Obavijesti

Sport

Komentari 15

HHO otkrio toplu vodu: Šukera i Mamića vrijeđali su u HNL-u

HHO otkrio toplu vodu: Šukera i Mamića vrijeđali su u HNL-u
1

Hrvatski helsinški odbor pokrenuo je inicijativu "Izravna prevencija navijačkog nasilja" u sklope koje su promatrači analizirali utakmice HNL-a u Osijeku, Zadru i Rijeci

VIDEO

Promatrači Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) u sklopu novopokrenute inicijative "Izravna prevencija navijačkog nasilja" proveli su analizu navijačkog ponašanja na tribinama u Osijeku, Zadru i Rijeci u proteklom kolu HNL-a. Pratili su utakmice Osijeka i Rijeke, Zadra i Dinama te Lokomotive i Hajduka te su dali osvrt u priopćenju kojeg prenosimo u cijelosti.

Utakmica: Osijek-Rijeka 1:1 – subota 19.8. 2012.

Na utakmici je bilo oko 2000 navijača, stadion ima sigurnosne kamere. Svi navijači su prilikom ulaska pretreseni. Na stadionu je bilo stotinjak navijača Osijeka – Kohorte, tradicionalno smještenih na istočnoj tribini i oko 30 pripadnika riječke Armade na sjevernoj tribini. Bez obzira na činjenicu da je spiker od početka navijače pozivao da se suzdrže od rasističkih ili uvredljivih poruka, ili uporabe pirotehnike, sve je bilo upravo obrnuto. U 10. minuti, nakon jedanaesterca za Osijek, Armada se oglasila skandiranjem ''Jebo vas Šuker'', što su ponavljali tijekom utakmice. Od 20. minute naizmjenično navijači su Kohorte skandirali Armadi ''riječke pičke'', a Armada njima ''osječke pičke''. Nakon isključenja domaćeg igrača Vrgoča u 29. minuti istočna tribina počela je skandirati sudcu Strahonji ''cigane, cigane'', što je podržala i Kohorta. U 55. minuti navijači Kohorte pripalili su nekoliko baklji, na koje nije bilo nikakve reakcije, a jednako tako pripadnici Armade  upalili su desetak baklji u 77. minuti. Pred kraj utakmice, Kohorta je pjevala ''jebem te Rijeko'', a zapad je skandirao sudcu ''cigane''. U 86. minuti istočna je tribina skandirala ''HNS pederi, nogomet ste sjebali''.

Postavlja se pitanje svrhovitosti redarskih službi i pretresa gledaoca. Poznato je da navijači Armade uvijek priređuju vatromet bakljama, pa je pitanje kako osiguranje te baklje nije moglo pronaći između tridesetak navijača. Isto pitanje postavlja se i za navijače Kohorte.

Utakmica: Zadar-Dinamo 1:3 – subota 19.8.2012.

Na  utakmici je bilo prisutno u početku 200 a kasnije oko 300 navijača BBB-a, koji su se smjestili na sjevernoj tribini. Tijekom cijele utakmice, slušali smo uobičajeno skandiranje ''Mamiću cigane, odlazi iz svetinje'', ''HNS pederi, nogomet ste sjebali'', ''Nikica ne daj se'', kao i pjesmu ''Nećeš nikad ti meni baklju zabraniti'', i slične napjeve. U 10. minuti upaljena je prva baklja na tribini. U 70. minuti u teren je bačeno pet baklji. Spiker je upozoravao da će sudac prekinuti utakmicu ukoliko se tako nastavi. Nakon toga u teren su bačene još tri baklje. Na to je sudac na trenutak prekinuo utakmicu. 

Potom je u teren bačeno još pet baklji i sudac je prekinuo utakmicu i odveo momčadi u svlačionicu. Prekid je trajao 15 minuta, sve dok se na terenu nije raščistio dim izazvan paljenjem baklji. Nakon toga, sudac se s igračima vratio u teren i utakmica je nastavljena. Prilikom povratka igrača i sudca, oklopljeni policajci su s bokova i s leđa opkolili navijače čime im je na vidljiv način stavljeno do znanja da daljnje bacanje baklji više neće biti tolerirano.

Domaći navijači ovakvo ponašanje BBB-a popratili su zviždanjem i protestima zbog ovog divljaštva.

Utakmica: Lokomotiva-Hajduk 2:0 – nedjelja 20.8.2012.

Na nedjeljnoj utakmici u Maksimiru bilo je preko 3000 gledatelja, od toga 300-400 Hajdukovih pristaša poznatih pod nazivom Torcida. Da nije nekoliko zapaljenih baklji u 89. minuti, navijanje na toj utakmici moglo bi se proglasiti uzornim i poželjnim.

Za Hrvatski helsinški odbor, u potpisu je Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Velika tuga uoči derbija sezone: Sergeju Jakiroviću umrla majka
POČIVALA U MIRU

Velika tuga uoči derbija sezone: Sergeju Jakiroviću umrla majka

Sergej Jakirović uoči supervažne utakmice protiv Rijeke izgubio je majku Jelenu, doznaju 24sata. Njen će sprovod biti u utorak u Metkoviću kako bi se maksimalno mogao posvetiti utakmici na Rujevici

Zlatan otkrio detalje privatnog života: Moja žena kuha i pere suđe, naša djeca nisu kao druga
SKROMNA OBITELJ

Zlatan otkrio detalje privatnog života: Moja žena kuha i pere suđe, naša djeca nisu kao druga

I kada je u pitanju odgoj sinova Maximiliana (18) i Vincenta (16), Ibrahimović ih je učinio poniznima i skromnima, nije im od početka pružao luksuz
Dinamo se oglasio nakon smrti Jakirovićeve majke: 'Stojim uz tebe i kad ne ide i kad je teško'
EMOTIVNA OBJAVA

Dinamo se oglasio nakon smrti Jakirovićeve majke: 'Stojim uz tebe i kad ne ide i kad je teško'

Treneru Dinama preminula je majka, a iz kluba su se oglasili emotivnom objavom pjesme koju često pjevaju Bad Blue Boysi i tako pružili podršku