Obavijesti

Sport

Komentari 16

HNS: Kazna Uefe nije utjecala na regularnost HNL-a. Ako se to ponovi, sve će platiti klubovi...

HNS: Kazna Uefe nije utjecala na regularnost HNL-a. Ako se to ponovi, sve će platiti klubovi...

Hrvatski nogometni savez ostao je bez 100.000 eura Uefinih dotacija za probleme oko izdavanja Uefinih licencija za Rijeku i Osijek koji su kršili financijski fair play. Propusti su u međuvremenu, kažu, riješeni

VIDEO

Hrvatski nogometni savez oglasio se oko Uefine kazne zbog izdavanja europskih licencija Rijeci i Osijeku za sezonu 2022/23. sa 100.000 eura bezuvjetno i 150.000 eura uvjetno, kao i za mogućnost izbacivanja hrvatskih klubova iz Europe ponovi li se takav prijestup. Problem je bio što spomenuti klubovi nisu ispunjavali uvjete financijskog fair-playa, što su u međuvremenu riješili.

Rijeka i Osijek riješili su svoj dug. HNS je kažnjen zbog krive interpretacije Fifina pravilnika?
Rijeka i Osijek riješili su svoj dug. HNS je kažnjen zbog krive interpretacije Fifina pravilnika?

Iz krovne kuće hrvatskog nogometa otkrili su kako je Uefa kaznila savez umanjenjem dotacije za 100.000 eura, kako su u međuvremenu otklonili propuste u pravilniku o licenciranju te da će ubuduće sam tražiti naknadu štete od klubova ako zbog sličnih propusta bude imao problema s Uefom.

Uefin dokument možete pročitati OVDJE.

Priopćenje HNS-a prenosimo u cijelosti:

"Hrvatski nogometni savez postigao je sporazum s Uefom oko disciplinske mjere HNS-u zbog izdavanja Uefine licence Osijeku i Rijeci za europsku sezonu 2022./23.

Podsjećamo, Uefino Tijelo za financijsku kontrolu klubova (CFCB) u ljetu 2022. u redovnom financijskom nadzoru klubova utvrdilo je kršenje UEFA-inog zahtjeva solventnosti, odnosno zahtjeva bez dospjelih obveza u slučaju Osijeka i Rijeke, a zbog nepravovremenosti podmirenja obveza prema drugim nogometnim klubovima i zaposlenicima. Nakon provedenih postupaka, oba kluba zaključila su sporazume o nagodbi s UEFA-inim Tijelom za financijsku kontrolu klubova, a detalji tih sporazuma objavljeni su javno još u ožujku 2023. godine, uključujući mogućnost suspenzije klubova iz europskih natjecanja.

Prema postignutom sporazumu s Uefom, HNS-u je umanjena dotacija Uefe za provođenje postupka licenciranja u iznosu od 100.000 eura te je izrečena uvjetna kazna umanjenja dotacije od još 150.000 eura u slučaju neispunjavanja Sporazumom zadanih ciljeva. Slične mjere proteklih su godina izrečene i drugim nogometnim savezima i ligama (Švicarska, Grčka, Srbija, Armenija, Kazahstan, Albanija, Kosovo...)

Važno je naglasiti da se ocjenjivanje financijskih kriterija temelji na revizorskim izvješćima klubova te Odjel i Tijela za licenciranje klubova HNS-a na temelju istih donose odluke o ispunjenju i/ili neispunjenju kriterija. Prema revizorskim izvješćima, što potvrđuje i Uefa, klubovi su ispunili sve zahtjeve te im je temeljem pozitivnih revizorskih izvješća izdana Uefina licenca. U vrijeme ocjene ispunjenja kriterija, pored prije spomenutih izvješća klubova i njihovih neovisnih revizora, do HNS-ovih nadležnih tijela nije došla bilo kakva informacija, prijava ili dokaz koji bi ukazivao na potrebu dodatnih ili dubljih propitivanja spomenutih izvješća.

Uefa kaznila HNS s 250.000 € i prijeti izbacivanjem iz Europe zbog licencija Rijeci i Osijeku?!
Uefa kaznila HNS s 250.000 € i prijeti izbacivanjem iz Europe zbog licencija Rijeci i Osijeku?!

Tomu treba dodati, da je u međuvremenu, odnosno tijekom 2022. godine došlo do izmjena i dopuna UEFA-inih propisa, upravo zbog nedovoljno jasno definirane dospjelosti relevantnih obveza, te su izdanja iz 2022. i 2023. u odnosu na izdanje iz 2018. godine, daleko jasnija u tom pogledu. Prema tim izmjenama je dopunjen i HNS-ov pravilnik koji po svemu slijedi Uefin pravilnik, te je u njemu uveden dodatni financijski nadzor svih klubova tijekom licencirane natjecateljske godine.

Dodatnim mjerama i dopunjenim procedurama HNS će ubuduće takve rizike smanjiti na minimum, odnosno učiniti sve kako bi ih u potpunosti izbjegao.

Nastavno na medijske napise, navedeni postupci ni na koji način nisu utjecali na regularnost natjecanja u hrvatskim okvirima jer se radi o licenci za Uefina natjecanja, a pritom valja naglasiti da je i Uefa dopustila klubovima sudjelovanje u Uefinim europskim natjecanjima. Kako su klubovi već kažnjeni od strane Uefe, u duhu pravne prakse ne bi bilo primjereno niti je potrebno da ih za isti prekršaj kažnjava i Hrvatski nogometni savez.

Savez je u novi Pravilnik o licenciranju uveo odredbu kako će u slučaju budućih disciplinskih postupanja Uefe prema HNS-u iz ovakvog razloga, klubovi snositi financijsku odgovornost ako nisu predali potpunu i točnu financijsku dokumentaciju."

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

VIDEO Redar izbacio dječaka s terena, Ristovski ga preoteo! U loži poludjeli: 'To mu je posao'
NEPOTREBNA SCENA

VIDEO Redar izbacio dječaka s terena, Ristovski ga preoteo! U loži poludjeli: 'To mu je posao'

Pljesak je zamijenio zvižduke, a Ristovski se iskazao još jednom gestom, koju će dječak sigurno upamtiti. A na tribinama je predstojnik Zajecovog ureda ušao u žustru raspravu s direktorom Varaždina

Varaždin - Dinamo 0-1: Vidović izvukao 'modre', Dabro ih propustio šokirati u završnici
NOĆENJE NA VRHU

Varaždin - Dinamo 0-1: Vidović izvukao 'modre', Dabro ih propustio šokirati u završnici

Varaždin je zadnji put zaustavio Dinamo na domaćem terenu, a mogao je to napraviti i ovaj put da je Dabro kaznio grešku Theophilea. Vidović je zabio pobjednički gol za samo 53 sekunde u drugom poluvremenu
VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić
GOLIJADA U SPLITU

VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić

Sadržajnu utakmicu bez Marka Livaje pred praznim Poljudom odigrali su Hajduk i 'davljenik' Rudeš. Rudešani su u Split stigli spuštenog garda pa teško nastradali, no uspjeli su stvoriti niz odličnih prilika