Obavijesti

Sport

Komentari 27

Gdje dolazi Ronaldo? Direktor je legenda Hajduka, a uvjeti 'boli glava': Doznajte sve o Al Nassru

Gdje dolazi Ronaldo? Direktor je legenda Hajduka, a uvjeti 'boli glava': Doznajte sve o Al Nassru
5

Klub postoji od 1955., nema zapaženih rezultata u azijskoj Ligi prvaka, a s Ronaldom je spreman za novi uzlet. Ima tu još poznatih nogometnih imena u svlačionici

VIDEO

Sretan sam što sam osvojio sve što sam zacrtao u europskom nogometu i osjećam da je pravo vrijeme da podijelim iskustvo u Aziji, rekao je Cristiano Ronaldo (37) nakon što je potpisao ugovor vrijedan 200 milijuna eura po sezoni sa saudijskim Al Nassrom, najbogatiji u svijetu sporta. Polovica od tog iznosa vezana je uz sportski dio, ostatak na marketinške aktivnosti.

Iako je prije nekoliko godina, pa i prije svega nekoliko tjedana, u razgovoru s Piersom Morganom zbog kojega mu je Manchester United raskinuo ugovor, napomenuo kako želi igrati na najvišem nivou, a ne na Bliskom istoku, brzo se predomislio. Ima i zašto, postat će milijarder.

Pokretanje videa...

Ronaldo i Georgina VIDEO

Odlazi u Al Nassr iz glavnog grada Rijada, klub koji je osnovan 1955. godine. Do 1960. bio je to amaterski klub, a onda je šef postao saudijski princ Abdul Rahman bin Saud Al Saud.

Nakon tri godine izborio je prvu ligu, a tijekom 1970-ih i 1980-ih četiri puta bio prvak i osvojio još 12 kupova. U 1990-ima su stigla još dva naslova, Kraljev kup i Kup federacije. Osvojio je Al Nassr i azijski Kup pobjednika kupova i superkup, nastupio i na Svjetskom klupskom prvenstvu u Brazilu 2000.

Nakon umirovljenja zlatne trojke, kako su zvali Majeda Abdullaha, Fahda Al-Herafyja i Mohaisna Al-Jam'aana, počeli su problemi. U sezoni 2006/07. Al Nassr se u zadnjem kolu spasio od ispadanja, no tad je opet krenuo uspon. Do danas je osvojio još tri naslova, Prinčev kup, dva superkupa, ali u azijskoj Ligi prvaka nije imao zapažene rezultate.

Momčad vodi Rudi Garcia, bivši trener Lillea, Rome, Marseillea i Lyona. Stigao je tamo u lipnju, a kroz povijest su Al Nassr trenirala četvorica Hrvata. Rodion Gačanin 2008., Dragan Skočić 2011., Zoran Mamić 2016.-2017. i Alen Horvat 2020.-2021.

Nije to jedina poveznica Al Nassra i Hrvata, aktualni tehnički direktor je legendarni hajdukovac Goran Vučević (51).

- Posao tehničkog direktora Al Nassra identičan je poslu sportskog direktora bilo kojeg ozbiljnog kluba u Europi. Moj zadatak je dovođenje igrača i trenera te osiguranje da klub normalno funkcionira u sportskom segmentu. Obavio sam jako puno razgovora, što je za mene jedno jako veliko i vrijedno iskustvo, a ono što mogu naglasiti je da sam u potrazi za trenerom pregovarao s najjačim imenima na tržištu, i da nitko nije u startu kazao da ga ne zanima i da ne želi doći. Znači da je ova sredina prepoznata kao vrlo poželjna - rekao nam je nedavno Vučević.

Al Nassr igra na stadionu Mrsool Park kapaciteta 25.000 mjesta na kojem je trebala igrati i hrvatska nogometna reprezentacija uoči Svjetskog prvenstva, no došlo je do promjene u zadnji tren zbog lošeg stanja terena. Inače, saudijska liga ima uvjete daleko bolje nego u HNL-u, smatra Vučević.

Split: Konferencija za novinare Marina Brbi?a i Gorana Vu?evi?a

- Po infrastrukturi ne može, tu je Saudijska Arabija daleko ispred, a što se tiče igračkog kadra... Često me to pitaju i ja svima odgovaram na isti način. Zamislite da recimo moj Hajduk sada u prijelaznom roku kupi osam igrača Porta, Benfice, Napolija... To vam je moj odgovor. Teško je uspoređivati lige, pogotovo jer je ovdje sve drugačije, drugačija je kultura, u ljetnom razdoblju sve se odvija noću kad su temperature prihvatljive, a na to se treba adaptirati - rekao nam je.

Vučević zasad ne planira odlazak iz Rijada, a s obzirom na Ronaldov dolazak, zašto i bi?

- Ugovor me veže do ljeta, ne znam kakvi su planovi kluba niti razmišljam o tome. Smatram da sam odradio dobar posao, da sam se dobro adaptirao na sredinu i zahtjeve kluba, ali o tome ne mogu ja suditi, to moraju procijeniti neki drugi ljudi i odlučiti o nastavku suradnje. Ja sam otvoren za tu opciju - kazao nam je prošli mjesec.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Group G - Cameroon v Brazil

Najvrjedniji eksponat u svlačionici Al Nassra, uz Ronalda, Brazilac je Talisca (28) kojega Transfermarkt cijeni na 14 milijuna eura. Igrao je ranije za Benficu i Bešiktaš.

Nogometni zaljubljenici poznaju i kamerunskog reprezentativca Vincenta Aboubakara (30) koji je srušio Brazil na SP-u, a ranije igrao, između ostalih, za Porto i Bešiktaš. Tu je i kolumbijski golman David Ospina (34) koji je ljetos stigao nakon isteka ugovora s Napolijem. Od stranaca, tu je i jedan Španjolac (Álvaro González), Bjelokoščanin (Ghislain Konan) i Uzbekistanac (Jaloidin Mašaripov), sve ostalo su Saudijci. Svi će oni zbog Ronalda sad biti u žiži svjetske javnosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!
'MODRIMA' DERBI SEZONE

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!

Rijeka je povela pred 8118 gledatelja na Rujevici golom Marka Pjace iz penala u 50. minuti. Petković je sjajno naciljao iz slobodnjaka u 75. minuti za izjednačenje, a Hoxha je u 89. zabio za vodstvo nakon što je ušao

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka
KALKULACIJE

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka

Ako bi obje momčadi na kraju sezone imale isti broj bodova, Dinamo tu bolje stoji jer su 'plavi' od četiri međusobna derbija ove sezone pobijedili u tri (2-1, 1-0, 2-1), a jednom je bilo neriješeno (2-2)
VIDEO 24sata na Dinamovom noćnom slavlju: BBB iznenadili igrače, Ristovski pjevao s njima
LUDNICA U ZAGREBU

VIDEO 24sata na Dinamovom noćnom slavlju: BBB iznenadili igrače, Ristovski pjevao s njima

Nekoliko stotina navijača dočekalo je 'plave' na Maksimiru nakon pobjede Dinama nad Rijekom u derbiju. Tamo su pjevali i slavili, a cijela fešta nije predugo trajala, ipak je već bilo debelo iza jedan sat ujutro...