Obavijesti

Sport

Komentari 24

'Francuzi su tankirali, Savez i ja nismo krivi za to što ne idemo u Tokio. Slijedi nam remont...'

'Francuzi su tankirali, Savez i ja nismo krivi za to što ne idemo u Tokio. Slijedi nam remont...'

Predsjednik HRS-a Tomislav Grahovac gostovao je na RTL-u dan nakon što se Hrvatska nije plasirala na OI: 'Što smo mi kao Savez krivo napravili? Jesam ja trebao zabiti gol?', kazao je Grahovac

VIDEO

Iza nas je (ne)prospavana noć, a pitanje je hoće li rane uopće zacijeliti. I tko zna kada. Hrvatska će po prvi put nakon Sidneyja 2000. godine propustiti Olimpijske igre i to je ogroman udarac za naš rukomet. Udarac koji bi morao prodrmati naš rukomet iz temelja.

Traže se krivci, postavlja se pitanje tko bi trebao za ovaj debakl preuzeti odgovornost, no predsjednik HRS-a Tomislav Grahovac tvrdi da on nije taj.

- Pa ne znam što sam ja trebao napraviti, zabiti golove umjesto nekoga ili obraniti? Što smo mi kao Savez krivo napravili? Igrači imaju sve što im treba i maksimalne uvjete za pripreme. Ne znam što bismo trebali napraviti - rekao je Grahovac u razgovoru za RTL.

Naravno, tema je bila sinoćnji poraz Francuske od Portugala (29-28) koji nas je izbacio s Olimpijskih igara, a Grahovac kaže da su Francuzi - tankirali.

- Ja moram reći da je sumnjiva završnica utakmice, doista ne pamtim kada je Francuska na ovaj način privodila utakmicu kraju, isto tako moram priznati da mi se čini su neke situacije na čudan način dosuđene. Od dizanja ruke za pasivan napad u zadnjih pet minuta do situacije gdje se ovaj zadnji gol nije provjeravao je li postignut u regularnom vremenu. I kad usporedim kriterij koji je taj isti sudački par imao na našoj utakmici protiv Francuske, neke stvari mi ukazuju da to nije realna slika Francuske. Možda sam ja subjektivan, ali neke stvari ukazuju da bi moglo biti tako - kaže Grahovac.

Jako loš nastup na SP-u u Egiptu dao je do znanja da je da je naš rukomet na klimavim nogama i da treba nešto promijeniti, no predsjednik HRS-a smatra da su sudačke odluke razlog zbog kojeg ne idemo u Tokio.

- Što znači da je hrvatski rukomet u padu posljednjih godina? Pa prije godinu dana smo bili drugi na EP-u. Naravno da je neuspjeh neplasman na Olimpijske igre. Ali činjenica je da smo, u odnosu na SP, gdje smo odigrali jako loše, u kratkom periodu odigrali odličan turnir. Protiv Francuske smo 45 minuta bili dominantni i tada se dogodilo nekoliko sudačkih odluka na našu štetu koje su sigurno utjecale na konačni rezultat. 

Red je došao i na izbornik Hrvoja Horvata.

- Spremali smo iznenađenje za Francuze, nije lako igrati s njima, znali smo da ce nam trebati perfektna utakmica, bili smo do samog kraja u igri, poremetila su nas isključenja gdje smo primili lake golove, povukli smo se u nulu i nismo se uspjeli nametnuti. 

Ivan Čupić, Zlatko Horvat, Marin Šego, Željko Musa, neki su od igrača koji su već u poznim igračkim godinama i pitanje je do kada još mogu igrati na vrhunskoj razini. Znači li to da naša reprezentacije ide i remont i da se mora okrenuti mlađim snagama?

- Čeka li nas remont? Sigurno da ćemo to morati raspraviti, ali moramo gledati prema sljedećoj Olimpijadi, prema Svjetskom prvenstvu koje imamo doma. Da, idemo u remont. U tome smjeru će ići sljedeće okupljanje. Sigurno da ima igrača koji mogu dostojno zamijeniti ove starije. Hrvatska ima široku bazu, imamo dosta mladih koji dolaze. Ne bih govorio o imenima, moramo napraviti analizu pa napraviti selekciju da izbjegavamo dvije izmjene obrana-napad koje su nam stvarale velike probleme na kvalifikacijskom turniru - kazao je kratko Horvat, nakon kojeg je riječ opet preuzeo predsjednik HRS-a koji je izravno odgovorio ima li Horvat podršku Saveza.

- Horvat ima podršku Saveza. I kad je bio imenovan, imao je podršku i nije bio izabran za jednu akciju već kao dugoročan projekt. Ima svu podršku i Savez čvrsto stoji iza izbornika Horvata. I nije bio izabran za jednu akciju već kao dugoročni projekt. Ima svu podršku i Savez čvrsto stoji iza izbornika Horvata. 

Razlog u velikoj crnoj rupi u koju je upala reprezentacija sigurno leži u lošem klupskom rukometu. PPD Zagreb je jedini naš klub u Ligi prvaka, ali koji je već nekoliko godina prolaznik, a ove godine i najlošiji klub cijelog natjecanja. Nema više rukometnog bazena u Metkoviću i Splitu koji nam je dovodio virtuoze poput Ivana Balića, Petra Metličića. Patrika Ćavara. I odgovor je jasan. Ako želimo vratiti sjaj reprezentaciji, moramo klupski rukomet opet podignuti na zdrave noge.

- Ovo što vi mene pitate je pitanje za dublju analizu, ali problem sustava financiranja sportskih klubova je u cijeloj Hrvatskoj, to se događa i u drugim sportovima. Klubovi su na aparatima, dok god se ne stvori sustav financiranja, mi nećemo imati klupski iskorak. Procvat portugalskog rukometa? Pa svi ti klubovi su napredovali zbog ulaganja nogometnih klubova.  Naši rukometni klubovi odumiru jer ne postoji sustav financiranja sporta. Mi nemamo novca da financiramo klubove. Imamo 288 klubova. Da svakome damo 10.000 kuna, to je ogroman novac. A neće pomoći ni klubu u drugoj ligi. Nemamo ta sredstva da ih financiramo, oni se sami moraju financirati. U izradi je sustav financiranja sporta koji bi trebao biti donesen. Mi imamo problem da nemamo velikih trgovačkih društava, nemamo velik broj potencijalnih sponzora koji bi mogli financirati klubove u malim sredinama. Svi su oslonjeni na lokalne zajednice - kazao je Grahovac pa nastavio:

- Naši igrači koji su u reprezentaciji su sve igrači koji igraju u europskim klubovima. Nije ovo naša realnost da igramo loše, realnost je da se nismo plasirali na Olimpijske igre. Mi smo odigrali odlično protiv Francuske, protiv Portugala nakon minus 6 smo se uspjeli vratiti. Oni su odlična reprezentacija, ali mi smo pobijedili. Dobili smo i Tunis. U sve tri utakmice smo odigrali zadovoljavajuće. Poraz od Francuske je bio splet sudačkih grešaka na našu štetu i to kad se lomio rezultat - zaključio je predsjednik HRS-a.

Hrvatskom rukometu treba remont, to je svima jasno, ali netko mora preuzeti i odgovornost za ovaj debakl koji je ozbiljno uzdrmao budućnost naše reprezentacije. Za sada se taj nije pojavio.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!
'MODRIMA' DERBI SEZONE

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!

Rijeka je povela pred 8118 gledatelja na Rujevici golom Marka Pjace iz penala u 50. minuti. Petković je sjajno naciljao iz slobodnjaka u 75. minuti za izjednačenje, a Hoxha je u 89. zabio za vodstvo nakon što je ušao

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?
KALKULACIJE

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?

Sudar odluke mogao bi se dogoditi, i vjerojatno će to zaista i biti, međusobni derbi na Rujevici koji se igra večeras od 19.30 sati. Rijeka dočekuje Dinamo u izravnom okršaju
VIDEO Drožđek šokirao Poljud, navijači zviždali 'bilima', za Hajduk debitirao 16-godišnjak
VARAŽDIN IZNENADIO

VIDEO Drožđek šokirao Poljud, navijači zviždali 'bilima', za Hajduk debitirao 16-godišnjak

Sahiti i Diallo nisu bili u sastavu zbog odluke trenera Ivankovića. Varaždin je drugi put u povijesti pobijedio u Splitu, a prvi od 12.027 gledatelja Poljud su počeli napuštati u 80. minuti