Sport

Komentari 12

Fury: I ja sam žrtva rasizma jer sam bijeli Rom, nisu samo crnci

Fury: I ja sam žrtva rasizma jer sam bijeli Rom, nisu samo crnci

"I dan danas ćete na vratima pubova i restorana moći naići na natpis 'nije dozvoljen ulaz travellerima'. Još uvijek je prihvatljivo biti rasist prema Romima u Velikoj Britaniji i svijetu, i nitko ništa ne poduzima", kaže Fury

Svjetski boksački prvak u teškoj kategoriji po WBC verziji Britanac Tyson Fury, čiji je nadimak Kralj Roma, izjavio je da je žrtva rasizma zbog svog podrijetla. 

POGLEDAJTE VIDEO:

- Ja sam bijeli muškarac, ali i danas 2020. godine žrtva sam rasizma jer sam 'traveller', bijeli Rom - kazao je Fury u emisiji "Dobro jutro Britanija" na televizijskoj mreži ITV.

Povod razgovoru bili su prosvjedi u SAD-u koji traju već danima nakon što je Afroamerikanac George Floyd umro zbog policijske brutalnosti prilikom privođenja u Minneapolisu.

 - I dan danas ćete na vratima pubova i restorana moći naići na natpis 'nije dozvoljen ulaz travellerima'. Još uvijek je prihvatljivo biti rasist prema Romima u Velikoj Britaniji i svijetu, i nitko ništa ne poduzima u vezi toga - rekao je Fury i dodao:

- Nisu samo crnci žrtve rasizma. Također, svatko može biti rasist, bez obzira na boju kože ili podrijetlo.

 Otkrio je kako njemu i njegovoj ženi Paris 2016. godine nije dozvoljen ulazak u jedan restoran u Velikoj Britaniji, i to nakon što je postao svjetski prvak u teškoj kategoriji svladavši Vladimira Klička:  

- Kazao sam joj kako sam ja svjetski prvak u teškoj kategoriji koji predstavlja ovu zemlju, a ne samo neki Rom. Ona mi je odgovorila da to nema veze jer sam 'traveller', a njima nije dozvoljen ulazak u restoran.

Najčitaniji članci