Obavijesti

Sport

Komentari 8

'Hirscher je neponovljiv, ali za skijanje je bolje da se povukao'

'Hirscher je neponovljiv, ali za skijanje je bolje da se povukao'
1

'Ubijao je konkurenciju. Sada će se neki drugi dečki moći istaknuti i Svjetski kup bi mogao biti puno zanimljiviji, iako gubi najveću zvijezdu. Mislim da sponzori neće otići, kaže nam Vedran Pavlek

U srijedu su dvije neočekivane, pomalo i šokantne vijesti, uzdrmale skijaški svijet. Prvo je objavljeno da je preminula legendarna španjolska skijašica Blanca Fernandez Ochoa (56) koja je 1992. osvojila broncu u slalomu na Zimskim igrama u Albertvilleu, a potom je 'zbogom' svojoj profesionalnoj skijaškoj karijeri odlučio reći Austrijanac Marcel Hirscher (30).

Za usporedbu, to je kao da se nogometom prestanu baviti Cristiano Ronaldo ili Lionel Messi. Hirscherova odluka iznenadila je mnoge.

Dominator objavio svoj kraj: Hirscher završio veliku karijeru
Dominator objavio svoj kraj: Hirscher završio veliku karijeru

- Mene nije iznenadila - kaže nam direktor Hrvatskog skijaškog saveza Vedran Pavlek pa dodaje:

- Pričalo se o tome u skijaškim krugovima već neko vrijeme. Tijelo je očito reklo dosta. Bit će to gubitak za skijanje. Pa radi se o čovjeku koji je osvojio osam svjetskih globusa zaredom, to je neponovljivo! - rekao je Pavlek u dahu.

Zagreb: Izvlačenje startnih brojeva za mušku slalomsku utrku Snow Queen Trophy 2019

Zadnji koji je osvojio Veliki kristalni globus prije Hirschera bio je naš Ivica Kostelić 2011. godine.

'Evo prilike drugim dečkima'

Hoće li Svjetski kup sada izgubiti sponzore i interes navijača?

- Ne! Mislim da će biti upravo suprotno. Hirscher je s Kristoffersenom i Pinturaultom činio veliki trio u tehničkim disciplinama, ali bio je toliko dominantan i iznad svih. Ubijao je konkurenciju. Sada će se neki drugi dečki moći istaknuti i Svjetski kup bi mogao biti puno zanimljiviji, iako gubi najveću zvijezdu - objašnjava jedan od vodećih ljudi hrvatskog skijanja.

Je li Hirscher najveći skijaš svih vremena? 

- Uh, teško pitanje. Jedan od najvećih sigurno je, ali druga su vremena bila kad je Stenmark skijao. Nezahvalno je uspoređivati - kaže Pavlek.

Ipak, Hirscher nije prestigao Ingemara Stenmarka po broju pobjeda u Svjetskom kupu. Ostao je na 67 pobjeda, a Stenmark ih ima 86.

Ochoa je ubijena?

S druge strane, iz Španjolske dolaze vijesti da je spomenuta Fernandez Ochoa ubijena u planinskom području Collado del Reya sjeverno od Madrida. Pričalo se da se radi o nesreći, odnosno o padu s velike visine, a sada policija tvrdi da smrt nije slučajna.

Potraga za njom trajala je jedanaest dana, a obitelj se do kraja nadala da će je pronaći živu. Policija je beživotno tijelo bivše skijašice identificirala prema cipelama za planiranje. 

Ubijena je?! Policija: Vjerujemo da smrt olimpijke nije slučajna
Ubijena je?! Policija: Vjerujemo da smrt olimpijke nije slučajna
Španjolska olimpijska skijašica pronađena mrtva u Madridu...
Španjolska olimpijska skijašica pronađena mrtva u Madridu...

- Bila je velika skijašica. Njezini uspjesi tim su veći jer dolazi iz zemlje koja ipak nema skijašku tradiciju kao neke alpske zemlje - kazao nam je Pavlek.

Nestanak je prijavila njena kći. Sljedeći dan pronašli su joj automobil parkiran u podnožju planine i pokrenuta je masovna potraga u kojoj je sudjelovalo oko 400 ljudi.

Područje potrage suzili su nakon što je jedan čovjek koji živi na tom području rekao da ju je vidio u blizini mjesta u kojoj je poginuo njegov brat prije 13 godina.

U policiji vjeruju kako smrt nije bila slučajna. Naime, tijelo nije imalo tragove traume kao posljedica pada. Već je bilo u stanju raspadanja i nije imalo modrice ni ogrebotine iako su prve informacije govorile kako je nesretnica ozlijedila glavu.

Pokretanje videa ...