Obavijesti

Sport

Komentari 39

'Hajduk je pogriješio! Caktaš je pod velikim pritiskom, nisu mu smjeli dopustiti da i dalje puca'

'Hajduk je pogriješio! Caktaš je pod velikim pritiskom, nisu mu smjeli dopustiti da i dalje puca'
6

Ja sam i odustao od izvođenja jer me to psihički iscrpljivalo, pa se nisam mogao koncentrirati na obrane, kaže Pletikosa. Caktaš je promašio devet od 41 penala za Hajduk, idući izvođač bit će Gyurcso ili Diamantakos

VIDEO

Lijevo, desno, visoko, nisko, "panenka"..., do početka ove sezone Mijo Caktaš izveo je u službenim natjecanjima 34 kaznena udaraca i iz njih zabio čak 28 golova, što znači da je bio uspješan u čak 82% pokušaja. Zanimljivo, u susretima u kojima je Mijo promašivao kaznene udarce, za Hajduk nije bilo štete jer su pobjeđivali!?

Split: Utakmica 18. kola Prve HNL, HNK Hajduk - NK Lokomotiva
Hajduk je u ovoj sezoni postao prava mušterija za "fenjeraše"
Hajduk je u ovoj sezoni postao prava mušterija za "fenjeraše"

Ali, sve se promijenilo u ovoj sezoni, Mijo je izveo čak sedam kaznenih udaraca, ali je zabio svega četiri, odnosno 57%. Što je tome razlog, zbog čega je nekad jako pouzdani i sigurni izvođač kaznenih udaraca najednom počeo promašivati pitali smo legendarne igrače Hajduka, redom vrsne izvođače kaznenih udaraca Ivana Gudelja, Zlatka Vujovića i Stipu Pletikosu.

- Kad su u pitanju kazneni udarci, tehnika izvođača i psiha su podjednako važni. Penali su stvar vježbe, ali i mentalne snage. Treba znati pucati, ali i izdržati mentalni pritisak, pogotovo kad kazneni udarac izvodite u važnom trenutku i odlučujete pitanje pobjednika i bodova - kaže Ivan Gudelj i dodaje:

- Ja sam promašio dva važna kaznena udarca koji su nas možda koštali i ispadanja iz utrke za naslov prvaka u sezoni 1981/82. Najprije sam protiv Dinama na Poljudu pogodio vratnicu, a onda mi je tjedan dana kasnije, protiv Veleža kazneni udarac obranio Enver Marić. Baš sam mu uoči utakmice pričao kako sam pogodio vratnicu i kako me to pogodilo, a trener Mladinić me opet poslao da pucam...

Činjenica da je Mijo do sada bio vrlo siguran i da je počeo promašivati, Gudelju je lako objašnjiva.

- Nakon jednog promašenog kaznenog udarca poljulja ti se samopouzdanje, a kamoli nakon dva ili više. Pogotovo u situaciji u kojoj su i Mijo i Hajduk danas. On je iskusan igrač, ali na njemu je u zadnje vrijeme strašno veliki pritisak. Nepravedno ga se prozivalo zbog visokih primanja, stalno su neki upitnici oko njegovog novog ugovora, a klub ništa ne čini da ga zaštiti. Umjesto da te stvari zadrže unutar četiri zida Poljuda, čelnici kluba otvoreno su na press konferencijama pričali o Mijinim primanjima i produženju ugovora, čak mu i prijetili tribinama, i tako sigurno unijeli nemir u njega.

Zlatko Vujović

Referirao se Gudelj na činjenicu da je sportski direktor Saša Bjelanović ranije otvoreno govorio o Mijinim visokim primanjima primanjima te da je predsjednik Lukša Jakobušić kazao kako će svi, pa i Mijo, na proljeće na tribine ako ne potpišu nove, bitno manje ugovore. Sve je to rezultiralo pritiscima navijača na društvenim mrežama... A da su neriješeni status i loši rezultati unijeli nemir i psihički destabilizirali kapetana Hajduka slaže se i Gudeljev suigrač i vrsni strijelac Zlatko Vujović.

- Meni je jasno da se Miji skupilo svega, i loših rezultata, i loših igara momčadi, i stalnih pitanja oko neriješenog statusa i ugovora, ali mi nije jasno da to nitko u klubu nije prepoznao, i da nakon što je već promašio dva puta, nije sugerirao treneru da promijeni izvođača. Mijo je protiv Lokomotive promijenio i udarac, gađao je punom nogom u rašlje, a kod takvog udarca dovoljno je da tijelo ostane malo nagnuto unatrag, pa da lopta odleti nebu pod oblake, kao što se i dogodilo. Mijo je zbog svega što mu se događa u psihičkoj krizi i trener bi mu trebao savjetovati da neko vrijeme ne puca, dok opet dobrim igrama i golovima ne vrati samopouzdanje. Naravno, i dok ne riješi svoj status u klubu.

Iako golman, sjajan izvođač kaznenih udaraca bio je i Stipe Pletikosa.

- Nema razloga da golmani ne budu dobri izvođači kaznenih udaraca, pogotovo zbog toga što ih mi redovito na treninzima pucamo jedan drugome i tako dodatno vježbamo. Ja sam ih dobro izvodio i znam da tehnika i vježba tu igraju jako veliku ulogu, ali igra i psiha. Ne možeš izvoditi dobro kaznene udarce ako nisi jak u glavi. Ja sam zbog toga nakon nekog vremena i odustao od izvođenja, jer me to jako psihički iscrpljivalo, pa se nisam mogao koncentrirati na svoje obrane - kazao je Pletikosa i dodao:

Igor Kralj

- Nakon uvođenja VAR tehnologije pucači su dobili dodatnu prednost, ranije su golmani mogli napraviti korak, dva i lakše braniti. Smatram da je kod Mije u pitanju isključivo psihološki pritisak, netko tko je dobro izvodio kaznene udarce ranije, nije to mogao zaboraviti. U situaciji kad Hajduk igra loše, kad je borba za svaki bod, a na njega je stalan pritisak zbog plaće i ugovora, morali su ga u klubu osloboditi te obaveze neko vrijeme.

Teklić slomio otpor domaćih, a Caktaš zapucao penal pred kraj
Teklić slomio otpor domaćih, a Caktaš zapucao penal pred kraj

Dodatan problem Hajduka je što su u ovoj sezoni kaznene udarce promašivali i Jairo i Jradi, tako da su opcije za izvođača u budućnosti sužene. U prvom planu sada bi lako mogli biti Adam Gyurcso i Dimitris Diamantakos, koji su bili uspješni u pripremnim ogledima s drugoligašima Solinom i Croatiom, a mnogi su skloni tu važnu ulogu povjeriti mladom stoperu Mariju Vuškoviću, koji je na treninzima jako precizan s bijele točke, a redovito ih je izvodio iz mladim reprezentacijama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka