Obavijesti

Sport

Komentari 137

Hrvatska je po svemu bolja od Rusije, ali naš najbolji dribler, dodavač i majstor duela ne igra

Hrvatska je po svemu bolja od Rusije, ali naš najbolji dribler, dodavač i majstor duela ne igra
12

Dvojica se igrača ističu kao posebne prijetnje, a najveći ruski adut učenik je Nike Kovača. No, Hrvatska je favorit, ispred je na Fifinoj ljestvici, ima puno više igrača iz 'liga petice', zabija više i prima manje...

VIDEO

Rekli smo da će protiv Malte igrati igrači koji su u najboljoj formi, a Grbić je u ovom trenutku u boljoj formi nego Livaković. Dominik nije izgubio svoje mjesto, on je i dalje golman broj jedan u hrvatskoj reprezentaciji, ali odlučili smo da brani Grbić. I branit će u Splitu.

Tako je Zlatko Dalić dan nakon najveće gostujuće pobjede Hrvatske u povijesti odgonetnuo (po)najveću dvojbu uoči utakmice odluke.

Pokretanje videa...

Hrvatska na Maksimiru uoči Malte VIDEO

Istina, hrvatska će vrata u odlučujućoj utakmici braniti čovjek koji nema ni jednu obranu na golu Hrvatske i primio je jedan gol. Jer Brozović je zabio autogol, a Maltežani nisu ni jednom pucali u okvir vrata u Grbićevom debiju u kockastom. Ali riječ je i o ponajboljem golmanu francuske lige (ocjena 6,93), gdje ima 33 obrane, od čega 22 udaraca iz kaznenog prostora, a u Ligi prvaka ima devet obrana u četiri utakmice, od kojih u dvije nije primio gol, a u jednoj je primio iz penala.

- Kad sam došao u Atletico, ostajao sam nakon svakog treninga sa Suarezom, Saulom i Felixom raditi na završnici - otkrio je Grbić, dok se diljem Hrvatske osjeća napetost iščekivanja velike utakmice.

Grbić: Možda i nisam bio dobar za Hajduk, a sad sam dio elite. Brozov gol? Teško je objasniti...
Grbić: Možda i nisam bio dobar za Hajduk, a sad sam dio elite. Brozov gol? Teško je objasniti...

- Moramo se dobro pripremiti za utakmicu s Rusijom, da ne izgorimo u svemu tome. Međutim, utakmice protiv Mađarske i Slovenije pokazale su da igramo još bolje u takvom ozračju. Da Poljud može primiti 100.000 navijača, vjerujem da bi ih u nedjelju toliko bilo u Splitu. Rusija je pobijedila zadnjih pet utakmica, iako protiv Slovačke i Slovenije nije bila bolja. Iskreno, očekivao sam da će Rusi negdje kiksati i zato i jesam spominjao da će nam za plasman u Katar trebati 21 bod. Međutim, nisu kiksali, ali možda je i bolje da nam nije dovoljan bod za plasman jer bi priprema bila sasvim drukčija. Ako budemo igrali kao na zadnjih šest utakmica, ne sumnjam u naš trijumf - naglasio je Dalić.

World Cup - UEFA Qualifiers - Group H - Malta v Croatia

I gotovo sve egzaktne brojke pokazuju da je Hrvatska favorit: na kladionicama 1,55 na pobjedu, prema Fifinoj ljestvici Hrvatska 18., Rusija 33., Hrvatska ima 14 igrača iz 'liga petice', Rusija dva, Hrvatska u kvalifikacijama zabija više i prima manje od Rusa, naši više pucaju, dopuštaju suparnicima manje šansi, bolji su u duelima...

Pa ipak, pojedinačna analiza učinka otkriva koliko "vatrenima" nedostaje Mateo Kovačić. Naime, on je u ovim kvalifikacijama najbolji hrvatski dribler, dodavač i dobio je najviše duela!

Ni jedna reprezentacija nema izrazitog strijelca (Perišić, Modrić, Pašalić, Dzjuba i Erohin zabili su po tri), u promašenim zicerima smo izjednačeni, a prednjače Kramarić sa četiri te Pašalić i Vlašić sa po dva. Kovačić je imao 24 uspješna driblinga (75 posto uspješnosti), Perišić 12 (52,17%), Modrić 11 (78,57%), ponajbolji dribler Europske lige Petković ima samo jedan, a na drugoj je strani vrlo opasan Golovin, koji je 13 puta predriblao suparnika od 16 pokušaja (81,25%).

World Cup - UEFA Qualifiers - Group H - Malta v Croatia

Hrvatska ima više udaraca na gol, a prednjače Perišić s 23 (9 u okvir, 3 gola), Kramarić s 21 (9 u okvir, 2 gola), Vlašić s 20 (5 u okvir, 1 gol) i Pašalić s 18 (8 u okvir, 3 gola). Tek potom dolazi najraspucaniji Rus Smolov, koji ima 13 udaraca (7 u okvir, 2 gola). Dzjuba je zabio tri iz tri udarca u okvir gola u tri utakmice, ali njega nema, a tri gola ima i Erohin, iz devet udaraca (šest u okvir), što je odličan postotak realizacije. Kao i onaj Marija Fernandesa: pet udaraca, tri u okvir, dva gola.

Rusi ni jedan gol nisu zabili izvan šesnaesterca, a naši tri: Modrić, Brozović i Kramarić. Pašalić i Vlašić po dvaput su uzdrmali vratnicu ili gredu, a najviše su puta predriblani Vlašić (10) i Brozović (9), a od Rusa Kuzjajev i Barinov po sedam puta.

Dalić: Livi je i dalje broj 1, ali će Grbić braniti i u Splitu! Živiš za ovo, ali treba paziti jednu stvar
Dalić: Livi je i dalje broj 1, ali će Grbić braniti i u Splitu! Živiš za ovo, ali treba paziti jednu stvar

Opasni Golovin namjestio je četiri velike šanse suigračima, Perišić i Mirančuk po tri, dok Smolov ima četiri asistencije. Kod nas Modrić, Perišić i Kramarić po dvije.

World Cup - UEFA Qualifiers - Group H - Malta v Croatia

U posjedu lopte smo carevi, čak šestorica naših igrača imaju više dodavanja nego najbolji Rus! Brozović 671, uz sjajnih 92,55 posto točnih dodavanja (Modrić ima 88,68 posto). Ali pakleni Golovin ima 14 ključnih dodavanja, Modrić 13, Perišić, Oršić, Vlašić i Mirančuk po 11.

Golovin, kojeg Niko Kovač trenira u Monacu, je vodeći i po ubačajima, ima ih 14, uz visok postotak od 40 posto točnih. Juranović ih ima 11 (36,67%), Modrić 9 (34,62%), a s naše lijeve strane Barišić 9 (24,32%), Sosa 7 (20,59%).

Obje su reprezentacije na putu do Katara promijenile po trojicu golmana. Ruski su bili zaposleniji. Livaković ima deset obrana, Ivušić šest, Grbić ni jednu, Safanov deset, Marinato osam, Šunjin sedam.

Kovačić je bio odličan u duelima, dobio ih je 47, uz 60 posto uspješnosti. Brozović je dobio 38 (51,35%), Vlašić 36 (42,35%), Modrić 33 (56,9%), Pašalić 33 (52,38%), a kod Rusa Kuzjajev 40 (54,05%), Dzjuba 39, Golovin 33 (60%)... U zračnim duelima dominirao je Dzjuba s 29 dobivenih, iako je odigrao samo tri utakmice, Lovren ima 24 (72,73%), Pašalić 22 (57,89%), Zabolotnij 22 (66,67%)...

Rusi imaju više prekršaja, ali pojedinačno su naši oštriji: Ćaleta Car sakupio ih je 12, Brozović, Vida i Vlašić po deset, Dzjuba i Barinov po devet. Brozović je pretrpio najviše faula (11), slijede Modrić, Kovačić, Vida i Golovin sa po devet.

Po skoro svemu smo, eto, bolji. Osim po tablici. Pa vrijeme je da se i to okrene!

POGLEDAJTE NAVIJAČKU PJESMU: CRVENO BIJELO PLAVA

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 137
VIDEO

Velika tuga uoči derbija sezone: Sergeju Jakiroviću umrla majka
POČIVALA U MIRU

Velika tuga uoči derbija sezone: Sergeju Jakiroviću umrla majka

Sergej Jakirović uoči supervažne utakmice protiv Rijeke izgubio je majku Jelenu, doznaju 24sata. Njen će sprovod biti u utorak u Metkoviću kako bi se maksimalno mogao posvetiti utakmici na Rujevici

Zlatan otkrio detalje privatnog života: Moja žena kuha i pere suđe, naša djeca nisu kao druga
SKROMNA OBITELJ

Zlatan otkrio detalje privatnog života: Moja žena kuha i pere suđe, naša djeca nisu kao druga

I kada je u pitanju odgoj sinova Maximiliana (18) i Vincenta (16), Ibrahimović ih je učinio poniznima i skromnima, nije im od početka pružao luksuz
Dinamo se oglasio nakon smrti Jakirovićeve majke: 'Stojim uz tebe i kad ne ide i kad je teško'
EMOTIVNA OBJAVA

Dinamo se oglasio nakon smrti Jakirovićeve majke: 'Stojim uz tebe i kad ne ide i kad je teško'

Treneru Dinama preminula je majka, a iz kluba su se oglasili emotivnom objavom pjesme koju često pjevaju Bad Blue Boysi i tako pružili podršku