Obavijesti

Sport

Komentari 28

Footbonaut: Borussijino tajno oružje za put do vrha Europe

Footbonaut: Borussijino tajno oružje za put do vrha Europe
4

Sustav je postavljen oko igrališta površine 16 četvornih metara. Osam 'topova', po dva na svakom zidu, jedan postavljen nisko a drugi visoko, ispucavaju lopte igraču...

VIDEO

Znate li što Jose Mourinho i Roberto Mancini žele za idući Božić? Footbonaut. Novi, deset milijuna kuna vrijedan, sustav za trening kojim se koristi aktualni njemački prvak Borussia.

Namijenjen je individualnom treningu, a igrači iz Dortmunda njime svoja kratka dodavanja dovode do savršenstva. Tim su stilom igre, vrlo sličnim Barceloninoj tiki-taki, potpuno izludili Real Madrid i Manchester City u Ligi prvaka te kao pobjednici skupine otišli u drugi krug.

- Robot radi isti posao za koji je potrebno 16 trenera - rekao je Borussijin trener Jürgen Klopp.

- Iako je to možda ružno reći, stroj je savršeniji od čovjeka. Lopte koje šalje računalo ipak su točnije od trenerovih - dodao je Borussijin šef.

Sustav je postavljen oko igrališta površine 16 četvornih metara. Osam “topova”, po dva na svakom zidu, jedan postavljen nisko a drugi visoko, ispucavaju lopte igraču, koji se nalazi u sredini polja. Nakon što prihvati loptu, jedno od 64 polja koja okružuju teren zasvijetli. Nogometaš tad samo mora pogoditi taj “prozor” i pripremiti se kako bi prihvatio iduću loptu. Njegove reakcije snimaju kamere, a računalo ih šalje na trenerov iPad, koji potom obrađuje podatke i analizira.

- Morate uvijek biti spremni reagirati. Tjera vas da razmišljate unaprijed - objasnio je nogometaš Borussije Dortmund Mustafa Amini, koji je testirao stroj.

- Poboljšava tehniku, reflekse i kontrolu lopte - dodaje.

Borussia je dosad ove sezone odigrala 28 utakmica, u kojima je loptu u posjedu imala u prosjeku 54 posto vremena, tri posto više nego prošle godine.

- Nakon samo 15 minuta na Footbonautu nogometaš odigra isti broj dodavanja za koji bi mu na normalnom treningu bilo potrebno oko tjedan dana - rekao je Christian Güttler, čovjek koji je osmislio ovaj revolucionarni sustav za treniranje.

- Važnije je brzo razmišljati nego brzo trčati. Lopta je uvijek brža od igrača. Zato je Barca najbolja na svijetu - objasnio je Jürgen Klopp i dodao.

- Nekoć nam je bilo potrebno 2,8 sekundi od trenutka primanja lopte dok ju se ne proslijedi, a sad nam je potrebna sekunda.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

VIDEO Pogledajte kako Stefan Ristovski s bakljom u ruci pjeva 'Bit će Rijeka k**** šampion!'
DOČEK DINAMOVACA

VIDEO Pogledajte kako Stefan Ristovski s bakljom u ruci pjeva 'Bit će Rijeka k**** šampion!'

ZAGREB - Nekoliko stotina navijača poslije 1 sat u noći dočekalo je momčad Dinama po povratku iz Rijeke. Pjevali su igrači, nazdravljali pivom i veselili se, a među najglasnijima je bio Stefan Ristovski, bivši igrač Rijeke, koji je s bakljom u ruci zapjevao "Bit će Rijeka k***c šampion!". Istu je pjesmu pjevao 2017., ali je tad umjesto Rijeke spominjao Dinamo. Boysi su ispalili arsenal pirotehnike.

Bjelica dobio otkaz u Unionu!
KRAJ SURADNJE

Bjelica dobio otkaz u Unionu!

Nakon što je Union Berlin na domaćem terenu izgubio 4-3 od izravnog konkurenta u borbi za ostanak Bochuma, uprava kluba odlučila je završiti suradnju sa hrvatskim strategom
Doznajemo: Ništa od Hrvatske, stoper Rijeke igrat će za susjede
DVOMETRAŠ IZ NOVE BILE

Doznajemo: Ništa od Hrvatske, stoper Rijeke igrat će za susjede

Prema Transfermarktu vrijedi 600.000 eura. Sergej Barbarez, novi izbornik BiH, pozvat će ga za prijateljske utakmice s Engleskom i Italijom u lipnju