Sport

Komentari 2

Fifa i Uefa prijete: Superliga? Zaigrajte i suspendirat ćemo vas

Fifa i Uefa prijete: Superliga? Zaigrajte i suspendirat ćemo vas

Fifa i Uefa neće priznati Super ligu zatvorenog tipa te prijete oštrim sankcijama kojima igrači ne bi mogli igrati na Europskom prvenstvu i drugim kontinentalnim prvenstvima

Međunarodna nogometna federacija (Fifa) i šest kontinentalnih nogometnih federacija objavili su i četvrtak da neće priznati tzv. europsku Super ligu koju bi organizirali najmoćniji nogometni klubovi i koja bi bila zatvorenog tipa. 

POGLEDAJTE VIDEO: Fifa 20 najava Zinedinea Zidanea

 - Glede nedavnih medijskih nagađanja da bi neki europski klubovi mogli osnovati europsku Super ligu zatvorenog tipa, Fifa i šest kontinentalnih federacija (AFC, CAF, CONCACAF, CONMEBOL, OFC, UEFA) odlučno ističu da takvo natjecanje neće priznati niti Fifa, niti bilo koja kontinentalna federacija - rekli su u zajedničkom priopćenju koje su potpisali predsjednici Fife i Uefe, Gianni Infantino i Aleksander Čeferin, te predsjednici ostalih kontinentalnih federacija.

Također, u priopćenju je naglašeno da niti jedan klub ili igrač koji bi sudjelovao u Super ligi neće moći igrati u natjecanjima koje organizira Fifa i ostale kontinentalne nogometne federacije. Primjerice, to znači da klubovi ne bi mogli sudjelovati u Uefinoj Ligi prvaka i Europskoj ligi, igrači ne bi mogli igrati na Europskom prvenstvu i drugim kontinentalnim prvenstvima, a također niti na Svjetskom prvenstvu.

Ideja o stvaranju Super lige, koja je bi bila alternativa sadašnjoj Ligi prvaka, spominje se u medijima već nekoliko godina. Tako je 2018. njemački magazin Der Spiegel objavio je da je Real Madrid sudjelovao u planiranju Super Lige. U listopadu prošle godine je bivši predsjednik Barcelone Josep Maria Bartomeu priznao da je pregovarao o sudjelovanju Barce u takvom natjecanju. 

Iako su brojni klubovi, koji bi navodno trebali sudjelovati u Super ligi, demantirali da pregovaraju o tome, predsjednik Reala Florentino Perez ističe da su potrebne značajne promjene u europskim kup natjecanjima.

(tt)

Najčitaniji članci