Obavijesti

Sport

Komentari 43

Tko je Oreščanin: Dinamovac i čovjek kojeg je otkrio Jozak

Tko je Oreščanin: Dinamovac i čovjek kojeg je otkrio Jozak
1

Oreščanin već drugu sezonu vodi Hajdukovu B momčad, u Split ga je doveo voditelj Akademije Gojun s kojim je surađivao u Maksimiru i Saudijskoj Arabiji. U stilu igre "kopira" RB Salzburg

VIDEO

Hrvatskim nogometnim krugovima jutros je odjeknula vijest kako Zoran Vulić više nije trener splitskog Hajduka. Presudio mu je naposljetku domaći remi sa Slavenom Belupom, ali razlaz je bio donekle i očekivan. I dogodio bi se prije ili kasnije.

Hajduk smijenio Zorana Vulića! Splićane će voditi Oreščanin
Hajduk smijenio Zorana Vulića! Splićane će voditi Oreščanin

Jer svima je bilo jasno, pa tako i predsjedniku kluba Jasminu Huljaju, da bijeli brod ne plovi nikud s iskusnim strategom za kormilom. Iskustvo ima, ali dojam je da je Vulića kao trenera pregazilo vrijeme. I da je 'pao s neba' na klupu splitskog velikana.

Nema mira na Poljudu, smjenjen Zoran Vulić! Deset trenera promijenilo se na klupi Hajduka u četiri sezone a rezultata nema. Hoće li stanje popraviti Vulićev nasljednik Siniša Oreščanin... Reporter Tomislav Gabelić

Objavljuje 24sata Sport u Utorak, 27. studenoga 2018.

Ali, on je sad ionako prošlo svršeno vrijeme, a Huljaj je prvu momčad povjerio Siniši Oreščaninu (46). Ako niste zagriženi Hajdukov navijač, onda ste se sigurno počešali po glavi na tu vijest i pitali se: "Otkud sad ovaj?"

Tko je Siniša Oreščanin?

A "ovaj" dolazi iz Hajdukove B momčadi koju je preuzeo u ljeto 2017. godine nakon što je ušla iz treće u drugu ligu.

No, krenimo redom. Novi Hajdukov trener ima 46 godina i trenersku je karijeru počeo na klupi mlade momčadi u Dugom Selu. Vlasnik je Uefine pro licence, najvišeg mogućeg stupnja jednog trenera.

Dio trenerskog staža odradio je i u Saudijskoj Arabiji gdje je vodio U23 momčad Al-Nasra, a otud ga je u Hajduk u studenom 2016. povukao voditelj Akademije splitskog kluba Krešimir Gojun. Zapravo, da budemo precizniji, Gojun i Oreščanin su zajedno bili u Al-Nasru. Gojun kao voditelj omladinske škole, a Oreščanin kao jedan od trenera. Prije toga su skupa surađivali i u Dinamu u koji ga je kao trenera starijih pionira doveo Romeo Jozak.

Kad je Gojun preuzeo Hajdukovu akademiju, povukao je sa sobom iz Arabije i Oreščanina. Presudan je bio poraz Hajdukovih kadeta od Dinama (0:3).

 

- Nakon tog poraza, odlučio sam se za promjenu. Nije pri tome rezultat bio presudan nego spoznaja da iznimno talentirana generacija stagnira, to je bila odluka koju sam u sebi lomio mjesec dana da bih na kraju prelomio i doveo čovjeka kojemu bezgranično vjerujem - otkrio je Gojun.

Počeo je, Six, kako ga odmilja zovu suradnici, kao trener Hajdukovih kadeta, da bi zatim bio promoviran na klupu B sastava.

- On već 20 godina radi s mlađim kategorijama i u Hrvatskoj je teško naći boljeg i upućenijeg trenera - hvali svog suradnika Gojun.

To bi možda mogao biti mali problem za Oreščanina jer nije dosad radio u seniorskoj konkurenciji iako je vođenje B momčadi Hajduka odlična tranzicija s mlađih kategorija prema onoj, nazovimo je, glavnoj.

Ali postavljanje Oreščanina vrlo lako može značiti jedno - zbogom strancima upitne kvalitete (Filip, Jairo, Jradi, Fomitschow) i fokusiranje na vlastite snage. S tim da ne mislimo na onu izlizanu floskuletinu "naša dica" nego na sustavno i plansko uvođenje najtalentiranijih iz B momčadi koji su se dosad razvijali pod Oreščaninom, a sad će on svoje ideje i viziju nogometa s igračima koje jako dobro poznaje, ugraditi u A momčad.

'Opet je Hajduku kriv trener, tako je kad kritizira rad kluba'
'Opet je Hajduku kriv trener, tako je kad kritizira rad kluba'

Kakav Hajduk možemo očekivati pod Oreščaninom?

Recimo samo da će bijeli igrati progresivan i moderan nogomet. Oreščanin je, vodeći B momčad, dosta pratio rad Red Bull Salzburga i kako oni igraju pa je implementirao neke stvari karakteristične za 'leteće bikove'.

U fazi obrane ćemo gledati dosta presinga, a prema naprijed vrlo organiziranu pozicijsku igru i dobre strukture. Teško je prognozirati hoće li posve prekopirati sustav koji je gajio u B momčadi, ali ako hoće, onda će to obrambeno biti 4-3-1-2, a u napadu 4-4-2 s rombom u sredini.

Kako su u analizi njegove igre na Nogometplusu istaknuli, Hajduk II taktički bolje izgleda od većine hrvatskih prvoligaša. Situacijski mehanizmi, zanimljiv i kompleksan nogomet, odlična ideja, traženje raznih vrsta superiornosti, korištenje međuprostora i opterećivanje određenih zona na terenu... Sve je to nudila Hajdukova B momčad pod Oreščaninom.

U A momčadi bi mu te ideje trebalo biti još lakše provesti u djelo. Iz dva razloga, imat će pod svojom palicom dosta igrača koje je vodio u B sastavu pa je proces prilagodbe kraći (Palaversa, Šego, Bradarić, Sahiti,...). I drugi, momčad je, što je logično, iskusnija i kvalitetnija od rezervnog sastava pa će lakše usvojiti i u djelo provesti ono što će novi trener Hajduka od njih tražiti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije

Petar Sučić razvselio je skupinu dječaka koji su igrali nogomet na zagrebačkoj Trešnjevci. Primijetili su ga dok je išao u trgovinu i pozvali ga na partiju nogometa, a on ih nije razočarao