Obavijesti

Sport

Komentari 71

Hrvatska je čak šest puta gubila bodove protiv suparnika ranga Malte! Dalić je priznao grešku...

Hrvatska je čak šest puta gubila bodove protiv suparnika ranga Malte! Dalić je priznao grešku...
9

Kova, vrijeme je! Svi su se hrvatski izbornici mučili protiv bunkera, pa i malteškog, a Malta je opasno mučila Italiju, Englesku, Španjolsku, Dansku... i Hrvatsku. Do pobjede nas mora odvesti Kovačić

VIDEO

Ovo je loše, nema igre, pristup je grozan, gubimo nogometni identitet i ugled..., iskače sa stranica raznih medija, a izbornik je bolno realan:

- Jako sam zabrinut, ovo nije dobro, moramo igrati srcem. Protivnici nam neće ništa pokloniti. Iako je na kraju važno jedino da se plasiramo na SP, moramo puno bolje.

Pokretanje videa...

Trening "vatrenih" dan nakon Slovenije 02:01

Ne, nisu to citati (samo) iz 24sata i Večernjaka, odnosno izjava Zlatka Dalića. Istu ploču vrti španjolski izbornik Luis Enrique na početku kvalifikacija. Ovih vraških kvalifikacija za Katar.

Jer, pogledajte samo kako su počele: Irska je kod kuće izgubila od Luksemburga 1-0, Malta je remizirala u Slovačkoj (2-2), Slovenija je pobijedila Hrvatsku (1-0), Armenija Island (2-0), Finska je uzela bodove Ukrajini (2-2) i BiH (1-1), Portugal se kod kuće mučio s Azerbajdžanom (1-0), Hrvatska s Ciprom (1-0), a Švicarska s Litvom (1-0), Gruzija je skoro šokirala Španjolsku (gol za pobjedu 2-1 zabio je Olmo u 90. minuti) i Švedsku (1-0)...

Svi su "mali" shvatili taktiku koja (jedina) prolazi: svi pred svoj gol, lopta 'u kuruzu'  i čekaj da vrijeme istekne.

- Pogriješio sam što sam stalno tražio jake prijateljske utakmice, trebali smo odigrati i neke sa zatvorenijim suparnicima, da vježbamo probijanje bunkera - priznao je nedavno Zlatko Dalić.

Isti izbornik koji je od prvog dana kad je sjeo na klupu otvoreno zagovarao da Hrvatska mora igrati samo s najjačima i neizravno kritizirao prethodnike poput Čačića, Bilića, Ćire..., koji su uredno igrali prijateljske utakmice sa San Marinom, Estonijom, Moldavijom, Gibraltarom, Sjevernom Irskom...

Hrvatska i Cipar sastali se u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo

- Što možeš vidjeti na takvoj utakmici? Ništa! - kategorički je tvrdio Dalić.

Sad je uvidio da su i takve potrebne. Ne samo zbog nabijanja samopouzdanja.

Daliću, istina, dosad nisu trebale jer od 28 natjecateljskih utakmica koje je vodio do početka kvalifikacija za Katar, tako je igrao jedino Azerbajdžan. I zagorčao mu život - pobjedu 2-1 u Zagrebu doslovno smo iščupali, a u Bakuu je bilo 1-1. Nisu tako protiv Hrvatske igrali ni Mađari ni Slovaci ni Velšani, naravno niti itko na Svjetskom prvenstvu i u Ligi nacija. Ali u ovoj skupini će vjerojatno protiv svjetskih doprvaka bunker igrati svi osim Rusije. To znači sedam ili osam utakmica u kojima jurišaš na parkirani autobus. I 21 ili 24 boda na kocki, 21 ili 24 boda koji ovise o tome hoćeš li probiti bunker.

Hrvatska i Cipar sastali se u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo

I nije to Dalićev ekskluzivitet, takve su muke prolazili svi hrvatski izbornici. Pa, ako ćemo mu dati alibi, i sve najveće reprezentacije. Danas u nogometu na sigurne bodove velikani mogu računati još jedino protiv Andore, San Marina i Gibraltara. Svi ostali Liliputanci znali su ugroziti favorite i oteti im koji bod.

Konkretno, Malta je od 2010. u kvalifikacijama za SP i Euro opasno mučila Italiju, Englesku, Španjolsku, Dansku, Češku, Rusiju, Norvešku, Grčku... i Hrvatsku. Istina, bodove je osvajala (samo) protiv Slovačke, Bugarske, Azerbajdžana, Farskih Otoka, Gruzije, Litve i Armenije, ali češće je gubila tijesno nego uvjerljivo.

Hrvatska je, pak, u povijesti čak šest puta bodove gubila protiv takvih autsajdera! Od Gruzije je Bilić izgubio 1-0, Barić je remizirao s Estonijom, Kranjčar s Maltom, Čačić s Finskom, a Kovač i Dalić s Azerbajdžanom. A od 27 pobjeda "koje su unaprijed upisane" samo osam ih je bilo s tri ili više golova razlike. Zadnja prije četiri i pol godine, 6-0 protiv Kosova. A znojili smo se i strepili nad bodovima protiv Azerbajdžana, Gruzije, Estonije, Cipra, Finske, Kosova, Makedonije, Bjelorusije, Latvije... i tri puta Malte.

Dobra vijest? Maltežani u povijesti kvalifikacija za SP imaju dvije pobjede i 90 poraza. I druga: u Slovačkoj su pokazali naznake da se vole i nadigravati, dio utakmice nisu igrali klasični bunker.

Od pritiska obavezne pobjede "vatreni" ne mogu pobjeći, ali nakon svog poraza u Ljubljani i malteškog remija u Slovačkoj, podcijeniti goste u utorak na Rujevici neće.

Hrvatska i Cipar sastali se u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo

A bez Modrića i Brozovića, koje Dalić mora odmoriti (Broza i poštedjeti opasnosti da dobije žuti karton pa propusti iduću utakmicu), ključeve igre mora preuzeti Mateo Kovačić. Ritam igre, brze akcije, okretanje strana, zabadanje... sve to on ima, a tako rijetko pokazuje u reprezentaciji.

Sad kad neće uz njega biti Luka i Broz, nema alibija, moraš potegnuti, Kova. Ti si dirigent. Dirigent pobjede nad Maltom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 71
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening
NEPOZNATO O TRENERU RIJEKE

Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening

Plus+ Željko Sopić, trener Rijeke, prisjetio se dana u lokosima, koji mu stoje na putu do naslova: Taj trening išli smo kao "zemlja - zrak", kao da sutra ne postoji. A nitko ne zna da smo cijelu noć bili vani