Obavijesti

Sport

Komentari 0

HOO želi ispraviti nepravdu u zakonu: I treneru Cernogorza ide nagrada za olimpijsko zlato

HOO želi ispraviti nepravdu u zakonu: I treneru Cernogorza ide nagrada za olimpijsko zlato
6

Stjepan Vučković zbog ograničenog broja akreditacija nije bio na OI-ju u Londonu 2012. kad je njegov učenik Giovanni Cernogoraz osvojio zlato, pa nije ni dobio nagradu. A naknadu za sportsku izvrsnost dobit će i Sabrina Goleš i Renata Šašak Ružir

VIDEO

Hrvatski je olimpijski odbor krenuo u akciju ispravljanja nelogičnosti Zakona o sportu da u nekim slučajevima treneri uspješnih sportaša nisu stekli pravo na nagradu.

Točka dnevnog reda s prijedlogom inicijative za izmjenu i dopunu Zakona o sportu u poglavlju o trajnim naknadama trenerima obilježila je 57. sjednicu Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora.  

Pokretanje videa...

Bratić od Cernogorza 00:31

Naime, unatoč činjenici da su novim Zakonom o sportu regulirane trajne naknade trenerima koji su s pojedincima ili ekipama ostvarili vrhunske rezultate na velikim međunarodnim natjecanjima, ostale su nedorečenosti koje to pravo uskraćuju pojedinim zaslužnicima.

Najzorniji je primjer trenera streljaštva Stjepana Vučkovića. Na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. njegov se učenik Giovanni Cernogoraz okitio zlatnom medaljom u trapu, ali zbog ograničenog broja akreditacija (samo tri za trenere iz Hrvatskog streljačkog saveza), Vučković kao njegov trener nije uživo svjedočio događaju. Te godine je sjajni Istranin prvi put postao i europski prvak u trapu, za što također zasluge pripadaju i dugogodišnjem treneru Vučkoviću.

Vijeće HOO-a je jednoglasnom odlukom uputilo prijedlog Ministarstvu turizma i sporta da se promjenama u članku 79. Zakona o sportu, pravo na trajne naknade omogući i trenerima stvarno zaslužnim za uspjehe sportaša, a koji ne posjeduju akreditacije ili slične preduvjete kao dokaze o sudjelovanju na sportskom događaju.

Budući da HOO uvijek ide u korist sportaša i trenera, kako je istaknuo predsjednik Mateša, prihvaćen je i prijedlog Hrvatskog teniskog saveza za dodjelu trajnih naknada za sportsku izvrsnost Sabrini Goleš (pojedinačno olimpijsko srebro iz Los Angelesa 1984. u vrijeme kada je tenis bio još pokazni sport) i Renati Šašak Ružir (dvije osvojene europske medalje iz 1981. godine).  

HOO

Ured za olimpijski program HOO-a izvijestio je o izmjenama i dopunama projekata OI 2024. i ZOI 2026. Od listopadske sjednice Vijeća samo je gimnastičar Tin Srbić promoviran u evidentnog olimpijskog kandidata za Pariz, a snowboardašica Lea Jugovac postala je potencijalna B kandidatkinja za ZOI 2026. godine. U svrhu što većeg broja zimskih olimpijaca u budućnosti predloženo je i 40-postotno povećanje financijskog izdvajanja u godinama koje će prethoditi Igrama. Vijeće HOO-a zauzelo je stav da se u projektima i ljetnih i zimskih Igara trebaju povećati financijska sredstva.

U razvojnim programima HOO-a također je bilo promjena. Nova korisnica RZ-a I s 1. listopada postala je atletičarka Laura Matko, dok su Vita Barbić (atletika) s 1. rujna i Marko Božić (judo) s 1. kolovoza prešli u RZ II/1. Matea Butorac (sinkronizirano plivanje) uvrštena je u RZ III s 1. kolovoza. U programu sufinanciranja rada trenera, u skupini kvalitetnih trenera, novi ženski rukometni izbornik Ivica Obrvan zamijenio je prethodnika na toj dužnosti Nenada Šoštarića. Na prijedlog Hrvatskog triatlonskog saveza, Bojan Dujković izostavlja se s liste trenera za razvoj pojedinog sporta s 30. rujna.

2023 World Artistic Gymnastics Championships

Prihvaćena su i dva prijedloga povezana s izborom i proglašenjem najuspješnijih hrvatskih sportaša i trenera za 2023. godinu - izmjene Pravilnika za izbor i odluka o osnivanju izborne komisije kojoj će na čelu biti dopredsjednica HOO-a Morana Paliković Gruden. Po sedmi put u 2023. godini HOO-ov Ured za sport na lokalnoj razini objavio je popis novih korisnika programa za poticanje sporta na lokalnoj razini, a njih je ukupno 41.

Predsjednik Mateša informirao je članove Vijeća o utemeljenju nagrade Europskih olimpijskih odbora za najboljeg sportaša i sportašicu na budućim Europskim igrama, a nosit će ime Janeza Kocijančiča, preminulog predsjednika EOO-a 2020. godine. Nastavno na teme povezane s EOO-om, član Vijeća HOO-a Dragan Primorac najavio je za lipanj iduće godine iznimno atraktivan događaj u Splitu - sjednicu Zdravstvene komisije Europskih olimpijskih odbora koja u svojim redovima ima 16 eminentnih liječnika, a među njima je i nekoliko nobelovaca.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Redar izbacio dječaka s terena, Ristovski ga preoteo! U loži poludjeli: 'To mu je posao'
NEPOTREBNA SCENA

VIDEO Redar izbacio dječaka s terena, Ristovski ga preoteo! U loži poludjeli: 'To mu je posao'

Pljesak je zamijenio zvižduke, a Ristovski se iskazao još jednom gestom, koju će dječak sigurno upamtiti. A na tribinama je predstojnik Zajecovog ureda ušao u žustru raspravu s direktorom Varaždina

Varaždin - Dinamo 0-1: Vidović izvukao 'modre', Dabro ih propustio šokirati u završnici
NOĆENJE NA VRHU

Varaždin - Dinamo 0-1: Vidović izvukao 'modre', Dabro ih propustio šokirati u završnici

Varaždin je zadnji put zaustavio Dinamo na domaćem terenu, a mogao je to napraviti i ovaj put da je Dabro kaznio grešku Theophilea. Vidović je zabio pobjednički gol za samo 53 sekunde u drugom poluvremenu
VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić
GOLIJADA U SPLITU

VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić

Sadržajnu utakmicu bez Marka Livaje pred praznim Poljudom odigrali su Hajduk i 'davljenik' Rudeš. Rudešani su u Split stigli spuštenog garda pa teško nastradali, no uspjeli su stvoriti niz odličnih prilika