Obavijesti

Sport

Komentari 46

HNL nije ovakve rezultate imao u Europi šest godina. Što to sad znači za nacionalni koeficijent?

HNL nije ovakve rezultate imao u Europi šest godina. Što to sad znači za nacionalni koeficijent?

Dinamo je sredio Astanu, Osijek izbacio ZTE, Rijeka napunila mrežu Dukagjinija, a idući tjedan kreće i Hajduk u misiji europske jeseni. HNL se zasad popravio za dvije pozicije

VIDEO

Šest pobjeda u šest utakmica ostvarili su hrvatski klubovi u drugim pretkolima europskih kupova. HNL-u je to donijelo bod i pol na ljestvici koeficijenata koja će vrijediti od sezone 2025/26.

Dinamo je s lakih 6-0 riješio kazahstansku Astanu (4-0, 2-0), Osijek s nešto tješnjih 3-1 mađarski ZTE (1-0, 2-1), a Rijeka se raspucala protiv Dukagjinija sa 7-1 (1-0, 6-1).

Posljednjih pet sezona Hrvatska nije imala takav učinak, podsjetio je profesor Tomislav Globan sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta. Osijek je 2018., 2019. i 2020. ispao u drugom pretkolu, Hajduk 2019. u prvom, a 2021. u drugom, dok su lani Osijek i Rijeka ispadali na drugoj stepenici.

HNL je prije početka sezone bio na 21. mjestu ljestvice Uefinih koeficijenata, u međuvremenu je preskočio Šveđane i Grke, s kojima će iduća dva tjedna imati dvostruke sudare: Dinamo će u Ligi prvaka protiv AEK-a, a Hajduk u Konferencijskoj ligi protiv PAOK-a.

Novim dvama pobjedama Osijeka i Rijeke HNL je ostao 19., s Grčkom za petama, a tu je uloga Hajduka ogromna jer može izbaciti PAOK i naštetiti grčkom koeficijentu, dok poraženi iz ogleda Lige prvaka i dalje može skupljati jednako vrijedne bodove u Europskoj ligi, gdje je konkurencija slabija.

Petnaesto mjesto, koje je Hrvatska držala u korona sezoni 2021/22., kad je Lokomotiva igrala kvalifikacije za Ligu prvaka, zasad je samo utopija jer Norveška na 15. mjestu bježi gotovo četiri boda. No 17. mjesto, koje donosi preskakanje prvog pretkola Lige prvaka, a drži ga Danska, nešto je bliže (razlika je 2,8 bodova).

Prolazak tri od tri hrvatska kluba u ovoj fazi eurokupova nije, dakle, donio neke tektonske promjene. Dinamu bi se u europskoj jeseni morao priključiti još barem jedan klub kako bi moglo doći do značajnijeg rasta. Trebat će i sreće jer Rijeka i Osijek neće biti nositelji u ždrijebu play-offa u ponedjeljak, ali uz ovakve igre imaju se čemu nadati.

Potencijalni protivnici hrvatskih klubova u play-offu:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 46

VIDEO

Dalić predstavio popis za Euro! 'Vlašić je bolje nego što je bio'
PUTNICI ZA NJEMAČKU

Dalić predstavio popis za Euro! 'Vlašić je bolje nego što je bio'

Na popisu Zlatka Dalića su i Baturina i dva Rijekina krila, a pretpozive su dobili dinamovac Petar Sučić, te Sigur, Marin Ljubičić, Matanović i Fruk, kao i golman Dominik Kotarski koji je imao sjajnu sezonu u PAOK-u

Zekić je dobio otkaz u Osijeku
ČUDNA SITUACIJA

Zekić je dobio otkaz u Osijeku

Navodno mu je 'presudio' sportski direktor, Portugalac Jose Boto, koji tek s Osijekom treba napraviti rast kakav je imao u bivšim klubovima
VIDEO  Jokić bez dlake na jeziku nakon debakla Denvera.  Jednim odgovorom zabrinuo je i Srbe...
TROSTRUKI MVP NBA LIGE

VIDEO Jokić bez dlake na jeziku nakon debakla Denvera. Jednim odgovorom zabrinuo je i Srbe...

Nikola Jokić nije siguran hoće li ići na Olimpijske igre u Parizu sa srpskom reprezentacijom nakon što su njegovi Nuggetsi ispali iz NBA doigravanja