Obavijesti

Sport

Komentari 138

Hajdukova nada oduševila protiv Dinama: Trenirao u Bayernu, odbio RB Salzburg

Hajdukova nada oduševila protiv Dinama: Trenirao u Bayernu, odbio RB Salzburg

Poseban motiv mi je bio odlazak na pripreme s prvom momčadi, a potpis s klubom u kojemu sam odrastao će mi biti dodatan motiv za daljnje dokazivanje, kazao je Biuk koji je nedavno potpisao ugovor do 2026.

VIDEO

Bio je najmlađi igrač u derbiju, ali po pristupu, hrabrosti i želji, ne bi se tako reklo. Za razliku od bezvoljnog i demotiviranog Jaira, pokazao je klincima kako se mora igrati protiv jačeg protivnika. Bez obzira na manjak iskustva i godina.

Pokretanje videa...

Caktaš s 2. momčadi Hajduka 00:29

Hajduk je bez ispaljenog metka izgubio od Dinama (2-0) u 31. kolu Prve HNL, ali nije sve tako crno. Osim što su se navijači opet živcirali zbog jako loše igre Hajduka, veseli Hajdukova mladost. Ponajprije mladi ofenzivni veznjak Stipe Biuk (18) koji je bio uvjerljivo najbolji igrač splitske momčadi. Čak je i zabio gol, ali on je opravdano poništen.

U 31. kolu Prve HNL na Maksimiru se sastali Dinamo i Hajduk

Bio je najmlađi igrač na travnjaku, ali to mu nije smetalo. Jedini je od gostiju nešto pokušavao napraviti prema naprijed, probijao se, kreirao, ali unatoč silnoj želji i motivaciji, sam nije mogao protiv ovakvog Dinama. No, ovo je Hajduku dokaz da se, u trenucima kada klub drži peto mjesto, više isplati forsirati talentirane igrače da steknu iskustvo nego trošiti vrijeme na skupe strance. 

Biuku je to bila tek peta utakmica u dresu Hajduka. Debitirao je u ožujku u osmini finala Kupa kada je dobio 15 minuta protiv Zagreba. Igrao je i protiv Gorice, a mjesto od prve minute je prvi put dobio u pobjedi nad Šibenikom (1-0) prije mjesec dana. Potpuno neshvatljivo, trener Paolo Tramezzani ga je za sljedeće tri utakmice ostavio na klupi, da bi protiv Osijeka dobio tek 20 minuta. I opet ista priča.

U 31. kolu Prve HNL na Maksimiru se sastali Dinamo i Hajduk

Protiv Slaven Belupa je odgledao susret s klupe, a onda iznenađujuće krenuo u prvih 11 protiv Dinama i apsolutno oduševio. Odigrao je cijeli susret i pokazao da Tramezzani njemu i Marinu Ljubičiću mora dati puno više minuta. 

Prije nekoliko mjeseci Hajduk je dobio najveće pojačanje kada je Biuk potpisao prvi profesionalni ugovor do 2026. godine.

- Sretan sam i zadovoljan sam zbog produženja ugovora. Poseban motiv mi je bio odlazak na pripreme s prvom momčadi, a potpis s klubom u kojemu sam odrastao će mi biti dodatan motiv za daljnje dokazivanje. Sretan sam jer je klub pokazao da računa na mene, a ja ću to povjerenje vratiti na najbolji mogući način, pristupom, igrama i golovima na terenu. Hvala svim trenerima I ljudima u Klubu koji su sudjelovali u mom dosadašnjem putu i razvoju - rekao je ovaj Hajdukov dijamant.

U 31. kolu Prve HNL na Maksimiru se sastali Dinamo i Hajduk

Stipe već godinama živi u Solinu s ocem Robertom i dva brata, a prije nekoliko godina obitelj je pogodila velika tragedija kada su ostali bez majke Danijele. Hajdukov nogometaš je od djetinjstva pokazao veliki interes za nogomet. Kao dijete igrao je za Solin, ali ne zadugo. Uočio ga je Hajdukov trener Ante Bašić i doveo ga na Poljud.

- Ante ga je zapazio i odveo. Ma nije se nitko u Solinu opirao, to je bilo normalno da ide u Hajduk. A Moro je išao u Dinamo, to je druga stvar, s Morom je u Solinu isto godište bio moj najstariji sin Filip - rekao je za Slobodnu Dalmaciju Stipin otac Robert.

Cijela obitelj je u potpunosti u nogometu. Najstariji brat Filip (23) igra u niželigašu Mosoru na poziciji napadača, a Duje (20) brani za Vodice.

U 31. kolu Prve HNL na Maksimiru se sastali Dinamo i Hajduk

Još u djetinjstvu Stipu je zapazio veliki Bayern München, a htio ga je potpisati i Red Bull Salzburg.

- Na nekom turniru zapazio je Duju i Stipu Branimir Štrkalj, skaut Bayerna u Hrvatskoj i primili nas sedam dana u Münchenu vrhunski, ugostili. Trenirali. Nije ni bilo planirano da ostanu, samo da ga vide i stave u notes. Stavili ga igrati sa starijima... A onda je Stipe mogao u Red Bull Salzburg, sve se to događalo točno prije tri godine, ali odbili smo, radi škole i da bude doma i najbolje je da se razvija kući, u Hajduku.

Bez obzira na interes klubova, Stipi se nigdje ne žuri. Tek mu je 18 godina i velika karijera je pred njim. A do tada se mora polako razvijati.

- Ma logično je da ostane u Hajduku, a gdje će... Neka se Stipe razvija svojim putem, pomalo, skromno. Škola? Završit će ekonomsku, obavezno, dopisno, koncentriran je na nogomet - kaže glava obitelji Biuk.

Split: HNK Hajduk protiv HNK Šibenik u 26. kolu Prve HNL

Stipin veliki prijatelj je još jedan Hajdukov talent, napadač Marin Ljubičić (19), a kada je zabio za pobjedu protiv Šibenika (1-0), Stipe je bio toliko sretan zbog njega da se veselio kao da je on zabio.

- A nego što, više se veselio Stipan što je Marin zabio gol, nego sam Marin. Kad vidite slike, sve vam je jasno, prvi su u zagrljaju - kazao je Robert Biuk.

Bez obzira na lošu igru i novi poraz od Dinama, u Hajduku nije sve tako crno. Igrači poput Biuka i Ljubičića su pokazali da se u njih mora ulagati i forsirati ih, a kada onako jedan 18-godišnjak bez ikakvog respekta i bez straha zaigra protiv četvrtfinalista Europske lige i hrvatskog prvaka, onda vam je jasno o kakvom igraču se radi. I da ćemo još, nedvojbeno, puno puta čuti o njemu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 138
VIDEO

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije

Petar Sučić razvselio je skupinu dječaka koji su igrali nogomet na zagrebačkoj Trešnjevci. Primijetili su ga dok je išao u trgovinu i pozvali ga na partiju nogometa, a on ih nije razočarao