Obavijesti

Sport

Komentari 38

Francuzi u šoku: Šveđani ih razbili i prošli u finale SP-a!

Francuzi u šoku: Šveđani ih razbili i prošli u finale SP-a!

Francuska je ušla u susret kao favorit, očekivao se jak otpor Švedske, ali ovakva dominacija... Šveđani su dominirali od početka do kraja i zasluženo prošli u finale SP-a gdje će igrati protiv Španjolske ili Danske

VIDEO

Bez čak devetorice rukometaša došli su u Egipat. Navijači su ih ispratili s ne baš puno zanimanja, a da vam je netko u tome trenutku rekao da će doći do finala, gledali biste ga jesu li mu sve na broju.

I u tako okrnjeni, sjajni Šveđani su iznenađujuće izborili finale Svjetskog prvenstva! Neočekivano lagano Švedska je u polufinalu pobijedila Francusku 32-26. Posljednje svjetsko zlato osvojila je 1999. godine i to baš u - Egiptu!

2021 IHF Handball World Championship - Semi Final - France v Sweden

Francuska je ušla u susret kao favorit, očekivao se jak otpor Švedske, ali ovakva dominacija... Šveđani su dominirali od početka do kraja. Ali doslovno. Francuska je samo jednom bila u vodstvu i od tada je nastupila švedska dominacija. Andreas Palicka branio je sve živo, a s druge strane Pettersson i Wanne su neumoljivo trpali gol Gerarda i Gentyja koji su samo nemoćno bacali loptu na centar. Na poluvremenu je bilo 16-14 za Švedsku, a u nastavku je ta prednost otišla i na pet razlike pa je bilo jasno da nemoćni Francuzi ne mogu to stići.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Letjeli su Šveđani praznom dvoranom u Kairu, igrali su pravi 'skandinavski' rukomet te su brzim napadima i granitnom obranom uništili neraspoložene Francuze koji su bili prespori i 'premekani' i jednostavno se nisu mogli nositi s ovakvim protivnikom.

Kairo: Svjetsko prvenstvo u rukometu, polufinale, Švedska - Francuska

Francuzi su uoči polufinala ostali bez Timotheyja N'Guessana i Luke Karabatića, a taj gubitak je bio nenadoknadiv. Izostankom Luke Karabatića nastala je ogromna rupa u obrani koju drugi nisu mogli zakrpati, a bez N'Guessana Francuzi su ostali bez njegovog vanjskog šuta koji je sjajno funkcionirao kroz turnir. No i bez njih dvojice, Francuska ima ogromnu kvalitetu, ali reprezentacija koju vodi Guillaume Gille, je nekako prelagano pala protiv osakaćenih Šveđana koji su definitivno najveće iznenađenje ovog turnira.

Kairo: Svjetsko prvenstvo u rukometu, polufinale, Švedska - Francuska

Štekalo je i u napadu i u obrani, a Švedska, koja je rasla kroz turnir i koja je igrala kao momčad bez jakih imena, je to iskoristila. 

Na SP su došli bez Appelgrena, Jeppssona, Ekberga, Nielsena, Lukasa i Andreasa Nilssona, Arnessona, a reprezentaciji se tek u drugom krugu pridružio Lagergren koji je bio pozitivan na korona virus. Činilo se da će Glenn Solberg mora nešto iskemijati uz sve izostanke i bilo je teško vjerovati da Šveđani mogu i do drugog kruga.

Kairo: Svjetsko prvenstvo u rukometu, polufinale, Švedska - Francuska

A oni su došli na korak od zlata. Tamo će čekati pobjednika drugog polufinalnog dvoboja između Danske i Španjolske.

Najbolji je bio Wanne koji je utrpao čak 11 golova, a Pettersson je dodao šest. Kod neraspoloženih Francuza pet je zabio Descat, a četiri Remili.

Švedska je posljednji put finale SP-a igrala 2001. godine kada je osvojila srebro, a posljednje finale na velikim natjecanjima igrala je 2018. godine na Euru u Hrvatskoj kada je izgubila od Španjolske.

2021 IHF Handball World Championship - Semi Final - France v Sweden

S druge strane, nekad moćna Francuska nije više toliko moćna. Morat će se Gille na debitantskom turniru zadovoljiti s broncom, ako i to uspije osvojiti. Bez Nikole Karabatića nije to više ta dominantna reprezentacija, a posljednje finale na velikim natjecanjima imala je tamo 2016. godine u Riju kada je osvojila zlato. 

I od tada traje suša u francuskom rukometu. Osvojili su broncu na prošlom SP-u i na EP-u u Hrvatskoj 2018. godine, ali to nisu medalje na koje su Francuzi naviknuli. Francuska ima ogromnu kvalitetu, ali bez pravog srednjeg vanjskog ne ide. Možda tek sada savez shvati da očito nije bio problem u legendarnom Didieru Dinartu...

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Mvumbi je i dalje zvijezda: Želi ga pola Francuske nakon SP-a
'SHAQ' MOŽE BIRATI

Mvumbi je i dalje zvijezda: Želi ga pola Francuske nakon SP-a

Znam da je ovo posao, ali sve mi je ovo novo. Ne znam još što bih rekao. Uskoro ću odlučiti gdje ću nastaviti karijeru, rekao je pivot DR Konga koji je oduševio sve na SP-u u Egiptu

Nitko ni blizu virtuozu: Balićev rekord dugo će ostati netaknut
NAKLONITE SE MAJSTORU

Nitko ni blizu virtuozu: Balićev rekord dugo će ostati netaknut

Bivši hrvatski rukometni reprezentativac šest puta zaredom našao se u najboljim postavama velikih natjecanja. Sagosen je u Egiptu mogao doći na pet, no prerano je izletio s Norvežanima
Spektakularno finale u Egiptu: Danska ponovno prvak svijeta!
NEVJEROJATNI HANSEN I LANDIN

Spektakularno finale u Egiptu: Danska ponovno prvak svijeta!

Čudesni Hansen, čudesni Landin na golu i Danska je ponovno prvak svijeta! Na koncu su presudile nijanse, ali Danci su zasluženo obranili naslov prvaka svijeta 26-24 i drugi put u povijesti uzeli zlatno odličje