Obavijesti

Sport

Komentari 12

Godišnjica Zizouove 'bombe': Je li Mandžin gol u finalu ljepši

Godišnjica Zizouove 'bombe': Je li Mandžin gol u finalu ljepši
1

Mandžukićevo remek-djelo, Zidaneov volej, Baleove škarice, Savičevićev lob... A u svakom najveličanstvenijem finalu Lige prvaka uvijek je ili Real ili neki - hrvatski nogometni velemajstor

VIDEO

Real Madrid sinonim je Lige prvaka. Bez konkurencije najtrofejniji i u priči o svakom od najvećih trenutaka najvećeg klupskog natjecanja pod kapom nebeskom. Pa i kad je i riječ o golu svih golova u svim ikad odigranim finalima.

Sutra nam se vraća vrhunski nogomet, opet počinje Bundesliga, a danas je - točno 18 godina od finala Lige prvaka 2002. i onog nogometnog remek djela... Voleja koji je ljevicom u rašlje zavukao veličanstveni ćelavac Zinedine Zidane.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Danas trenira Real, tada je igrao za Real. Finale u Glasgowu, na krcatom Hampden Parku. Protivnik, Bayer Leverkusen. Sa petoricom Hrvata!

Umjetnost je to bila!

Za Bayer su igrali Boris Živković, Jurica Vranješ i Marko Babić plus: njemački Hrvat - napadač Thomas Brdarić i australski Hrvat - golman Frank Jurić.

Apotekari su tada frcali talentom. Ballack, Lucio, Berbatov, Ramelow, Neuville... A s druge strane čudo od momčadi: Figo, Raul, R.Carlos, Hierro, Makelele, Solari, McManaman, Morientes i... Naravno: Zizou.

Real je poveo već u 8' preko Raula, Nijemci izjednačili pet minuta kasnije (Brazilac Lucio koji će osam godina kasnije osvojiti Ligu prvaka sa onim moćnim Mourinhovim Interom), a u smiraju prvog poluvremena krenuo je jedan napad Reala po lijevoj strani...

Roberto Carlos je jedva zavrnuo loptu prema šesnaestercu. Neupotrebljivu. Svijeća na rub kaznenog. Ali... Nijemci su napravili smrtni nogometni grijeh. Pustili Zidanea samog.

 

Lopta pada 'dva dana', pola milijarde gledatelja zijeva jer slijedi glavomet, zračni dueli. A ludi Alžirac igra k'o da je na marseilleskoj ulici koja ga je odgojila.

Desna noga stajna, lijeva u zamahu pa... Buuum! Lopta nije znala što joj se dogodilo. Čekala je travu, a dočekala blagoslovljenu lijevu kopačku i - završila u desnim Bayerovim rašljama.

Oda nogometu, remek djelo čudesnog velemajstora, sekvenca za sva nogometna i sportska vremena. Umjetnost je to bila!

Mandžino čudo, Baleov dragulj

Svu veličinu Zidaneovog genija koju godinu kasnije savršeno će nam objasniti doktor nogometa, Ivica Osim:

- Gledaj ga malo, samo njega prati. Taj ako napuca loptu na vrh tribina onda je to jedino i najbolje što se moglo. Zato je tol'ko velik. Puno njih čuda zna napravit' s loptom, al' samo taj u ama baš svakom trenutku zna što je: idealno za napraviti.

Za mnoge, taj volej zaustavljen u vremenu najbolji je gol u povijesti finala Lige prvaka. Nama Hrvatima Francuzi i nogometno i rukometno već opasno idu na živce pa grmimo 'Ne, nije! Najbolje su one škarice-volej kojima je Mandžo 2017. zavukao loptu Realu u rašlje'.

U konkurenciju idu još jedne škarice. Naravno, opet je Madrid u priči. Finale samo godinu dana kasnije, 2018., Real vs Liverpool. Englezi psuju i kosu čupaju jer im je na golu onaj nesretni Karius, a velški golfer Gareth Bale trpa gol koji nitko tko ga je vidio nikad neće zaboraviti. I tada su, kao godinu ranije, naslov osvojili Luka Modrić i Mateo Kovačić.

Kad je Savičević 'izmislio' kut

I... Da sve ne bude oslikano Realovim motivima vratit ćemo se više od četvrt stoljeća u prošlost, 'u antiku'. Atena, Cruyff s klupe vodi Barcelonu, za Milan na travnjaku Zvone Boban pleše svoj predivni nogometni ples.

A Dejo Savičević Zubizaretti zabija lobom koji Kataloncu ni dan-danas nije jasan. S desne strane, dobrih 40 metara. Kut ne postoji, ali ludi Savičević ga je našao pa u mrežu poslao i loptu i zapetljanog Zubizarettu.

Glasajte u našoj anketi, koji je najbolji u povijesti finala Lige prvaka? Mandžukićevo remek-djelo, Zizouov volej, Baleove škarice, Savičevićev lob ili, ako imate svog kandidata: 'vičite' u komentarima!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića
Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...