Obavijesti

Sport

Komentari 117

Hajduk želi vratiti natjecanje za trofej staro točno pola stoljeća

Hajduk želi vratiti natjecanje za trofej staro točno pola stoljeća
10

Trofej Marjan bila je tradicija u Splitu uoči drugog dijela sezone, igrali su tu i Ajax, Bordeaux i šest reprezentacija, bijeli su osvojili četiri od 18 turnira, a šuška se da bi se mogao vratiti

VIDEO

Na današnji dan prije točno 50 godina odigrana je prva utakmica Trofeja Marjan, jednog od najjačih europskih turnira u drugoj polovini sedamdesetih i prvoj polovini osamdesetih godina prošlog stoljeća. U tom prvom povijesnom ogledu, odigranom 25. siječnja 1974. godine, Hajduk je na Starom placu slavio protiv Dinama 2-0 golovima Slaviše Žungula i Mićuna Jovanića.

POGLEDAJTE VIDEO: Gudeljev mural

Pokretanje videa...

Gudelj dobio mural VIDEO
Poljud će biti krcat u derbiju protiv Rijeke, Perišić 'zapalio' navijače: Ostavite koju za mene
Poljud će biti krcat u derbiju protiv Rijeke, Perišić 'zapalio' navijače: Ostavite koju za mene

U drugom polufinalu Crvena zvezda je slavila protiv Partizana 4-3 tek nakon izvođenja kaznenih udaraca, a u finalu igranom dva dana kasnije deklasirao ih je Hajduk s čak 5-1. Po dva gola za Hajduk postigli su Jurica Jerković i Ivica Šurjak, jedan je dodao Dražen Mužinić, a gol za Zvezdu zabio je Dragan Džajić.

Hajdukov Trofej Marjan

- Mi smo tada bili jaki i nije čudo da smo ih deklasirali, kao što smo par godina kasnije deklasirali i Partizan usred Beograda 1-6. Uostalom, Hajduk u međusobnim ogledima s Crvenom zvezdom ima pozitivan omjer, a u sedamdesetima smo osvojili četiri prvenstva i pet kupova, dva puta igrali četvrtfinale Kupa prvaka, polufinale i četvrtfinale Kupa Kupova... - prisjetio se tih sjajnih vremena igrač Hajdukove zlatne generacije Dražen Mužinić (70) i dodao:

Hajdukov Trofej Marjan
Ivan Perišić upoznao je Ivana Perišića: 'Jedva čekam da Ivan ozdravi i počne igrati za Hajduk'
Ivan Perišić upoznao je Ivana Perišića: 'Jedva čekam da Ivan ozdravi i počne igrati za Hajduk'

- Bilo je to prvo izdanje Trofeja Marjan i željeli smo ga osvojiti, a onda i svako sljedeće jer bila je to kasnije stvar prestiža. Pogotovo što smo igrali protiv najvećih konkurenata iz lige...

Bijeli su dakle osvojili to premijerno izdanje turnira, koji je postao tradicionalan i na koji su dolazile svi najbolji klubovi tadašnje jugoslavenske lige, ali i brojni poznati klubovi iz inozemstva. U prva dva izdanja nastupile su momčadi iz tzv. "velike četvorke" a u trećem izdanju turnir je postao međunarodan jer je nastupila reprezentacija SSSR-a.

Hajdukov Trofej Marjan

Zanimljivo je kako je na Trofeju Marjan bilo dozvoljeno da se klubovi pojačavaju igračima drugih klubova, pa je tako za Hajduk nastupio Slobodan Santrač iz OFK Beograda, za Dinamo je igrao Vahid Musemić iz Sarajeva, Josip Katalinski iz Željezničara igrao je za Crvenu zvezdu, a za Partizan prvotimci Veleža Enver Marić i Franjo Vladić.

- Trofej Marjana je bila generalna proba uoči nastavka sezone, uvijek su nastupale jake momčadi i reprezentacije, a trenerima je turnir služio kao zadnja kontrola onoga što su uigravali i vježbali u zimskoj stanci. Igrao se ozbiljan nogomet, bilo je i dosta publike... - prisjeća se Mužinić.

Hajdukov Trofej Marjan
VIDEO Red na Poljudu, a online se čeka sat vremena: U prodaji su ulaznice za Jadranski derbi
VIDEO Red na Poljudu, a online se čeka sat vremena: U prodaji su ulaznice za Jadranski derbi

Turnir se u pravilu organizirao u zimskoj stanci, povodom rođendana Hajduka, na njemu su nastupila 22 kluba, među kojima i velikani poput Ajaxa, Bordeauxa te čak šest reprezentacija!? Hajduk je ljubomorno čuvao pehar pobjednika u svojim vitrinama, osvojio je prva četiri izdanja turnira...

Ukupno je održano 18 turnira, redovno se igralo od 1974. do 1989. godine, kada je kontinuitet prekinut, ali se turnir održao u još dva navrata, 2002. i 2003. godine. Sveukupno je Hajduk osvojio 12 turnira, Bordeaux dva, dok su Partizan, Banik, Dinamo i reprezentacija Poljske slavili po jednom.

- Sportski motiv je bio u prvom planu, ali moram otkriti i jedan malo poznati detalj. Naime, za svako izdanje turnira veliki navijač Hajduka, pokojni Drago Baturina iz Milana je donosio prekrasne pehare koje smo željeli zadržati u našim vitrinama. Baš su bili posebni, i to nam je bio dodatni motiv. A i Drago se trudio svake godine poklanjati sve ljepše i ljepše pehare... - otkrio nam je Mužinić.

Hajdukov Trofej Marjan

U više navrata razmišljalo se u Hajduku o obnovi turnira, no ne više u zimskoj stanci, kako zbog zauzetosti velikih suparnika, tako i zbog neizvjesne vremenske prognoze. Primjerice, taj zadnji susret Poljska - Mađarska odigran je po velikoj hladnoći, tolikoj da se na tribinama Poljuda okuplo svega nekoliko desetaka novinara i znatiželjnika, a Hajduk je odlučio nagraditi trojicu najupornijih navijača koji su do kraja odgledali utakmicu Poljska - Makedonija s istočne tribine kompletima ulaznica za proljetni dio sezone.

Zimski termin očito više ne dolazi u obzir, ali je u više navrata predsjednik Lukša Jakobušić govorio kako se razmišlja o obnovi turnira u ljetnom terminu. Zadnji put u ožujku prošle godine...

- Htjeli smo, ali nisam siguran hoćemo li uspjeti na ljeto - kazao je tada Jakobušić, a pitanje je je li se što u njegovim razmišljanjima promijenilo.

Hajdukov Trofej Marjan

Kao mogući suparnici spominjali su se i klubovi prijatelji, bilo zbog povijesnih veza samih klubova ili pak navijača, poput Slavije, Benfice, St. Etiennea, Gornika..., ali predstojeći Euro, novi ustroj europskih klupskih natjecanja, kao i rast ambicija Hajduka koji iduću sezonu želi igrati skupine europskih natjecanja itekako će utjecati na ljetni raspored.

- Ja sam protiv ljetnog termina, po meni on nije primjeren zbog priprema i europskih utakmica, kao i obaveza reprezentacija. Ljeti je uvijek puno utakmica i nema potrebe zbijati još pokoju i dodatno umarati igrače. Zimska stanka je puno duža, ima dovoljno prostora za turnir, a i vrijeme je iz godine u godinu sve bolje i može se bez poroblema igrati. Ljeti bi na utakmicu došlo i dosta stranaca, ali ne živi Hajduk od stranaca nego od naših ljudi, svojih navijača koji će doći bilo kada, pa Poljud nam je pun protiv Slaven Belupa ili Istre, kako ne bi bio za Trofej Marjan - rezonira Mužinić.  

Hajdukov Trofej Marjan

Bilo kako bilo, obnavljanje tradicije odigravanja Trofeja Marjan bi svakako pozdravili i navijači, a da bi gostovanje nekog renomiranog kluba bio pun pogodak, to svakako. Teško je i zamisliti potražnju za ulaznicama kad bi se u Splitu, primjerice, igrala utakmica Hajduk - Benfica, a o i porastu prodaje klupskih artikala, zaradi od potrošnje na dan utakmice na stadionu, TV prava..., kao i o imidžu kluba, da i ne govorimo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 117
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

VIDEO Bayern - Real 2-2: Ovaj Real ima sto života! Domaćin dominirao, ali gosti se izvukli
POLUFINALE LIGE PRVAKA

VIDEO Bayern - Real 2-2: Ovaj Real ima sto života! Domaćin dominirao, ali gosti se izvukli

Bayern München i Real Madrid remizirali su u prvoj utakmici polufinala Lige prvaka (2-2). Za domaćina su zabili Sane i Kane, no gosti su se opet izvukli golovima Viniciusa
VIDEO Modrić je ovim potezom izbacio cijelu obranu Bayerna
MAESTRO NA DJELU

VIDEO Modrić je ovim potezom izbacio cijelu obranu Bayerna

Bayern i Real remizirali su u prvoj polufinalnoj utakmici Lige prvaka (2-2). Luka Modrić dobio je posljednjih 15-ak minuta i pokazao klasu u nekoliko minuta