Obavijesti

Sport

Komentari 91

Stanić savjetnik bez ugovora: Ovdje ne smiju padati glave...

Stanić savjetnik bez ugovora: Ovdje ne smiju padati glave...
1

Burić? Morate pričekati, moramo obaviti razgovore s njim. Prije nego što donosimo bilo kakve odluke, rekao je novi savjetnik Marina Brbića koji nema ugovor jer je vezan uz menadžersku agenciju

VIDEO

Bivši hrvatski nogometni reprezentativac Mario Stanić (47) predstavljen je u Hajduku. No ne kao novi sportski direktor, kako se pretpostavljalo, već kao savjetnik predsjednika uprave Marina Brbića. Doduše, samo na riječ, ugovor će pričekati.

- Predsjednik i ja pružili smo si ruke i to je poruka povjerenja koju treba graditi. Donedavno sam bio u agenciji za igrače, iz toga izlazim i sad je to u rukama birokracije. Službeno ću postati kad se birokratski to dovede u red. Tako vam odgovaram na pitanje hoću li ići na pripreme ili neću - rekao je Stanić na predstavljanju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

40:58

A na njegov nagovor Hajduk je za sportskog direktora imenovao Ivana Kepčiju (37), bivšeg direktora varšavske Legije i nekadašnjeg trenera u Americi.

Što će biti s trenerom Damirom Burićem, bilo je glavno pitanje za savjetnika Stanića i predsjednika Brbića.

- Morate pričekati, moramo obaviti razgovore s njim. Prije nego što donosimo bilo kakve odluke. Neće biti ishitrene, treba ih donositi prema široj slici. Ova publika je zahtjevna i puno je čimbenika o mogućem otpustu trenera - rekao je Stanić, a Brbić se složio i demantirao kontakte s Tudorom:

- Do danas nisu održani ugovori ni s jednim trenerom. Prvo ćemo s njim razgovarati, a ako odu razgovori u smjeru u kojem ste prejudicirali, onda ćemo razgovarati o novom treneru.

Iz Stanićevih se izjava dalo zaključiti da bi Damir Burić mogao dobiti njihovu podršku i ostati na klupi.

- Nisam vidio momčad koja mora pobijediti. To se gradi korak po korak. Nama je cilj biti prvi, Hajduk će biti prvi jer će se posložiti prije ili poslije. Ali ne trebaju padati glave ako Hajduk nije prvi, to daje dodatnu frustraciju. I iza mene je netko stao, danas nema tko pričekati mlade igrače - govorio je Mario.

Sve o Kepčiji: Završio je dva fakulteta, radio i u Dinamu...
Sve o Kepčiji: Završio je dva fakulteta, radio i u Dinamu...

- Snimanje momčadi? Jedno je to raditi iz fotelje, a drugo vidjeti kako oni dišu i kroza što prolaze. I meni su se mijenjali treneri i sportski direktori i jako dobro znam što to znači. Nestabilnost i promjene jako utječu na mlade momke. Kad gledam utakmicu, mislim da bih mogao ući i okrenuti nešto, ali realnost je drugačija...

- Nema trenera koji nije izgubio, ako ga vidite javite mi i donijet ću ga na leđima. Puno veće momčadi dolaze u oscilacije i poanta je što prije izaći iz njih - govorio je, između ostaloga.

No dodao je kako traže trenera "koji ima kvalitetnu i napadačku igru i dobre rezultate".

- U osnovi svega je kvaliteta, a ne podobnost, to treba biti nit vodilja. Uzeti nekoga tko nije saživio s ovim temperamentom... Jako je to sklisko tlo. Hajduk će se posložiti i resetirati prije ili kasnije, ne zbog mene, vas ili trenera, nego zbog energije koja je tu. Izlaziti s nekakvim rokovima na predstavljanju - ne. Trebamo upoznati momčad, vidjeti kako odgovaraju na procese... Radit ćemo greške. Nema trenera koji nije izgubio, ako ga vidite javite mi i donijet ću ga na leđima. Puno veće momčadi dolaze u oscilacije i poanta je što prije izaći iz njih - rekao je Stanić.

On je bio taj koji je inzistirao na angažmanu Kepčije.

- Odabrao sam čovjeka koji može dati dodatnu vrijednost Hajduku. Odabrao sam kvalitetu i kad idete u 'fajt', idete s pravim ljudima. On je u toj branši puno kvalitetniji, bolji od mene i odradit će taj posao na pravi način - rekao je Stanić, koji je na Poljudu debitirao kao igrač Željezničara, a mogao je u Hajduk doći i ranije:

- Kontakata s Hajdukom bilo je još u vrijeme predsjednika Maleša, ali nisam bio zreo. Trebaju u čovjeku sazreti stvari na psihološkoj razini. Sad čujem "a što ti to treba", a ja odgovaram "zašto ne?". Sad sam sazrio na svim razinama.

Kako će se nositi s činjenicom da su dinamovci, upitali su Stanića i Kepčiju.

- Dinamo je bio etapa u mom životu i to je poglavlje završeno. Znam da se sve gleda kroz konotacije Dinama, ali bio sam i u Chelseaju, i Parmi, u Želji... Naša je ideja da se ne zamaramo Dinamom, nego nama samima - kazao je Stanić.

- Privilegij je bio biti dio Dinamove škole, dobio sam iskustvo tamo kojeg ću, nadam se, prenijeti Hajduku - rekao je Kepčija.

A na istoj se liniji s hajdukovcima Stanić našao zbog čestih kritika usmjrenih na račun HNS-a.

- Ideja je da se fokusiram na Hajduk, a novi vjetrovi koji pušu u HNS-u dokaz su da se tamo ništa nije promijenilo. Uvijek ću ukazivati na nepravilnosti. Imam kolega tamo, ali imam gard i neću ga mijenjati. Hoću li nastaviti pisati kolumne? Fokus mi je trenutačno Hajduk - kaže Mario.

Marin Brbić otkrio je kako ga je Stanić nagovorio da angažira Kepčiju.

- Znate da smo mjesec i pol dana bez sportskog direktora. Mario mi je bio prva ideja za to radno mjesto, razgovarali smo i s drugima, a na koncu su ova dvojica izabrana. U početku sam bio skeptičan oko Ivana, ali nakon razgovora koji su trajali četiri-pet sati uvjerio me je da je to prava odluka - rekao je Brbić, koji će Staniću, nakon što riješi birokraciju s agencijom, vezati do 2023.

A kakva je vizija novog dvojca na Poljudu?

- Sve je proces, najvažnije je imati holistički pristup. Pokušat ćemo se bazirati na temeljima Hajduka koji su ranije doneseni. Nećemo ludovati na tržištu. Ako se nešto može dobiti kvalitetno, onda da, ali fokus je na nama i omladinskom pogonu - rekao je Stanić.

- Imamo jasnu viziju koja se poklapa s predsjednikom. Hajduk se nalazi na prekretnici, ili će nastaviti pratiti tržište ili se okrenuti sebi. Volio bih biti dio politike kluba koja ne prati politiku nego je stvara. Prije 30 godina debitirao sam ovdje kao igrač. Nije lako biti igrač Hajduka, tu su veliki pritisci i najveći gušt. Kratak je put od raja do pakla - dodao je.

Ivan Kepčija bio je puno kraći, za razliku od Stanića.

- Ne volim puno pričati, više volim raditi i nadam se da će taj rad biti prepoznat, da će nam se po njemu suditi. Bio bih neozbiljan kad bih sad donosio odluke iako pratim Hajduk u zadnjih nekoliko godina, pratio sam ga dok sam radio u Legiji. Uvijek je teško naći balans i zaštititi mlade igrače, ne zatvarati im put brzim dovođenjem nekoga. Pokušavat ću izbjeći takve momente. Trebat će puno više razgovora i analize da bismo se zaletavali s prognozama - kazao je Kepčija.

- Počeo sam kao trener i bio sam 12 godina, tad se otvorila prilika da radim u Americi. Došao sam u Dinamovu omladinsku školu i zadnjih nekoliko godina isprofilirao se u menadžmentu kluba gdje možeš kreirati nešto, ima limita. Treba s tim zamiješati dobar kolač. Jedan sam od rjeđih sportskih direktora koji je bio trener i razumijem trenerovu situaciju. Moramo imati viziju u glavi, a ne se samo voditi emocijama.

Novi sportski direktor Hajduka ima veze i s Real Madridom.

- Bio sam pozvan kao predavač prije pet, šest godina na njihov program u kojem studenti iz cijelog svijeta dolaze. Bio sam jedan od predavača i predstavio iskustvo u razvoju igrača, strateškom planiranju momčadi i slično. To je razlika u odnosu na druge - rekao je Kepčija na konferenciji za medije na kojoj je objavljeno kako su Dino Skorup (20) i Mario Vušković (18) potpisali prve profesionalne ugovore s Hajdukom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 91
VIDEO

Dinamo - Varaždin 2-1: Modri nisu dopustili iznenađenje, Rijeka je sada na plus dva!
ZAOSTALA UTAKMICA

Dinamo - Varaždin 2-1: Modri nisu dopustili iznenađenje, Rijeka je sada na plus dva!

Dinamo je u zaostaloj utakmici 5. kola HNL-a pobijedio Varaždin 2-1 golovima Baturine i Vidovića, dok je gostima gol nade dao Drožđek nakon velike pogreške Theophile-Catherinea. Ipak, Varaždinci s igračem manje nisu uspjeli do iznenađenja

Modrić ostao na klupi pa se naljutio na Ancelottija: Nemojte mi suditi po toj utakmici...
PIŠU ŠPANJOLSKI MEDIJI

Modrić ostao na klupi pa se naljutio na Ancelottija: Nemojte mi suditi po toj utakmici...

Kroos i Modrić su ove sezone bili samo jednom starteri, protiv Atletica u prvenstvu, kada je Real izgubio. Njemački veznjak obično počinje, pogotovo u najvažnijim utakmicama, dok Modrić čeka šansu s klupe
Real Madrid u drami izbacio  Manchester City iz Lige prvaka! Modrić i Kova promašili penale
ČETVRTFINALE LIGE PRVAKA

Real Madrid u drami izbacio Manchester City iz Lige prvaka! Modrić i Kova promašili penale

Real Madrid izborio je polufinale Lige prvaka nakon što je u lutriji penala bio bolji od Manchester Cityja, a hrvatski reprezentativci Luka Modrić i Mateo Kovačić promašili su penale za svoje momčadi