Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
11 komentara

'Hladno more stišće dok padaš u mrak, a ti moraš biti opušten'

BEZ NAGLIH POKRETA Goran Čolak objašnjava kako izgleda kad se bez maske i kisika zaroni na stotinjak metara morske dubine. Na SP-u je osvojio broncu i srebro

24sata
Foto: 24sata
11 komentara

NAJUSPJEŠNIJI Na SP-u je osvojio broncu bez peraja i srebro s perajama, a u ronjenju uz konop završio je četvrti

Prvo se roni uz vertikalno postavljeni konop za koji ste vezani tankom čeličnom žicom da ga ne izgubite u dubini, što bi bilo kobno. Konop ide do dan ranije najavljene dubine, a u slučaju ranijeg okreta dobivate negativne bodove, objašnjava Goran Čolak, najuspješniji natjecatelj SP-a u dubinskom ronjenju na Cipru.

Uzeo je srebro i broncu te jedno četvrto mjesto, uz tri hrvatska rekorda, iako mu je ovo bilo prvo natjecanje u dubinskom ronjenju nakon što je u bazenima osvojio baš sve. Ronjenjem se bavi desetak godina, a prije četiri je dao otkaz na poslu i potpuno podredio život ovom sportu. Trenira dvaput na dan i nije požalio što je postao profesionalac.

- Prvih 30-ak metara zarona svojom snagom svladavate pozitivnu plovnost, zatim slijedi slobodni pad, pri kojem vam more stisne pluća. Padate u dubinu i mrak, more je sve hladnije i sve više stišće, a morate biti potpuno opušteni jer pri takvom tlaku svaki nagli pokret može značiti ozbiljnu ozljedu pluća. Kad dođete do kraja konopa, snagom mišića morate se vratiti na površinu, a to je prilično zahtjevno jer ako se umirite, i dalje tonete - ispričao je Čolak.

Sa SP-a federacije AIDA na Cipru sad ide u Italiju na SP druge federacije (CMAS), u kojoj je konkurencija slabija, a to znači da bi svoju bogatu riznicu uskoro mogao obogatiti još ponekom medaljom.

Naši partneri pišu
Message