2017. godine rastao sa suprugom Stacey i to nakon što ju je godinama varao s bratovom ženom. Skrasio se s 14 godina mlađim manekenkom Zarom