Obavijesti

Sport

Komentari 15

Gavranović u mirovini: Odbio je Hrvatsku pa joj zabio, govori 6 jezika, nesposoban je za vojsku

Gavranović u mirovini: Odbio je Hrvatsku pa joj zabio, govori 6 jezika, nesposoban je za vojsku
7

Kaže da nije osjetio interes HNS-a da ga dovede, a kasnije je ipak došao u Hrvatsku i ostavio trag u Rijeci i Dinamu. Ženu je upoznao u butiku, a nakon što je slavio gol za Dinamo Rijeci, rekao je: 'Zašto ne bih slavio?!'

VIDEO

Bivši napadač Rijeke i Dinama Mario Gavranović naprasno je otišao u igračku mirovinu u 34. godini života, dvije godine nakon što je napustio Maksimir.

Premda je svojevremeno kazao da u njemu kuca hrvatsko srce, izabrao je švicarsku reprezentaciju. Kazao je da nije osjetio preveliki interes HNS-a da ga dovede, a procijenio je i da će svoje mjesto u momčadi lakše izboriti u Švicarskoj. Naposljetku je za Švicarsku debitirao 2011., a u 41 nastupu zabio je 16 golova, od kojih je tri utrpao "vatrenima". Srećom, u prijateljskim utakmicama. 

Euro 2020 - Round of 16 - France v Switzerland

Gavranović je odigrao veliku ulogu i u elitnom rangu hrvatskog nogometa kad je 2016. godine za 600.000 eura stigao iz švicarskog Züricha u Rijeku te u 80 utakmica zabio 40 golova uz 13 asistencija.

Nakon toga otišao je u Dinamo 2018. godine, a s 'modrima' je odigrao 132 utakmice uz 48 golova i 20 asistencija. Pet je puta osvojio prvenstvo s maksimirskom momčadi, a bio je i dio šampionske Rijeke. Također, ima i tri Hrvatska kupa: dva s Dinamom i jedan s Rijekom. 

Govori šest jezika

Gavranović je rođen u Luganu, ali roditelji su mu bosanski Hrvati, iz Gradačca. U Hrvatsku je s roditeljima kao mali dolazio ljeti na more, u Umag.

- Odrastao sam s mnogo ljudi čiji su roditelji došli iz Italije, afričkih država, Albanije, Portugala... - rekao je Gavranović, koji govori šest jezika.

Dinamo i Varaždin sastali se u 34. kolu HT Prve lige

- Govorim hrvatski, talijanski, francuski, njemački, engleski i nešto malo španjolskog, koji je sličan talijanskom. Hrvatski pričam s roditeljima, a s braćom talijanski, obzirom na to da je to jezik koji se govori u Luganu. U školi smo pričali talijanski, a učili smo i francuski i njemački, koji su službeni jezici u Švicarskoj. 

Suprugu upoznao u butiku

Gavranovići su u Švicarsku otišli 1988., godinu dana prije Marijeva rođenja. I dalje žive u toj državi, otac radi, a majka, koja je bila medicinska sestra, prestala je raditi zbog bolova u leđima.

Mario ima starijeg brata Ivana, rođenog u BiH godinu dana prije preseljenja, koji radi u farmaceutskoj tvornici, i mlađeg Alena, rođenog 1993. u Luganu.

U Švicarskoj je Mario upoznao suprugu Anitu. Rodom je iz Dervente, a s roditeljima se u Zürich preselila kao vrlo mala. Tamo ju je u jednom butiku upoznao Dinamov napadač. Prije dvije godine par je dobio kćerkicu Leonie.

Zbog ozljeda nije mogao u vojsku

Gavranović nije išao u vojsku, iako je vojni rok u Švicarskoj za muškarce obavezan.

- U Švicarskoj je vojni rok obavezan za sve muškarce, u protivnom plaćaju tri posto prihoda do svoje tridesete godine. Javio sam se kad je trebalo ići na novačenje, ali liječnička komisija procijenila je da sam nesposoban za vojsku, i to zbog sportskih ozljeda. Naravno, već sam tada profesionalno igrao nogomet i nije mi bila neka luda želja ići u vojsku, ali nije mi to bio ni neki problem. No, odluka je bila takva kakva jest, unatoč činjenici da sam i tad, kao i danas kad imam dva treninga dnevno i utakmice svaki dan, bio profesionalni sportaš - pojasnio je jednom prilikom.

U Schalkeu je rasturao u LP-u, ali zakočile su ga baš ozljede. Vratio se u Rijeci pa preko Dinama, čiji je veliki navijač, ponovno došao u fokus javnosti.

Split: U 27. kolu HT Prve HNL sastali se Hajduk i Dinamo

Upravo je u plavom dresu zabio na Rujevici i proslavio gol protiv bivšeg kluba, što su mu navijači Rijeke, jasno, zamjerili.

- Očekivao sam da će biti ovako, ali kada je utakmica počela bio sam koncentriran na svoju igru. Proslava pogotka? Svatko ima svoj stil. Nisam igrao u Rijeci 20 godina… Zabiti pogodak je najljepša stvar u nogometu, to je moj život i ne vidim zašto ne bih slavio pogodak u jednom velikom derbiju kakav je ovaj protiv Rijeke - kazao je nakon utakmice.

Gavranović je u karijeri nosio i dresove Ticina, Lugana, Yverdon Sporta, Xamaxa i Lugana u Švicarskoj, Schalke 04 i Mainza u Njemačkoj te Kayserispora u Turskoj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

UŽIVO Varaždin - Dinamo 0-1: Vidović za 53 sekunde u drugom poluvremenu zabio golčinu!
MODRI U SUSJEDSTVU

UŽIVO Varaždin - Dinamo 0-1: Vidović za 53 sekunde u drugom poluvremenu zabio golčinu!

Varaždin je zadnji put zaustavio Dinamo na domaćem terenu, a prije 10 dana "modri" su teškom mukom slavili na Maksimiru. Vidović je zabio sjajan gol za samo 53 sekunde u drugom poluvremenu

VIDEO Je li ovo najbolji gol u HNL-u ove sezone?! Pogledajte nezaustavljivi projektil Ekonga
SAŽETAK ISTRA - SLAVEN

VIDEO Je li ovo najbolji gol u HNL-u ove sezone?! Pogledajte nezaustavljivi projektil Ekonga

PULA - Nogometaši Istre 1961 pobijedili su Slaven Belupo 3-0 u Puli u utakmici 32. kola HNL-a. Puljani su poveli u šestoj minuti golom Eliasa Fileta iz penala. Emmanuel Ekong u 15. minuti zabio je možda i najbolji gol u HNL-u ove sezone nezaustavljim projektilom s barem 25 metara daljine. A za konačnih 3-0 lopta se odbila od golmana Slavena Ivana Sušaka.
VIDEO Kramarić u žestokoj svađi s navijačem nakon poraza
IZ NEPOZNATIH RAZLOGA

VIDEO Kramarić u žestokoj svađi s navijačem nakon poraza

Andrej Kramarić zabio je dva gola u porazu Hoffenheima u 31. kolu Bundeslige, a nakon utakmice kamere su ga uhvatile u žestokoj svađi s navijačem