Obavijesti

Sport

Komentari 9

Benficin 'Srećko' ruši rekorde: Razmišljao sam da odustanem

Benficin 'Srećko' ruši rekorde: Razmišljao sam da odustanem
1

Razmišljam unaprijed, predviđam stvari prije nego što se dogode i tako nadoknađujem to što nisam fizički jak, kaže João Félix, zvijezda Benfice za koju se otimaju europski velikani

VIDEO

Uz naporan rad i posvećenost, sve je moguće, kazao je portugalski "wonderkid" João Félix (19).

Nogometaš Benfice, Dinamova protivnika u osmini finala Europske lige, jedan je od najvruće robe na europskom tržištu. U samo pola godine od debija u prvoj momčadi crveno-bijelih došao je na metu Manchester Uniteda, Paris Saint Germaina, Juventusa...

Pokretanje videa...

04:57

Počeci karijere nisu mu baš bili tako blistavi. Porto ga je primijetio u lokalnom klubu Os Pestinhas i doveo ga kao devetogodišnjaka u poznatu nogometnu školu. Zadržao se tamo šest godina, ali... Zvuči li vam poznato objašnjenje "presitan si, preslab"?  Slično kao nekoć Luki Modriću u Hajduku, tako su iz Porta otjerali Joãa Félixa. I sad se mogu samo gristi gledajući ga kako zabija u redovima njihova najvećeg rivala. Baš kao Luka Modrić nekoć u Dinamu...

Majer: Benfica je top momčad, ali i mi imamo strašne igrače!
Majer: Benfica je top momčad, ali i mi imamo strašne igrače!

Doduše, nije sve išlo tako glatko. Novi početak João Félix morao je graditi kroz niželigaša Padroense, gdje ga je zamijetila Benfica i dovela prije četiri godine. Kroz drugu momčad polako je stjecao iskustvo i dočekao ga prošlog ljeta, pod trenerom Ruijem Vitórijom. Pravu je eksploziju, međutim, imao pod sadašnjim trenerom Brunom Lageom.

- Kad sam dolazio u Benficu, nisam igrao. Činilo mi se da ću prestati igrati nogomet. Htio sam odustati i isprobati drugi sport. Ali otac me uvjerio da se predomislim. Rekao mi je da ništa u životu nije lako i da se moram žrtvovati - rekao je Félix za magazin Europske lige i dodao:

- Bilo je komplicirano na početku, ali uz pomoć pravih ljudi uspio sam se vratiti na pravi put. Samo mali broj nogometaša može igrati za Benficu, ne može to svatko. To nam daje odgovornost. Znamo da je to klub sa svjetski poznatom tradicijom. Presretan sam što sam mogao dobiti priliku da zaigram za ovaj klub.

Modre dočekalo iznenađenje: Maznite Benficu, vi to možete
Modre dočekalo iznenađenje: Maznite Benficu, vi to možete

Otkrio je što u njegovoj igri čini razliku.

- Kako nisam fizički jak, moram to kompenzirati na druge načine. Razmišljam unaprijed, predviđam stvari prije nego što se dogode, što mi omogućuje da budem bolje postavljen, preciznijem dodajem i pucam.

Rui Costa (46), legenda Benfice, vodio je Félixa u mlađim kategorijama lisabonskog kluba, kad je predvodio juniore do finala Lige prvaka sa šest golova.

- On je biser koji je izašao iz naše škole. Dečko je trenutka i dobar primjer nogometaša kakve želimo stvoriti - kaže Costa.

João Félix može igrati na svim pozicijama u napadu, ali najčešće je drugi napadač, tzv. "lutajuća špica". Ove sezone zabio je 11 golova uz šest asistencija. Ali nisu to jedine brojke koje oslikavaju koliko je impresivan mladi portugalski reprezentativac, zbog čega ga je portugalski list A Bola u broju od utorka prozvao fenomenom nakon gola u pobjedi nad Portom prošli vikend (2-1):

  • Prvi je igrač Benfice nakon 16 godina koji je zabio golove kod kuće protiv Sportiga i Porta, a samo je još osmorici igrača to uspjelo: Tiagu (2002/03), Isaíasu (1993/94), Césaru Britu (1990/91), Nenéu (1983/94 i 1972/73), Jordão (1975/76), Eusébio (1971/72 i 1962/63), Simões (1962/63) i José Águas (1952/53).
  • Od sezone 1967/77. i Chalane nije bilo tako mladog igrača koji je zabio devet ligaških golova za Benficu.
  • Od Joãa Alvesa 1979., nijedan Portugalac u Sportingu ili Benfici nije zabio dva gola u prva dva derbija.
  • Deveti je igrač koji je zabio za Benficu u prva dva derbija protiv Sportinga, što se nije dogodilo deset godina, nakon Reyesa (2009.), Isaíasa (1991.), Joãa Alvesa (1979.), Eusébija (1963.), Joséa Augusta (1960.), Santane (1959.), Salvadora Martinsa (1954.) i Joséa Águasa (1951.).
  • Čak 65 godina tako mlad igrač Benfice nije tako rano zabio pet golova u prvenstvu (već ih ima devet), nakon Colune 1954. Joãu Félixu uspjelo je to s 19 godina, dva mjeseca i 20 dana, a Coluni s danom starosti manje.
  • Tako mladi igrač Benfice (19 godina i tri mjeseca) nije zabio u tri ili više ligaških klasika 42 godine, samo je dvojici to uspjelo mlađima od njega, Espírito Santo (četiri, 1937., sa 17 godina i šest mjeseci) te Chalani (tri, 1977., s 18 godina i tri mjeseca).
  • Tako mladi igrač nije zabio u prva dva portugalska derbija 82 godine. Espírito Santo napravio je to za Benficu 1937. sa 17 godina, pet mjeseci i 13 dana, a Peyroteo za Sporting s 19 godina, devet mjeseci i 10 dana. João Félix drugi je najmlađi kojemu je to uspjelo s 19 godina, dva mjeseca i 25 dana.
  • Čak 41 godinu nije bilo tako mladog igrača Benfice koji je zabio u derbiju sa Sportingom, od Chalane 1977. (17 godina). Félixu je bilo 18 kad je to napravio prošlog kolovoza. Treći je po tom pothvatu ikad (ispred njega još je Espírito Santo koji je to napravio 1937. sa 17 godina).
  • Zabio je u više ligaških klasika od Benficina veterana Jonasa (34). Ima tri gola (dva Sportingu i jedan Portu) u pet utakmica, a Brazilac je zabio dva u 12. Najbolji je strijelac i ove sezone u derbijima, ispred suigrača Harisa Seferovića (dva gola).
  • Osmi je igrač koji je u ovom tisućljeću zabio Sportingu i Portu u ligi (kod kuće ili u gostima), nakon Mitrogloua (2015/16.), Enza Péreza (2013/14.), Lime (2012/13.), Cardoza (2008/09.), Tiaga (2002/03.), Simãa Sabrose (2001/02.) i Van Hooijdonka (2000/01.).
  • Među najboljim ligama Europe najmlađi je nogometaš koji je zabio barem devet golova.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening
NEPOZNATO O TRENERU RIJEKE

Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening

Plus+ Željko Sopić, trener Rijeke, prisjetio se dana u lokosima, koji mu stoje na putu do naslova: Taj trening išli smo kao "zemlja - zrak", kao da sutra ne postoji. A nitko ne zna da smo cijelu noć bili vani