Obavijesti

Sport

Komentari 0

Golman PSG-a nakon tjedana u komi izgubio 20 kila! Od smrti ga je dijelilo tek pet milimetara

Golman PSG-a nakon tjedana u komi izgubio 20 kila! Od smrti ga je dijelilo tek pet milimetara
6

Rico je 27. svibnja pao s konja u jednom gradiću u Andaluziji, a onda ga je poklopio kopitima. Policija je mislila da je mrtav, a ovih su ga dana pustili s intenzivne njege

VIDEO

Teških je šest tjedana iza Sergija Rica (29). Golman PSG-a pobijedio je u najtežoj utakmici, onoj životnoj, nakon pada s konja i teške ozljede glave na vjerskom festivalu na jugu Španjolske.

Rico je napustio odjel intenzivne njege u seviljskoj bolnici nakon 36 dana, od čega je 19 bio u komi. Ostavila je ta borba na njemu traga, sad je 20 kilograma lakši, izgubio je trećinu mišićne mase, piše The Athletic, koji je naveo detaljnu kronologiju nesreće i dosadašnjeg tijeka oporavka. Od sigurne smrti dijelilo ga je tek pola centimetra.

Došao pomoliti se za dušu pokojnog oca

Nakon remija u Strasbourgu 27. svibnja, gdje je PSG osigurao naslov francuskog prvaka, Rico je dobio dozvolu da otputuje u gradić El Rocio u Andaluziji na tradicionalno okupljanje tisuća hodočasnika. Praktični vjernik i član vjerske udruge "bratstvo otkupljenja" očajnički je želio pomoliti se za oca kojega je izgubio prije dvije godine.

Jutro poslije utakmice Rico je bio u El Rocíju, u kraju poznatom po ljubavi prema konjima. Oko 7 ujutro na svom konju dojahao je u posjet prijatelju. Sat vremena poslije, kad je Rico izašao i uzjahao konja, dogodila se umalo fatalna ozljeda.

PSG prvi put u povijesti u finalu Lige prvaka

Zbog uznemirenog magarca dobio je kopitom po glavi

Prema izvješću lokalne policije koje je prenio The Athletic, magarac koji je bio vezan preko puta kuće odjednom se otrgnuo s privezišta i povukao kolica sa sobom. To je uznemirilo Ricova konja koji se podigao na stražnje noge i zbacio nogometaša sa sebe. Da stvar bude gora, prilikom doskoka kopitima je nagazio Rica po glavi i vratu.

Policija, koja je s hitnom stigla nakon pola sata, mislila je da je Sergio mrtav jer je ostao nepomično ležati, a prve su mu u pomoć priskočile dvije slučajne prolaznice, medicinske sestre. Liječnici su kasnije ustvrdili da bi umro na licu mjesta da je ozljeda bila samo pola centimetra dublja. Srećom po njega, leđna moždina nije bila oštećena, ali prava borba tek je uslijedila.

Što je bilo okidač za reakciju magarca, a potom i Ricova konja, nije sasvim jasno. Televizijski kanal Antena 3 objavio je nekoliko dana poslije da je buku stvorio kamion koji je skupljao smeće. Radnike lokalne čistoće ipak nisu sumnjičili ni za što jer nisu uopće vidjeli što se dogodilo.

Ne ostavljaj me samu, kunem se da ne mogu bez tebe

Rica su helikopterom pod sedativima prebacili u Sevillu, u bolnicu Djevice Rocio. Intubirali su ga i stabilizirali, nije bilo većih tragova ni ogrebotina, a ruke mu zavezali kako ne bi skinuo intubaciju.

Istu večer cijela momčad PSG-a bila je na ceremoniji dodjele nagrada francuske lige, znajući da se član te momčadi bori za život. Bolnica je u javnost puštala šture informacije i čekala da prođu ključna 72 sata.

Ligue 1 - Paris St Germain v Clermont

Ricova nesreća odjednom je ujedinila nogometni svijet, sjetili su ga se i igrači njegova bivšeg kluba Seville u Budimpešti, među njima i Ivan Rakitić, dok su trijumfirali protiv Rome u finalu Europske lige. A supruga Alba tad je na Instagramu objavila fotografiju s vjenčanja i dirljivu poruku:

"Ne ostavljaj me samu, ljubavi moja, jer kunem se da ne mogu i ne znam kako živjeti bez tebe. Čekamo te, živote moj, toliko te volimo."

Treptaj oka vidite kao pobjedu

Rico je u prvom tjednu nakon ozljede bio čas bolje, čas lošije, nije se znalo što nosi budućnost. Zbog intubacije je dobio upalu pluća, što je čest slučaj, i groznicu.

- Intenzivna vam potpuno resetira razmišljanje. Nešto toliko jednostavno poput treptaja oka vidite kao pobjedu, a onda dođe doktor i ne znaš što očekivati. Na kraju je to bilo kao da napraviš dva koraka naprijed, jedan nazad - rekao je čovjek blizak Ricu.

Nakon tri tjedna intenzivne iz seviljske bolnice stizali su pozitivni signali. Izgledi za oporavak napokon su počeli rasti usprkos brojnim komplikacijama zbog udarca u glavu. Nakon nekog vremena Sergio je počeo samostalno disati, gestikulirati i reagirati na stimulacije.

Ligue 1 - Paris St Germain v Clermont

Koliko sam dugo u ovoj sobi?

Bez sedativa, nakon buđenja iz kome, počeo je osjećati i bol i samostalno disati, čak se i istezati s liječnikom četiri tjedna nakon nesreće. Jedan detalj urezao se članovima njegove obitelji u sjećanje: pogledao je na sat i pitao ljude oko sebe koliko je dugo u toj sobi. Nisu ga htjeli uznemiriti pa su nejasno odgovorili.

Rico isprva nije mogao govoriti, ali počeo se smiješiti i to je strašno ohrabrilo liječnike da će se izvući. Pokreti rukama postajali su sve jači, a problemi s plućima, koja su bila puna sluzi, polako jenjavali.

Iako je bio rezerva Gigiju Donnarummi, PSG je prije nesreće planirao produžiti ugovor s njime na još tri sezone uz opciju na još jednu, do 2028. Aktualni mu istječe na ljeto iduće godine, a za dva tjedna, bude li nalaz CT-a dobar, pustit će ga na kućnu njegu.

Teško je prognozirati hoće li ikad više stati na nogometni teren, ali s obzirom na to kakve je pobjede ostvario u ovih šest tjedana, ništa nije nemoguće.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Redar izbacio dječaka s terena, Ristovski ga preoteo! U loži poludjeli: 'To mu je posao'
NEPOTREBNA SCENA

VIDEO Redar izbacio dječaka s terena, Ristovski ga preoteo! U loži poludjeli: 'To mu je posao'

Pljesak je zamijenio zvižduke, a Ristovski se iskazao još jednom gestom, koju će dječak sigurno upamtiti. A na tribinama je predstojnik Zajecovog ureda ušao u žustru raspravu s direktorom Varaždina

Varaždin - Dinamo 0-1: Vidović izvukao 'modre', Dabro ih propustio šokirati u završnici
NOĆENJE NA VRHU

Varaždin - Dinamo 0-1: Vidović izvukao 'modre', Dabro ih propustio šokirati u završnici

Varaždin je zadnji put zaustavio Dinamo na domaćem terenu, a mogao je to napraviti i ovaj put da je Dabro kaznio grešku Theophilea. Vidović je zabio pobjednički gol za samo 53 sekunde u drugom poluvremenu
VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić
GOLIJADA U SPLITU

VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić

Sadržajnu utakmicu bez Marka Livaje pred praznim Poljudom odigrali su Hajduk i 'davljenik' Rudeš. Rudešani su u Split stigli spuštenog garda pa teško nastradali, no uspjeli su stvoriti niz odličnih prilika