Sport

Komentari 171

HNS i Vrbanović osuđeni su za svastiku na poljudskom terenu

HNS i Vrbanović osuđeni su za svastiku na poljudskom terenu

Sudac Stipe Roso osudio je HNS i Vrbanovića jer nisu pretražili sportski objekt, odnosno travnjak, te uočili kukasti križ, uoči utakmice Hrvatske i Italije na Poljudu 12. lipnja 2015. godine

Prekršajni sud u Splitu kaznio je Hrvatski nogometni savez i njegovog izvršnog direktora Damira Vrbanovića zbog 'slučaja svastika' iz 2015. godine, kad je na Poljudu uoči utakmice Hrvatske i Italije osvanuo nacistički simbol.

POGLEDAJTE VIDEO

HNS je kažnjen s 50.000 kuna, Vrbanović s 5000 kuna zbog prekršaja iz članka 19. Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima.  Sudac Stipe Roso osudio je HNS i Vrbanovića jer nisu pretražili sportski objekt  te uočili kukasti križ.

Sudac je oslobodio HNS i Vrbanovića optužbe za prekršaj iz članka 5. Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, odnosno da nisu poduzeli odgovarajuće mjere radi sprječavanja i suzbijanja nereda na sportskim natjecanjima.

HNS i Vrbanović imaju pravo žalbe na osuđujuću presudu.

Orepić i Mamić nudili nagradu za informacije o počiniteljima

U lipnju 2015. godine svijet je obišla sramotna slika s poljudskog travnjaka.

Huligani su spržili travu i na njoj uoči utakmice Hrvatske i Italije iscrtali znak Trećeg Reicha. Hrvatski i talijanski nogometaši nisu imali pojma da prvih 45 minuta trče po nacističkom znaku.

Poljud je te godine bio prazan zbog ustaških povika 'Za dom' na utakmici protiv Norveške u Maksimiru pa je Italija stigla na sablasno prazan Hajdukov stadion. Nakon utakmice nitko nije pričao o rezultatu.

Uefa je kaznila HNS oduzimanjem boda u kvalifikacijama za Euro, s dvije domaće utakmice pred praznim tribinama, a HNS sa 100.000 eura.

- Napravljena je sa savršenim tajmingom da se kontrast vidi na utakmici. To je nekakva kemikalija koja je na takav način spalila travu. To se ne može sanirati u 15 minuta. Nije se moglo riješiti. Saznali smo za svastiku tek kad je počela utakmica - rekao je tada glasnogovornik Hrvatskog nogometnog saveza Tomislav Pacak. 

'Znali ste za svastiku'

Splitski novinar Edo Pezzi rekao je kako je HNS i prije bio obaviješten da je na terenu svastika.

-  Siniša Poljak koji vodi semafor 23 minuta prije utakmice obavijestio je kolegu iz HNS-a da se vidi križ na travnjaku - rekao je Pezzi, koji nije htio otkriti ime osobe iz HNS-a kojoj je proslijeđena ta informacija.

Bivši ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić raspisao je nagradu od 20.000 kuna za svaku informaciju o tome tko je krivac za kukasti križ na Poljudu, nagradu je nudio i Zdravko Mamić, i to 500.000 kuna.

Ali do danas krivci za svastiku na poljudskom travnjaku nisu pronađeni.

Najčitaniji članci