Kako su prošli klubovi iz regije u kvalifikacijama za Europu | 24sata
Obavijesti

Sport

Komentari 19

Hrvatska bez greške u Europi, a klubovi iz susjedstva ispali od Maltežana, Andoraca, Azera...

Hrvatska bez greške u Europi, a klubovi iz susjedstva ispali od Maltežana, Andoraca, Azera...

Klubovi iz regije nisu briljirali u kvalifikacijama za euro-natjecanja. Ispadali su od klubova iz Andore, Azerbajdžana, Cipra i Malte. Samo su hrvatski klubovi stopostotni

VIDEO

Hrvatski klubovi savršeno su ušli u europsku sezonu. U šest odigranih utakmica ostvarili su svih šest pobjeda. Ni stariji ljudi ne pamte kada je posljednji put Hrvatska imala ovakav učinak.

Dinamo je pokazao premoć protiv kazahstanske Astane (4-0, 2-0), Osijek je riješio mađarski ZTE (1-0, 2-1), a Rijeka je napunila mrežu kosovskog Dukagjinija (1-0, 6-1).

Susret Dinama i Astane u 2. pretkolu Lige prvaka

No, klubovi iz regije nisu se baš proslavili. Posebno su loše prošli klubovi iz Bosne i Hercegovine, koji u drugom pretkolu nisu ostvarili nijednu pobjedu. 

Mostarski Zrinjski u četiri odigrane utakmice u kvalifikacijama za Ligu prvaka ostvario je samo jednu pobjedu, i to u prvom pretkolu protiv armenskog Urartua (1-0). Prošao je tek nakon penala, u regularnom dijelu bilo je 2-1 za Armence, a nakon produžetaka 3-2. U trećem pretkolu čekao ih je Slovan iz Bratislave protiv kojeg su upisali poraz (1-0) i remi (2-2). No, Zrinjski ima šansu za popravak dojma jer svoj europski put nastavlja u kvalifikacijama za Europsku ligu protiv islandskog Breidablika. Prođe li ga, osigurat će grupnu fazu najmanje Konferencijske lige.

Mostar:  HŠK Zrinjski i FC Urartu susreli se u uzvratnoj utakmici 1. pretkola Lige prvaka

Međutim, šansu nemaju Borac Banja Luka i Željezničar koji su svoj europski put okončali u drugom pretkolu KL-a. Borac iz Banje Luke ispao je od bečke Austrije (1-0, 2-1), a Željezničar je ispao od Neftçija iz Bakua od kojeg su ispali bez pobjede (2-2, 2-0).

Europski put još je prije okončalo Sarajevo koje je u prvom pretkolu KL-a nevjerojatno ispalo od gruzijskog Torpeda iz Kutaisija, momčadi koja je prošlu sezonu završila kao petoplasirana u gruzijskom prvenstvu. Sarajevo protiv gruzijske momčadi nije ostvarilo nijednu pobjedu, prvu utakmicu odigrali su neriješeno (2-2), a uzvratnu utakmicu izgubili su nakon penala. 

I Vojvodina je ispala, Slovenci nešto uspješniji

Što se tiče Srbije, oni su u drugom pretkolu imali samo jednog predstavnika, Vojvodinu. Ni ona se nije proslavila, izbacio ju je ciparski APOEL (2-1, 2-1). Ostali srpski klubovi kvalifikacijama se priključuju u nešto kasnijoj fazi. Preciznije, Bačka Topola priključit će se kvalifikacijama za LP u trećem pretkolu, Čukarički u play-offu EL-a, a Partizan u play-offu KL-a. Crvena zvezda ima izravan plasman u grupnu fazu LP-a.

Crvene zvezda na svom terenu pobijedila Partizan 2:0

Slovenski klubovi nešto su uspješniji. Celje je nakon raspucavanja penala prošlo Vitoriju Guimaraes (4-3, 0-1), Maribor je slavio protiv luksemburškog Differdangea (1-1, 4-3), a ljubljanska Olimpija izbacila je Ludogorets (1-1, 2-1). Jedino Domžale nisu bile uspješne, ispale su još u prvom pretkolu od malteškog Balzana (1-4, 3-1).

Od ostalih klubova iz regije, crnogorska Sutjeska ispala je od andorske Santa Colome (2-0, 0-3), momčad Budućnosti iz Podgorice ispala je od makedonske Struge (1-0, 4-3), a Arsenal iz Tivta ispao je još u prošlom pretkolu od armenskog Alaškerta (1-1, 6-1). Kosovski Dukagjini ispao je od Rijeke (1-0, 6-1), a Drita od Viktorije Plzen (0-0, 2-1). Ballkani je prošao sjevernoirski Larne (3-0, 4-1).

Rijeka: Slavlje nakon pogotka Marca Pašalića za 1:0 protiv Dukagjinija

Dakle, hrvatski klubovi zasad su najuspješniji. Nakon šest godina imat ćemo četiri predstavnika u trećem pretkolu kvalifikacija za euro-natjecanja. To se zadnji put dogodilo 2017. godine. Tada su do trećeg pretkola Europa lige dogurali Lokomotiva, Rijeka i Hajduk, a istovremeno je Dinamo bio u trećem pretkolu Lige prvaka. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 19

VIDEO

UŽIVO Transferi: Dinamo krenuo po Španjolca i Pašalića, bivši bek 'bijelih' odlazi u Goricu...
LJETNI MERCATO

UŽIVO Transferi: Dinamo krenuo po Španjolca i Pašalića, bivši bek 'bijelih' odlazi u Goricu...

Prijelazni rok u HNL-u počeo je 26. lipnja i traje do 5. rujna. Polako se zahuktava i u ostalim ligama. Na jednom mjestu donosimo sve glasine i potvrđene transfere domaće i stranih liga

Otvorene su Olimpijske igre u Parizu! Spektakularno paljenje plamena iznenadilo cijeli svijet
SVEČANA CEREMONIJA

Otvorene su Olimpijske igre u Parizu! Spektakularno paljenje plamena iznenadilo cijeli svijet

U spektakularnom otvaranju Olimpijskih igara u Parizu, nakon četiri sata duge ceremonije olimpijski plamen upalili su atletičarka Marie-José Pérec i legendarni džudaš Teddy Riner