Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
16 komentara

'Francuzi nisu pod istragom, kofein je dozvoljen u sportu...'

Nekoliko portala izvijestilo je u ponedjeljak kako su francuski nogometaši na SP-u u Rusiji koristili kontroverzne kofeinske žvakaće koje graniče s nedozvoljenim sredstvima, no WADA je to demantirala...

UEFA Nations League - League A - Group 1 - France v Germany
Foto: GONZALO FUENTES
16 komentara

Svjetska antidopinška agencija (WADA) priopćila je utorak kako nema saznanja da su nogometna reprezentacija Francuske i nogometni klub PSG pod njenom istragom zbog korištenja spornih kofeinskih žvakaćih guma.

Više hrvatskih portala izvijestilo je u ponedjeljak kako je WADA pokrenula istragu nad Francuskom i PSG-om jer su njihovi igrači prije utakmica koristili stimulativne kofeinske žvake implicirajući kako su igrači zbog toga mogli biti dopingirani.

- Nisam upoznat s ovime što spominjete. U svakom slučaju, kofein nije na listi zabranjenih supstanci i metoda. On ostaje na našem programu nadgledanja no trenutno nije zabranjen - napisao je James Fitzgerald, glasnogovornik WADA-e, u e-mailu poslanom Hini.

WADA, osnovana 1999. godine s uredima u švicarskoj Lausannei i kanadskom Montrealu, ima svoj samostalni Odjel za prikupljanje informacija i istrage.

- S obzirom na činjenicu da kofein nije zabranjena supstanca, nije izgledno da naš istraživački odjel provodi istragu oko njegovog korištenja u PSG-u (i reprezentaciji Francuske) - dodala je Maggie Durand, zadužena za odnose s javnošću u WADA-i.

Editor's Choice: Best of the FIFA World Cup | Autor: KAI PFAFFENBACH Foto: KAI PFAFFENBACH

Glasnogovornik PSG-a, Alexis Thiebart, vijest je nazvao lažnom.

- To je fake news - napisao je u svom odgovoru Thiebart.

Glasnogovornik francuske reprezentacije Raphael Raymond u ponedjeljak je priopćio kako oni nisu pod istragom WADA-e i dodao kako nikakvih problema nemaju s tom agencijom.

Španjolske novine "El Mundo" izvijestile su prošli utorak kako nogometaši PSG-a, protiv kojih je dan kasnije igrao Real Madrid, koriste žvakaće gume bez šećera, s kofeinom i vitaminom B. No nisu navele da je otvorena istraga WADA-e.

- Kofein se uobičajeno koristi u sportu te ga konzumiraju nogometne ekipe. Dopušten je u određenim količinama - rekao je u utorak u telefonskom razgovoru José González, liječnik privatnog medicinskog centra Deyre u Madridu.

- El Mundo" je bio naveo kako svaka žvakaća guma sadrži 50 mg kofeina te da se taj "energetski šut" apsorbira u pet minuta za razliku od kave ili običnog energetskog napitka za čiju je apsorpciju potrebno pola sata.

- Taj stimulans aktivira nervni sustav i smanjuje osjećaj umora. To nije doping ali je pod prismotrom WADA-e - izvijestio je El Mundo dodavši da je reprezentacija Francuske nosila 120 paketa takvih žvakaćih guma na Svjetsko prvenstvo u Rusiju.

World Cup - France Victory Parade on the Champs Elysees | Autor: JEAN-PAUL PELISSIER Foto: JEAN-PAUL PELISSIER

Francuska je osvojila Svjetsko prvenstvo pobijedivši u finalu Hrvatsku sa 4-2 u srpnju 2018. godine.

- Nemojte misliti da je Francuska osvojila Svjetsko prvenstvo zbog žvakaćih guma. Liječnik njihove reprezentacije Franck le Gall se pokazao skeptičnim prema njima - naveo je "El Mundo" citirajući liječnika francuske reprezentacije:

- Rezerviran sam prema njihovoj efikasnosti. Stavljamo ih na raspolaganje igračima na stol u sredini svlačionice, poput datulja i lješnjaka. Ni manje ni više.

Prije tjedan dana je francuski prvak PSG pobijedio protiv Real Madrida s 3-0. Španjolski mediji nisu spominjali žvakaće gume koje su, prema tekstu "El Munda" dan ranije, osmišljene u SAD-u.

- Vojne studije pokazale su kako je žvakanje žvakaćih guma s kofeinom efikasno za snajperiste kako bi zadržali visok stupanj koncentracije - navele su te novine sa sjedištem u Madridu.

Doktor González, pak, kaže kako španjolski klubovi ne koriste kofeinske žvakaće gume nego želatinu.

- Ona se proguta sat vremena prije utakmice. Njeno korištenje nije obavezno. Uzima ju tko želi. Ona aktivira živčani sustav i usporava osjećaj umora - objašnjava González. (zb)

Naši partneri pišu
Message