Obavijesti

Sport

Komentari 11

Horvat leti prema eliti: Nakon skoka odlučili su mi 'dati krila'

Horvat leti prema eliti: Nakon skoka odlučili su mi 'dati krila'
4

SUPERTALENT Ivan Horvat (19) letvicu već postavlja na 5,80 m, visinu koju je lani u svijetu samo sedam skakača uspjelo preskočiti. Potpisao je i ugovor s gigantom

VIDEO

Prema službenim statističkim podacima Međunarodne atletske federacije (IAAF), daroviti hrvatski skakač s motkom, mlađahni Ivan Horvat (19), s državnim rekordom i skokom preko 5,60 metara 2012. godinu završio je na razdiobi 37. mjesta. 

Preko 6 metara 'letio' je jedino Nijemac Björn Otto (6,01 m). Međutim, u sljedećoj atletskoj sezoni, praktički prvoj ozbiljnijoj u seniorskoj konkurenciji, Ivan bi mogao igrati jednu od ključnih uloga u toj disciplini. Jer, na treninzima u 'tunelu' sportske dvorane Gradski vrt, u polusmrznutim uvjetima na temperaturi od 5 stupnjeva Celzijusa, Ivan već sad s lakoćom, gotovo nezagrijan, preskače 5,60 metara te letvicu postavlja na nevjerojatnih 5,80 metara. 

A to je visina koju je u olimpijskoj godini preskočilo samo sedam skakača s motkom (Björn Otto, Renaud Lavillenie  – 5,97, Malte Mohr  – 5,91, Raphael Holzdeppe  – 5,91, Brad Walker  – 5,90, Steven Lewis  – 5,82 i Konstadínos Filippídis  – 5,80 metara).

Bubka mi je priznao da je htio biti moje tjelesne građe, kaže Ivan koji ima 183 cm i 68 kg

- Ivan je čudesan sportaš, uz Tonija Kukoča jedan od najdarovitijih talenata koje sam trenirao. A, vjerujte mi, trenirao sam ih jako velik broj! Zašto ističem njega i Tonija Kukoča? Zato jer su to sportaši kojima kad nešto pokažeš naprave to odmah bolje od tebe. Ivan već sad postiže izvanredne rezultate, a ne mogu ni nazrijeti kraj njegovom napredovanju. Naime, njega je trener Josip Gašparac u ove četiri godine, koliko skače s motkom, u potpunosti sačuvao. Gdje god takneš, gradiš ga. On je praktički stasao u vrhunskog sportaša igrajući se - priča Mirko Krolo, jedan od dvojice trenera, uz Josipa Gašparca, koji se posebno bave "projektom Ivan Horvat".

Na nedavnom testiranju u Austriji u Red Bull centru, stručnjaci koji su, među ostalim, trebali odobriti Ivanu Horvatu sponzorski ugovor ove svjetski poznate tvornice energetskih napitaka (koja u atletici podupire još samo australskog skakača s motkom Stevena Hookera!), bili su zaprepašteni vidjevši štrkljastog mladog Osječanina.

- Kad su me vidjeli ovako mršavog, a pogotovo kad su sa mnom porazgovarali, rekli su da ovakav nema šanse da mogu preskočiti 5 metara. Skinuo sam, zaletio, i bez zagrijavanja pred njima preletio 5,60 metara. Tad su odlučili 'dati mi krila'. Skrenuli su pozornost na potrebu jačanja mišićne mase i na veće ubrzanje te da će rezultati automatski doći na puno veću razinu - priča Ivan o svojem nedavnom austrijskom iskustvu.

Po povratku u Osijek, Mirko Krolo i Josip Gašparac su počeli vrlo snažno trenirati Ivana Horvata, a mladić je samo u dva tjedna, bez utega i teretane, 'nabio' pet kilograma mišićne mase. Josip Gašparac, koji je uvijek bio oprezan u najavama, vjeruje da bi Ivan sljedeće godine mogao preskočiti 5,70, a Mirko Krolo je nešto optimističniji i ne sumnja u preskakanje 5,80 metara.

I mali Lavillenie ima 60 kg, a skače preko šest metara, kaže Ivan koji ne misli da mora puno ojačati

- Ivan puca od snage, jer je, prvi put u životu, počeo trenirati osam puta tjedno. Kad bi dobio malo na snazi, on bi u svjetskim razmjerima bio idealan desetobojac. Skače u dalj 7,04 metra, skače u vis 1, 90 metara, 100 metara trči oko 11 sekundi... Sljedeće godine će sudjelovati na znatno većem broju natjecanja nego do sada, a vrhunac sezone bit će seniorsko europsko prvenstvo za atletičare do 23 godine - pričaju njegovi treneri.

Ivan se ne obazire previše na sve veću pompu oko njega. Za Sergeja Bubku, najvećeg skakača s motkom svih vremena i još uvijek aktualnog svjetskog rekordera s preskočenih 6,14 metara, tvrdi da mu je priznao da je htio imati Ivanovu tjelesnu građu. A na primjedbe o potrebi dodatnog osnaživanja uzvraća da "i mali Renaud Lavillenie ima 60 kg, a skače preko 6,01 metar".

- Nije sve u kilogramima, najvažniji je sportaš i njegove sposobnosti. Uostalom, upravo zato je skok s motkom najposebnija atletska disciplina, skoro pa poseban sport - priča Ivan Horvat.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!
'MODRIMA' DERBI SEZONE

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!

Rijeka je povela pred 8118 gledatelja na Rujevici golom Marka Pjace iz penala u 50. minuti. Petković je sjajno naciljao iz slobodnjaka u 75. minuti za izjednačenje, a Hoxha je u 89. zabio za vodstvo nakon što je ušao

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka
KALKULACIJE

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka

Sudar odluke mogao bi se dogoditi, i vjerojatno će to zaista i biti, međusobni derbi na Rujevici koji se igra večeras od 19.30 sati. Rijeka dočekuje Dinamo u izravnom okršaju
VIDEO Drožđek šokirao Poljud, navijači zviždali 'bilima', za Hajduk debitirao 16-godišnjak
VARAŽDIN IZNENADIO

VIDEO Drožđek šokirao Poljud, navijači zviždali 'bilima', za Hajduk debitirao 16-godišnjak

Sahiti i Diallo nisu bili u sastavu zbog odluke trenera Ivankovića. Varaždin je drugi put u povijesti pobijedio u Splitu, a prvi od 12.027 gledatelja Poljud su počeli napuštati u 80. minuti