Obavijesti

Sport

Komentari 15

Federer prvi ikad, bez Hrvata, a arsenalovci se ljute na Özila

Federer prvi ikad, bez Hrvata, a arsenalovci se ljute na Özila
2

Roger Federer prvi je tenisač ikada na vrhu Forbesove liste najplaćenijih sportaša. Švicarac je smijenio Lionela Messija, a tek je 14 nogometaša među 100 najplaćenijih sportaša svijeta

VIDEO

Ako želite biti najplaćeniji sportaš ili sportašica na svijetu, izaberite - tenis! Tako barem kaže računica američkog magazina Forbesa na vrhu čije se liste najplaćenijeg sportaša svijeta za 2020. godinu premijerno našao švicarski teniski maestro Roger Federer kao prvi tenisač uopće.

Prije samo tjedan dana, podsjetimo, na identičnoj listi sportašica tron je preuzela japanska tenisačica Naomi Osaka, no kod sportašica su vrh ionako godinama, od 1990. točnije, držale tenisačice. Prije Osake izmjenjivale su se Serena Williams i Maria Šarapova.

Tennis - Australian Open - Quarter Final

Međutim, kod sportaša takvo što nije slučaj, pa je Federer ususret 39. rođendanu prvi put zasjeo na tron ove trodesetljetne liste. Štoviše, on je tek deveto različito ime na istom. Zahvaljujući u najvećoj mjeri sponzorima, a najpoznatiji su među njima Barilla, Moët & Chandon, Rimowa, Rolex, Credit Suisse te Mercedes-Benz, Švicarac je u posljednjih 12 mjeseci (od lipnja 2019. do lipnja 2020. godine) na svoje bankovne račune priskrbio 106,3 milijuna dolara. Od svog teniskog talenta i rezultata na turnirima u tom razdoblju zaradio je "tek" 6,3 milijuna dolara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iza najtrofejnijeg tenisača u povijesti kada su u pitanju Grand Slam titule nalazi se zvijezda Juventusa i Portugala Cristiano Ronaldo (105 milijuna dolara) te lanjski laureat Lionel Messi (104). Brazilac Neymar (95,5) zatvara seriju nogometaša, a onu košarkašku otvara LeBron James (88,2) iza kojeg su Stephen Curry (74,4) te Kevin Durant 62,3). Tiger Woods, unatoč svim problemima koje je imao, i dalje se drži visoko, na osmom mjestu. Top 10 zatvaraju globalno dva manje poznatija sportaša, quarterback NFL momčadi Minnesota Vikings Kirk Cousins (60,5) te quarterback Philadelphia Eaglesa Carson Wentz (59,1).

Serie A - Juventus v Parma

Tyson Fury, pak, najplaćeniji je boksač na listi (11. s 57. mil. $), Lewis Hamilton vozač Formule 1 (13. s 54 mil. $), dok je prvi tenisač svijeta Novak Đoković tek na 23. mjestu sa zaradom od 44,6 milijuna dolara. Đoković je, za usporedbu, 2016. bio šesti, a otada ga nema ni u Top 10.

Bez Hrvata u Top 100

U oči pomalo "upada" da je blizu Đokovića i Rafaela Nadala (27. s 40. mil. $) Kei Nishikori, trenutno tek 31. tenisač svijeta. Japanac drži 40. poziciju s 32,1 milijun dolara. Međutim, samo je 1,1 zaradio od tenisa, većinu ostatka može zahvaliti svom odjevnom sponzoru Uniqlu koji je 2018. nakon 24 godine Nikeu "ukrao" Federera i dao mu 300 milijuna dolara za deset godina.

Nishikori je tako plaćeniji i od NBA zvijezda poput Kawhija Leonarda, Anthonyja Davisa, Blakea Griffina, a mnogi će se Arsenalovi navijači naljutiti kada vide da je Mesut Özil sedmi najplaćeniji nogometaš na svijetu i kao takav 49. na ovoj listi na kojoj među prvih 100 dominiraju košarkaši, njih 35, a slijede igrači američkog nogometa (31), pa nogometaši (14), tenisači (6), dok je unutra po jedan igrač kriketa i baseballa (lani 15 iz MLB-a?!) te samo dvije sportašice, spomenute Osaka (29.) i Williams (33.). Također, među "bogatašima" samo je jedan tinejdžer, NBA zvijezda Zion Williamson (57. sa 27,3 mil. $).

NBA: Utah Jazz at Dallas Mavericks

No, nijedan Hrvat. Bojan Bogdanović i Luka Modrić u prvom redu kao dva najplaćenija hrvatska sportaša. Od Bogdanovićevih suigrača u Utah Jazzu u prvih 100 tek je Mike Conley (71. s 25,4 mil. $), a od Modrićevih u Real Madridu Gareth Bale (73. s 25,2 mil. $) te kapetan Sergio Ramos koji zatvara listu s 21,8 mil. $.

Svi oni kombinirano su zaradili 3,6 milijardi dolara što je devet posto manje nego prošle godine, ali i prvi pad u posljednje četiri godine. Zbog cijele svjetske zdravstvene situacije pad bi 2021. godine mogao biti još izraženiji.

Zanimljivo se prije budućnosti još malo vratiti u prošlost, u 2018. kada je na vrhu s basnoslovnih 285 milijuna dolara bio boksač Floyd Mayweather koji je tri godine ranije zaradio još i više, okruglih 300. Sve zahvaljujući "borbi stoljeća" protiv Mannyja Pacquiaa. Neporaženog prvaka, s obzirom da je u mirovini (najavio povratak 2020.?), više nema na popisu. 

Top 10 najplaćenijih sportaša za 2020. godinu:

1. Roger Federer (tenis): 106,3 mil. $

2. Cristiano Ronaldo (nogomet): 105 mil. $

3. Lionel Messi (nogomet): 104 mil. $

4. Neymar Jr. (nogomet): 95,5 mil. $

5. LeBron James (košarka): 88,2 mil. $

6. Stephen Curry (košarka): 74,4 mil. $

7. Kevin Durant (košarka): 63,9 mil. $

8. Tiger Woods (golf): 62,3 mil. $

9. Kirk Cousins (američki nogomet): 60,5 mil. $

10. Carson Wentz (američki nogomet): 59,1 mil. $

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih
SLOBODAN JE IGRAČ

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih

Erceg ima problema s ponašanjem, ali nikada nije bila upitna njegova kvaliteta na terenu. 'Farmaceuti' su zaredali četiri poraza, a vjerojatno će posegnuti i za novim napadačkim rješenjem
'Majer igra bolje čim više ne misli da je najbolji i najljepši! A najbolji je lijevi bek - Gvardiol'
ANALIZA TOMISLAVA IVKOVIĆA:

'Majer igra bolje čim više ne misli da je najbolji i najljepši! A najbolji je lijevi bek - Gvardiol'

Kad je zdrav, Pjaca može biti prevaga. Dio utakmice bio je i druga špica, jako je opasan, surađuje sa suigračima, ima udarac, sve, tvrdi nekadašnji golman i trener