Obavijesti

Sport

Komentari 33

Hajdukov trener veliki je šahist i kvizoman: Pripremili smo mu kviz o Hrvatima i briljirao je...

Hajdukov trener veliki je šahist i kvizoman: Pripremili smo mu kviz o Hrvatima i briljirao je...

Kao u nogometu, i u šahu prvo moraš naučiti vladati centrom, rekao je jednom Litavac koji je naslijedio Jensa Gustafssona. Dok je bio u Ludogorecu, prozvao je hrvatskog trenera na partiju

VIDEO

Veliki ljubitelj šaha i kvizova sjeo je na užarenu Hajdukovu klupu. Valdas Dambrauskas (44) je 26. trener nakon 42. smjene od posljednje titule u sezoni 2004/05. koji će povesti "bile", a debi će imati ovu subotu na Poljudu, kad mu u goste stiže fenjeraš Dragovoljac.

- U životu sam vjerojatno više igrao šah nego nogomet. U nogometu često kažemo, pokaži mi svoj vezni red i reći ću ti kakvu momčad imaš. Isto je u šahu, prvo moraš naučiti vladati centrom - objasnio je Dambrauskas u razgovoru za Novu TV dok je bio trener Gorice.

POGLEDAJTE VIDEO: Hajdukova strategija do 2027.

Pokretanje videa...

Strategija Hajduka 2021.-2027. 05:19

- Šah mi je pridonio nogometnom znanju, ali ne u sferi taktike, nego u sferi kontrole emotivnog stanja. Pogotovo nakon pobjeda i poraza, ne smijete previše ići u depresiju ni letjeti visoko - dodao je i odigrao partiju s goričkim majstorom i profesorom matematike Lukom Lasićem.

Nikad nije profesionalno igrao nogomet jer, kaže, nije imao priliku.

- Okušao sam se u atletici, trčao na duge staze i nisam bio posebno uspješan. Trenirao sam i košarku, kasnije i šah u kojem sam bio prilično dobar. I sad ga igram, prije nekoliko godina igrao sam za jedan klub iz Panevežysa, kad sam bio trener Ekranasa. Igrao sam i litavsko prvenstvo u brzopoteznom šahu - govorio je Dambrauskas za službene stranice Gorice.

Njegov je prezimenjak Virginijus Dambrauskas, inače, bio dvostruki prvak Litve davne 1992. i 1996., a Valdas je, osim u tom sportu, briljirao i na kvizovima.

Davne 2002., kao 25-godišnjak, nastupio je na litavskoj televiziji u kvizu "Šeši nuliai – milijonas" (Šest nula - milijun), preteči Milijunaša, i osvojio 4000 litavskih lita ili 1160 eura i platio si put u Englesku, gdje se školovao na nogometnim akademijama, među ostalima, i Manchester Uniteda.

- Pravila su bila takva da onaj tko odgovori na najviše pitanja ide u finale, tu su bila gomila ludih pitanja, čak se pričalo da je nemoguće osvojiti novac. Ali nekako sam uspio...

Dok smo na ljeto 2020. radili intervju s njim u Velikoj Gorici, testirali smo njegovo znanje brzopoteznim kvizom.

24sata: Koliko Velika Gorica ima stanovnika?

- Sam grad ima oko 35.000 žitelja. S okolicom možda oko 55.000.

24sata: Točno! A znate li koje je godine izgrađen stadion Gorice?

- Naravno, za Univerzijadu 1987.

24sata: Koji od navedenih gradova nije u Hrvatskoj. Celje, Karlovac ili Obrovac?

- Celje, mislim da je to u Sloveniji.

24sata: Dobro mislite. Za koji klub igra Bojan Bogdanović?

- Uh, samo malo da se sjetim. Utah Jazz? Da, da, Utah. Skoro ste me uhvatili na krivoj nozi.

24sata: Za koji je litavski klub igrao Franjo Arapović?

- Ma nemojte me zezati. To je prelagano, pa za Žalgiris Kaunas! Pa u Litvi ga svi obožavaju, svi mu žele platiti piće, počastiti ga kavom. 

Izazvao Hrvata na partiju

Prije koji tjedan odletio je s klupe Ludogoreca kojega je uveo u grupnu fazu Europske lige, ali presudio mu je domaći poraz od Crvene zvezde (1-0).

Prije utakmice protiv sofijskog CSKA u veljači ove godine, hrvatski trener Bruno Akrapović rekao je da je teško igrati protiv šahista poput Dambrauskasa.

- U šahu se oslanjate samo na sebe, ali u nogometu imate momčad s igračima od kojih svaki ima dobre i loše strane. Ne bih uspoređivao nogomet sa šahom, treneri nisu toliko bitni jer su igrači ti koji igraju. Ostavite nogomet nogometu i šah šahu. Ako toliko volite šah, ajmo odigrati meč s Akrapovićem - rekao je Dambrauskas.

Ne znamo jesu li ga odigrali, ali u Splitu će mu trebati itekako dobra partija za šah-mat. Hajduk ima visoka očekivanja, kakva je uostalom imao i Ludogorec. Navijačima i vodstvu kluba još jedna borba za četvrto mjesto neće biti dovoljna. Litavac je sad na potezu...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Marca provela anketu treba li Modrić ostati u Real Madridu. Evo kako su glasovali Španjolci
SLOŽNI SU U ODGOVORU

Marca provela anketu treba li Modrić ostati u Real Madridu. Evo kako su glasovali Španjolci

Real Madrid treba još jednu godinu Modrića kako bi učvrstio zajedništvo među mladima, a oni još ponešto naučili od njega, napisao je jedan čitatelj Marce, koja je provela anketu treba li Luka ostati u Realu

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu