Obavijesti

Sport

Komentari 16

Hrvat u Belgiji: 'Izabrao sam Gent za početak svoga puta'

Hrvat u Belgiji: 'Izabrao sam Gent za početak svoga puta'
1

Vinko Cerovec (18), talentirani bivši napadač Zagreba i Dinama, ovog je ljeta otišao u Gent, na jesen je igrao juniorsku Ligu prvaka, a sad sanja ulazak u prvu momčad

VIDEO

Dok je prva momčad gradila svoj put prema ulozi najveće senzacije ovosezonske Lige prvaka, u juniorskom sastavu belgijskoga kluba svoje je mjesto pod suncem tražio jedan hrvatski nogometaš.

Vinko Cerovec 18-godišnji je Zagrepčanin koji je odlučio da svoju nogometnu priču neće graditi na domaćim travnjacima nego u inozemstvu. Odabrao je Gent i, tvrdi, nije pogriješio.

- Ovdje sam nešto više od pet mjeseci i jako sam zadovoljan sam svime. Gent je prekrasan grad, ljudi su iznimno pristojni i susretljivi, tako da zaista ne mogu reći niti jednu lošu riječ. U klubu su me od prvoga dana izvrsno primili - kaže Vinko, koji cijelo ovo proteklo razdoblje stanuje u hotelu, čeka "pravi" smještaj, a s time i nekoga od obitelji.

- Čim dobijem stan, a to bi uskoro trebalo biti riješeno, vjerojatno će mi se priključiti sestra, koja će mi pomagati u svemu. Roditelji nažalost ne mogu doći zato što rade, ne mogu ostavljati posao - rekao je Cerovec.

Mladi napadač još je junior, ali već je stigao napraviti čak šest transfera.

- Počeo sam u Sesvetama u prvom razredu osnovne škole, zatim otišao u Dubravu, a onda i u NK Zagreb. Iz Kranjčevićeve sam preselio u Dinamo, nakon nekog vremena se ponovno vratio u Zagreb, a na kraju opet u Dinamo - prepričava Vinko svoj neobičan nogometni put pa dodaje:

- U tim trenucima sam jednostavno procijenio da ću se bolje osjećati negdje drugdje i zato sam toliko mijenjao klubove. Ne žalim ni zbog čega, u svakom sam od tih klubova nešto naučio.

Nakon svega, odlučio je otići u inozemstvo.

- Želio sam probati nešto više, nešto drukčije, zanimalo me kako ću se snaći u inozemstvu, u jednom sasvim drukčijem okruženju. Došao sam s menadžerom na probu u Gent i nakon 12 dana rekli su mi: 'To je to, želimo te zadržati'. Posebno bih se želio zahvaliti ljudima u Dinamu, s kojima nije bilo niti jednog problema, kao i svima iz reprezentacije, koji su me također podržali - istaknuo je Cerovec, koji se vrlo brzo snašao u novoj sredini:

- U početku nije bilo lako, problem je bio i jezik, no u međuvremenu sam se prilagodio, uspio sam i jezik naučiti toliko da se mogu sporazumijevati - kaže Vinko Cerovec.

Jednako kao Dinamovi juniori, i on je igrao juniorsku Ligu prvaka ove jeseni. Seniori su izborili proljeće u konkurenciji Zenita, Lyona i Valencije, dok su juniori "zapeli" u skupini. Cerovec je nastupio u svih šest utakmica i upisao jednu asistenciju.

- U Ligi prvaka nedostajalo nam je malo sreće, ali veliko je to iskustvo. Inače igram za B-momčad Genta, koja nastupa u svom prvenstvu. Naime, u Belgiji svaki prvoligaški klub ima B-momčad i igramo međusobno. Zasad je jako dobro, reakcije trenera su vrlo pozitivne i nadam se da ću uskoro završiti u prvoj momčadi - optimističan je Cerovec iako je svjestan da se nije lako probiti u momčad koja igra osminu finala Lige prvaka.

- Nije lako, konkurencija je zaista jaka, ali igrao sam već neke prijateljske utakmice za prvu momčad i ostavio sam vrlo dobar dojam. Zasad mi je proboj u prvu momčad jedini cilj, a nakon toga ćemo vidjeti. U Hrvatsku se ne planiram tako skoro vraćati, nakon Genta cilj mi je ići dalje, stepenicu po stepenicu prema gore - zaključio je Cerovec.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 16

VIDEO

Dalić predstavio popis za Euro! 'Vlašić je bolje nego što je bio'
PUTNICI ZA NJEMAČKU

Dalić predstavio popis za Euro! 'Vlašić je bolje nego što je bio'

Na popisu Zlatka Dalića su i Baturina i dva Rijekina krila, a pretpozive su dobili dinamovac Petar Sučić, te Sigur, Marin Ljubičić, Matanović i Fruk, kao i golman Dominik Kotarski koji je imao sjajnu sezonu u PAOK-u

Zekić je dobio otkaz u Osijeku
ČUDNA SITUACIJA

Zekić je dobio otkaz u Osijeku

Navodno mu je 'presudio' sportski direktor, Portugalac Jose Boto, koji tek s Osijekom treba napraviti rast kakav je imao u bivšim klubovima
Mavrović za 24sata: Taj je sudac sramota za organizaciju! A Filip Hrgović pripada ovom društvu
ANALIZA MEČA ZA TITULU

Mavrović za 24sata: Taj je sudac sramota za organizaciju! A Filip Hrgović pripada ovom društvu

Kako bih ja bodovao? Usik je sigurno dobio dvije ili tri runde više, plus nokdaun u devetoj. I da je tada sudac malo drugačije reagirao, bio bi to kraj meča, rekao je Mavrović