Obavijesti

Sport

Komentari 7

Hrvat koji je bio bolji od Diega Maradone pretučen je i u komi

Hrvat koji je bio bolji od Diega Maradone pretučen je i u komi
4

Carlovich (74) je simbol nogometa u Messijevom rodnom Rosariju, Maradona je priznao kako je sin hrvatskih iseljenika bio bolji igrač od njega, a sad se bori za život zbog - bicikla?!

VIDEO

Bivši nogometaš hrvatskog porijekla Tomás Felipe Carlovich (Karlović), kojeg smatraju jednim od najboljih igrača u povijesti Argentine, nalazi se u bolnici u induciranoj komi nakon što ga je jedan mladić napao na ulici i udario u glavu.

„El Trinche“, kako mu je nadimak, napadnut je po noći u argentinskom gradu Rosariju, blizu skromne kuće u kojoj se rodio prije 74 godine. Mediji su izvijestili da mu je napadač ukrao bicikl.

- Moj otac je imao novi bicikl, no to nije razlog za napad, jer su mu već ranije ukrali četiri stara bicikla. Sada je bez svijesti na intenzivnom liječenju, u induciranoj komi. Tako su nam rekli liječnici jer smo stigli kada je već bio unutra - rekao je njegov sin Bruno Carlovich za lokalnu televiziju.

Dok je ležao na ulici među prvima mu je u pomoć pristigao nogometaš lokalnog kluba Central Córdobe.

- Kada sam došao na mjesto događaja prepoznao sam ga, pa izašao iz automobila i počeo ga dozivati: 'Trinche, Trinche'. Imao je otvorene oči no bio je u nesvjesti čitavo vrijeme a onda ga je odvezla Hitna pomoć - ispričao je igrač Juan Carlos „Tate“ Lescano.

- El Trinche je visok čovjek, gotovo 1,90 metara, a mladić ga je udario šakom. Ošamućen od udarca pao je i udario glavom o tlo. Bio je nokautiran - dodao je.

Napadač je ostavio svoj stari bicikl i odvezao se na novom ukradenom, izvijestile su novine Clarín. Zamjenica direktorice bolnice, Andra Becherucci, rekla je kako je Carlovich preveo noć stabilno.

- Nastavit ćemo s promatranjem. Ne možemo dati procjenu jer ima više ozljeda povezanih s udarcem, no trenutačno nisu za operacijski zahvat - izjavila je.

Carlovich je simbol nogometa u Rosariju, trećem po veličini gradu u Argentini, gdje se rodio i Lionel Messi. Napad na njega izazvao je stoga veliko zanimanje javnosti.

- Što radi Messi, što je radio Fernando Redondo ili Diego Maradona, to je radio on -  rekao je stanovnik Rosaria u dokumentarnom filmu snimljenom o tom hrvatskom igraču 2015. godine.

- Imao je čudesnu lijevu nogu - napominje Darío Grandinetti, poznati argentinski glumac iz Rosarija. 

Carlovich, sin hrvatskog vodoinstalatera, i dalje živi u kući u kojoj se rodio kao najmlađi od sedmero djece. Uvijek je bježao od slave i novca a hvalili su ga velikani argentinskog nogometa Diego Maradona, César Luis Menotti, José Pékerman i Marcelo Bielsa.

Nema video zapisa njegovih majstorija na poziciji veznog igrača s brojem 5 na leđima pa legenda o njemu ovisi o pričama onih rijetkih koji su ga gledali uživo.

Carlovicheva diskretna karijera trajala je 17 godina. Počeo je igrati 1969. u Rosario Centralu, u prvoj ligi, no onda je nastupao u lokalnim nižim ligama a najslavnije trenutke je doživio u dresu Central Córdobe i Independiente Rivadavije koje je nazivao svojim „dvjema ljubavima“. Nikada nije uzletio na međunarodnu scenu jer je El Trinche više volio uživati u životu nego na treninzima. Znao je i ne dolaziti na utakmice.

- Puno je toga o meni izgovoreno, ali većinom neistine. Ono ono što je istina jest da nikada nisam volio biti daleko od svog kvarta, od roditeljske kuće i kafića u kojeg sam zalazio. Nisam volio biti daleko od svojih prijatelja i 'Baska' Artole koji me je učio kako udarati loptu kada sam bio dječak - ispričao je prije nekoliko godina Carlovich. Karijeru je završio 1986. u Central Córdobi.

Maradona, koji je te godine s Argentinom postao svjetski prvak, došao je 1993. godine u klub Newell's Old Boys iz Rosarija gdje ga je jedan novinar dočekao s nazivom „najbolji nogometaš“. Maradona mu je odgovorio:

- Najbolji nogometaš je već igrao u Rosariju, a on se zove Carlovich.

U sjećanju lokalnog stanovništva ostala je prijateljska utakmica između kombinirane momčadi grada Rosarija i reprezentacije Argentine uoči njenog odlaska na Svjetsko prvenstvo 1974. godine. Domaći su vodili 3-0 protiv argentinskih zvijezda, a onda je izbornik zatražio da maknu tog „dugokosog koji urušava moral momcima koji se spremaju za prvenstvo u Njemačkoj“. Carlovich je izašao na poluvremenu a konačni rezultat je bio 3-1.

Nekoliko godina kasnije ga je Menotti, koji je kao izbornik Argentine osvojio Svjetsko prvenstvo 1978., pozvao u reprezentaciju no El Trinche se nije pojavio. Odgovorio je izborniku da je bio otišao u ribolov.

- Ne sjećam je li išao u ribolov ili na otok, ali odgovor je bio da se nije mogao vratiti zbog visoke razine rijeke ili njene struje - ispričao je Menotti o igraču kojeg je zvao u reprezentaciju premda ovaj tada nije igrao u prvoj ligi.

- Carlovicha je bilo impresivno gledati kako igra. Dodavao je 'inteligente' lopte, u toj umjetnosti se uživalo. On je bio dijete čija je jedina igračka od rođenja bila nogometna lopta - dodao je Menotti.

Jedna od priča kaže kako ga je sudac bio isključio tijekom utakmice no da su bijesni navijači obiju ekipa tražili od suca da ga vrati na teren što je ovaj i učinio.

- Vrati se na teren ili će me ubiti - navodno je rekao sudac hrvatskom igraču.

Narodne priče o njemu su bezbrojne no niti jedna se nije zadržala toliko dugo kao ona prema kojoj je izmislio dvostruki tunel, odnosno dva puta zaredom guranje lopte kroz noge protivnika. Bila je to finta zbog koje su ludovali navijači na drvenim tribinama.

- Dvostruki tunel je, nesumnjivo, epicentar legende o njemu - napisao je Alejandro Caravario, autor biografije „El Trinche. Put u legendu tajnog nogometnog genija“. Dokumentarni film "Informe Robinson - El Trinche je bio najveći" i kazališna predstava prikazali su Carlovicha novim generacijama.

One stare ga nisu nikada zaboravile.

- Pretvorio se u simbol romantičnog nogometa kakav više ne postoji - kaže Jorge Valdano, bivši napadač Real Madrida koji je s Argentinom osvojio Svjetsko prvenstvo 1986. godine. Oni koji su ga gledali i poznavali pričaju kako je igrao za dušu, uživao u nogometu ne misleći na profesonalizam. Zbog toga je ostao nepoznat izvan granica Argentine.

- Danas svijet poznaje elitne igrače jer su igrali ili igraju u poznatim klubovima ili na svjetskim prvenstvima, ali on je imao te iste kvalitete. Bio jedan od najboljih koje sam ja vidio - rekao je 70-godišnji Jose Pékerman, koji je bio izbornik Argentine ma Svjetskom prvenstvu 2006. godine.

Prije tri mjeseca je Maradona, trener prvoligaša Gimnasia y Esgrima La Plata, doputovao na utakmicu protiv Rosario Centrala. Carlovich se tada približio hotelu u kojem je boravio Maradona zbog inzistiranja lokalnih dužnosnika. Kasnije je rekao da nije svojevoljno otišao ondje.

 - Jer ja nikada nikome ne dodajem loptu - objasnio je bivši veznjak koji se niti u 74. godini ne klanja poznatim igračima.

Susret s Maradonom, međutim, zaiskrio je od veselja s obje strane. Carlovich je ispričao za lokalnu radijsku postaju kako ga je osiguranje tjeralo iz hotela kada se najednom pred vratima pojavio Maradona pa ga snažno zagrlio.

 - Diego mi je počeo govoriti na uho i nije prestajao. Potpisao mi se na jedan dres pa napisao 'Trinche, bio si bolji od mene'. Jedino što sam mu mogao odgovoriti bilo je: 'Diego, ti si bio najveći kojeg sam vidio u životu. Sada mogu mirno otići' - ispričao je Carlovich.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Velika tuga uoči derbija sezone: Sergeju Jakiroviću umrla majka
POČIVALA U MIRU

Velika tuga uoči derbija sezone: Sergeju Jakiroviću umrla majka

Sergej Jakirović uoči supervažne utakmice protiv Rijeke izgubio je majku Jelenu, doznaju 24sata. Njen će sprovod biti u utorak u Metkoviću kako bi se maksimalno mogao posvetiti utakmici na Rujevici

Zlatan otkrio detalje privatnog života: Moja žena kuha i pere suđe, naša djeca nisu kao druga
SKROMNA OBITELJ

Zlatan otkrio detalje privatnog života: Moja žena kuha i pere suđe, naša djeca nisu kao druga

I kada je u pitanju odgoj sinova Maximiliana (18) i Vincenta (16), Ibrahimović ih je učinio poniznima i skromnima, nije im od početka pružao luksuz
Dinamo se oglasio nakon smrti Jakirovićeve majke: 'Stojim uz tebe i kad ne ide i kad je teško'
EMOTIVNA OBJAVA

Dinamo se oglasio nakon smrti Jakirovićeve majke: 'Stojim uz tebe i kad ne ide i kad je teško'

Treneru Dinama preminula je majka, a iz kluba su se oglasili emotivnom objavom pjesme koju često pjevaju Bad Blue Boysi i tako pružili podršku