Obavijesti

Sport

Komentari 20

Moćne Osječanke: Mia Pirić gol nije primila točno 365 dana...

Moćne Osječanke: Mia Pirić gol nije primila točno 365 dana...
9

Nogometašice Osijeka imaju gol-razliku 101-0 nakon prvih sedam kola 1. HNLŽ. Posljednji prvenstveni gol dobile su 19. studenog 2016., a kad krenu zabijati, protivnice ih mole da stanu

VIDEO

Ponekad mi je dosadno na golu. Navijači mi znaju dobaciti: ‘Mia, hoćeš li kavu popiti’. Što ću, nasmijem se. Ma, zapravo mi je veći problem od suparnica hladnoća, da mi bude toplo tijekom utakmice malo trčim po šesnaestercu, rekla je Mia Pirić (19), golmanica Osijeka.

Visoka je tek 164 cm, no ove sezone u prvenstvu Hrvatske još nije primila gol. Zapravo, posljednji put loptu iz mreže vadila je prije točno godinu dana, kad je Osijek 19. studenog 2016. svladao Katarinu Zrinski 10-1.

- Nisam visoka, ali sve branim. Suparnice misle da me mogu iznenaditi loptama uz prečku, no mogu ja visoko skočiti - kaže.

To je život u ŽNK Osijeku. Već 11 godina zaredom su prvakinje Hrvatske i pobjednice Kupa, a nakon sedam kola ove sezone imaju gol-razliku od 101-0.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Iskreno, kad sam na golu, često razmišljam o idućem treningu. Veselim se kad će mi suigračice zapucati na gol jer na utakmicama baš i nemam posla - kaže Mia, koja je postala sportašica zbog pokojne sestre Martine.

- Preminula je sa samo 16 godina od raka, a bila je sjajna odbojkašica. Kad je umrla, rekla sam mami da ću u njezinu čast postati slavna sportašica.

Dok Mia sve brani, Lorena Balić (19) i Mateja Andrlić (23) trpaju. Od 101 gola, njih dvije zabile su kombinirano 62. Lorena je najbolji strijelac s 32 gola, a Mateja ima 30.

- Nije baš lako postići te golove, pogotovo jer većina drugih momčadi igra ‘bunker’ protiv nas - kaže Lorena, koja je, kao i Mateja, u jednoj sezoni najviše zabila 40 i nešto golova.

- Ako se ovako nastavi, mislim da ćemo obje ići na više od 50 golova. I nema kod nas dvije rivaliteta, tko će biti bolji. Jedna drugoj smo u većini slučajeva asistirale za gol - rekla je Mateja, koja kaže da im je sad najveća motivacija u ovoj sezoni zabiti više od 200 golova.

- Nikad nismo toliko postigle, mislim da nam je rekord nešto više od 180 pogodaka - istaknula je Andrlić.

Zabija i Mia. Ove sezone još ne, no prošle je utrpala dva.

- Zabila sam jedan u Kupu i jedan u prvenstvu. I oba iz penala. Rekle su mi cure da se moram i ja upisati u listu strijelaca - rekla je Mia, iznenadivši i suigračice ludom preciznošću.

- Pazite, uzme ona loptu i pogodi u rašlje - kaže Lorena.

- E, pa nije to slučajno. Nekad sam bila napadačica, do prije nekoliko godina - dodala je Mia.

Iznenadila je bogme i društvo na tribinama.

- Kad sam uzela loptu i krenula izvesti penal, čula sam dobacivanja: ‘Ma, di ćeš ti pucati. Kakav će to promašaj biti’. Nakon što sam skinula paučinu s rašlji, pri povratku na gol sam čula: ‘Neka ona stalno puca’. Bila sam jako ponosna. Znam ponekad na treninzima pucati penale, ali ne često - rekla je Mia.

U prosjeku Osječanke zabijaju čak 14 golova po utakmici, a u prošlom kolu su svladale Trnavu s nestvarnih 24-0.

- Ovakva liga nema smisla, za nas bi bilo rješenje da se osnuje regionalna liga. Jer ista je stvar s klubovima u Srbiji, Sloveniji i BiH. Jedan klub je daleko ispred svih i nemaju s kim igrati. Mi na ovakav način sigurno ne možemo napredovati - kaže Mateja.

Takvi rezultati kod suparnica i navijača izazivaju ogorčenje.

- Mislim da nismo zaslužile ružna dobacivanja, ljudi nam viču da smo životinje, kako nije korektno iživljavati se na suparnicama. Nije ni nama drago pobjeđivati s tom razlikom, no što bismo trebali, sjesti na teren nakon što povedemo 7-0. Ili šetati do kraja utakmice. Čak nam i suparnice nerijetko govore da malo popustimo - istaknula je Lorena.

- Mi treniramo gotovo svaki dan, a druge momčadi vrlo malo ili nimalo. I što bi se onda trebalo dogoditi. Mislim da bi bilo ponižavajuće i za suparnice i za nas da od nogometa napravimo sprdnju - dodala je Mateja.

Sve je otišlo toliko daleke da ih suparnice i izbjegavaju.

- Bilo je svega, znalo se dogoditi da suparnička momčad ne osigura doktora kako bi se rezultat za nas registrirao 3-0. Da smo igrale bilo bi valjda 15-0 za nas - objasnila je Mia.

Ove sezone se ipak pojavila konkurencija. Nogometašice Splita također nakon sedam kola imaju svih sedam pobjeda. Međusobni obračun je 26. studenog u Splitu.

- Pojačale su se, vidjet ćemo koliko su zapravo jake. Eh, da je barem više takvih momčadi - istaknula je Mateja.

Nogometašice Osijeka dobivaju novac, no riječ je o simboličnom iznosu, stipendijama. Od toga se ne može živjeti pa mnoge rade.

- Ja sam nezaposlena. Nedavno sam odbila posao u kladionici jer nisam mogla imati nedjelju slobodnu kad su utakmice - požalila se Mia.

E, to bi bilo neobično. Golmanica i nogometna sutkinja koja radi u kladionici.

- Da, ja sam i sutkinja, položila sam ispit. Premda, ni od suđenja se ne može previše zaraditi, ali kapne nešto. Sudim pionirima, kadetima i juniorima - rekla je Mia.

A sutkinja je i Lorena, premda je ona kartone pospremila na neko vrijeme.

- Upisala sam Agronomski fakultet, smjer hortikultura, pa nemam vremena. Suđenje je sad na čekanju, ali nisam od njega odustala - kaže Lorena.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener
Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI  bira između dvije legende!?
PLAN ZA PARIZ

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI bira između dvije legende!?

Plus+ Neki sportaši koji su se na borilištu izborili za olimpijski san, neće ga ostvariti jer, eto, nema dovoljno kapaciteta ni kreveta u olimpijskom selu. Čista glupost...