Obavijesti

Sport

Komentari 0

HOO izabrao: Najbolja su dva sportaša, tri sportašice, dvije momčadi, ali ni jedna ekipa!?

HOO izabrao: Najbolja su dva sportaša, tri sportašice, dvije momčadi, ali ni jedna ekipa!?

Prvi je put HOO izabrao najbolje i iz neolimpijskih sportova, a u izboru najboljih sportaša podijelio je nagrade ne želeći birati između (pod)jednakih uspjeha. Među ženskim ekipama, objasnili su, nije bilo kandidata

VIDEO

U Kristalnoj dvorani hotela The Westin Zagreb održana je tradicionalna godišnja svečanost "Veliki dan hrvatskog sporta", na kojoj Hrvatski olimpijski odbor proglašava i nagrađuje najuspješnije sportašice i sportaše u godini na izmaku. Prvi put otkad je HOO-ova izbora, sve glavne izborne kategorije imale su po dva ili više laureata, a od ove godine uvedena je i kategorija za najuspješnije pojedince i momčadi/ekipe u neolimpijskim sportovima i(li) neolimpijskim disciplinama unutar olimpijskih sportova.

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša ocijenio je 2022. godinu rezultatski iznimno uspješnom, što je utjecalo i na povećan broj laureata. Pojasnio je i inovacije u ovogodišnjem HOO-ovu izboru:

- Ne vidim razlog zašto ne bismo imali veći broj laureata u istoj kategoriji. Mi nismo Eurovizija da glasamo za pobjednika, pri čemu to može biti samo jedan od kandidata. Naprotiv, tu smo zbog promocije sporta i na ovaj način ga promoviramo. Nadalje, imamo u članstvu 87 sportskih saveza i neki od njih nikad ne bi dobili priliku da njihovi predstavnici budu laureati u našem izboru. Dakle, želimo ispraviti tu nepravdu i odati priznanje sportašima i sportašicama iz neolimpijskih sportova koji ostvaruju fantastične rezultate, ali redovito ostaju u sjeni svojih kolega iz olimpijskih sportova.

Najuspješnije sportašice 2022. godine u izboru Hrvatskog olimpijskog odbora su: svjetska judaška prvakinja Barbara Matić, svjetska i europska prvakinja u taekwondou Lena Stojković te europska prvakinja i svjetska doprvakinja u bacanju diska Sandra Perković (atletika). Najuspješniji sportaši su europski prvak u bacanju kugle Filip Mihaljević (atletika) i brončani jedriličar sa SP-a u klasi ILCA 7 (nekadašnji Laser) Filip Jurišić.

Naslov najuspješnije momčadi dijele nogometna reprezentacija - za broncu na SP-u u Katru - i vaterpolska reprezentacija koja je osvojila zlatnu medalju na EP-u u Splitu. Zbog nedostatka kandidatura iz olimpijskih sportova, najuspješnija ženska ekipa 2022. godine nije izabrana. U konkurenciji najuspješnijih štafeta, parova i posada laureati su dva bratska para: veslački europski prvaci Martin i Valent Sinković, te osvajači svjetske brončane medalje u olimpijskoj klasi 49er, jedriličari Šime i Mihovil Fantela.

Zagreb: Dodjela nagrada sportašima za uspijeh u 2022. po izboru Hrvatskog Olimpijskog odbora

Sukladno bogatstvu sjajnih sportskih rezultata u ovoj godini, i izbor najuspješnijeg trenera u znaku je terceta. Naslov trenera godine dijele nogometni izbornik Zlatko Dalić, Vladimir Preradović (judo) i Veljko Laura (taekwondo). Za najvećeg sportskog promicatelja Hrvatske u svijetu izabrana je hrvatska nogometna reprezentacija, a posebno priznanje HOO-a za promicanje sporta pripalo je televizijskom kanalu GP1 iz Jastrebarskog, specijaliziranog za auto-moto sport. HOO-ovo priznanje za sportski pothvat godine dobili su umirovljeni hrvatski branitelji Werner Ilić i Martin Cruickshank za pothvat 'Veslom preko Atlantika', kojim su svrstali Lijepu u našu u uski krug država koje se mogu podičiti preveslavanjem Atlantskog oceana.

U novoutemeljenoj kategoriji Izuzetni rezultat u neolimpijskim sportovima i neolimpijskim disciplinama, premijerni pojedinačni laureati su Mirela Kardašević i Petar Klovar iz ronjenja, a ekipni/momčadski ženska hrvatska karate reprezentacija i muška reprezentacija u rukometu na pijesku.

Nagradu Matija Ljubek, koju HOO dodjeljuje zaslužnicima za životno djelo, ove godine su dobili: Branko Peašinović (odbojka), Miran Martinac (liječnik/košarka), Mihovil Nakić - Vojnović (košarka), Zoran Roje (vaterpolo) i Nikola Plećaš (košarka).

Na velikim međunarodnim natjecanjima u 2022. godini hrvatski sportaši i sportašice u svim dobnim uzrastima osvojili su ukupno 244 medalje, od čega 85 zlatnih, 66 srebrnih i 93 brončane.

SVI LAUREATI HOO-ova IZBORA 2022. (po kategorijama)

NAJUSPJEŠNIJA HRVATSKA SPORTAŠICA

Barbara Matić - judo

Lena Stojković - taekwondo

Sandra Perković - atletika

NAJUSPJEŠNIJI HRVATSKI SPORTAŠ

Filip Jurišić - jedrenje

Filip Mihaljević - atletika

NAJUSPJEŠNIJA HRVATSKA ŽENSKA SPORTSKA EKIPA

nije izabrana (bez ijedne kandidature iz olimpijskih sportova)

NAJUSPJEŠNIJA HRVATSKA MUŠKA SPORTSKA EKIPA

Hrvatska nogometna reprezentacija

Hrvatska vaterpolska reprezentacija

NAJUSPJEŠNIJI SPORTSKI PAR, ŠTAFETA ILI POSADA

Valent Sinković i Martin Sinković - veslanje

Šime Fantela i Mihovil Fantela - jedrenje

NAJUSPJEŠNIJI HRVATSKI TRENER

Zlatko Dalić - nogomet

Vladimir Preradović - judo

Veljko Laura - taekwondo

POSEBNA NAGRADA HOO-a ZA PROMICANJE SPORTA U MEDIJIMA

TV postaja GP1 (Jastrebarsko)

POSEBNA NAGRADA HOO-a ZA PROMICANJE HRVATSKE U SVIJETU

Hrvatska nogometna reprezentacija

PRIZNANJE ZA SPORTSKI POTHVAT

Werner Ilić i Martin Cruickshank (za pothvat 'Veslom preko Atlantika')

KATEGORIJA: IZUZETNI REZULTAT U NEOLIMPIJSKIM SPORTOVIMA I NEOLIMPIJSKIM DISCIPLINAMA

Sportašica

Mirela Kardašević – Ronjenje

Sportaš

Petar Klovar – Ronjenje

Ženska ekipa

Hrvatska karate reprezentacija

Muška ekipa

Rukomet na pijesku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica
VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.