Obavijesti

Sport

Komentari 19

Hrvatska je svjetska taekwondo sila! Ovo su naši istinski junaci

Hrvatska je svjetska taekwondo sila! Ovo su naši istinski junaci

Hrvatska je na Svjetskom prvenstvu u Bakuu osvojila pet odličja. Imamo svjetskog prvaka i prvakinju, svjetskog doprvaka i dvije brončane predstavnice. Mali smo, ali ponosna svjetska sila

VIDEO

Uoči posljednjeg dana Svjetskog taekwondo prvenstva u Bakuu, Hrvatska se s ponosom može osvrnuti na protekli tjedan i reći: mi smo prvaci! Finalni dan donosi nam nastupe Nike Karabatić do 53 kilograma i Paška Božića iznad 87 kilograma pa broj medalja može biti još i veći, no to što su hrvatski predstavnici postigli... Malo koja zemlja se može pohvaliti ovakvim uspjesima.

Jer pretposljednji dan najveće svjetske taekwondo smotre Marko Golubić (22) slavio je u finalu kategorije do 74 kilograma, postao svjetski prvak i Hrvatskoj donio prvu mušku zlatnu medalju sa SP-a nakon 15 godina.

Golubić je do sada tri puta zapinjao u četvrtfinalima velikih natjecanja. Dva puta na Europskom prvenstvu i jednom na Svjetskom kada ga je lani pobijedio Stefan Takov. Golubić je upravo srpskog borca pobijedio u finalu u Bakuu i revanširao se.

Na SP-u u Bakuu hrvatski taekwondoaši osvojili su ukupno pet medalja. Do Golubićeva zlata, odličja su ponijeli Lena Stojković (obranila svjetsko zlato), Ivan Šapina (srebro) te Matea Jelić Bruna Duvančić (bronce), a svi su članovi splitskog Marjana. Golubić je jedini taekwondoaš s medaljom kao član zagrebačkog Metalca.

Lena Stojković (21) je prije šest mjeseci u kategoriji do 46 kilograma uzela zlato na SP-u u Guadalajari koje je obranila u Bakuu. Također, dva puta uzastopno je osvojila i naslov europske prvakinje. U glavnom gradu Azerbejdžana s 2-1 pobijedila je Tajlanđanku Kamonchanok Seeken u finalu ostvarivši nestvaran pothvat. Dva svjetska zlata zaredom veliko su postignuće i san svakog sportaša.

Ivan Šapina (23) prošle godine uzeo je zlato na Europskom prvenstvu i postao europski prvak, a ove je u dramatičnom finalu za dlaku izgubio od južnokorejskog predstavnika Kang Sang Hyuna. Šapina je prvenstvo završio sa srebrnom medaljom, svojom drugom svjetskom nakon bronce iz 2019. godine.

Matea Jelić (25) ostvarila je uspjeh karijere kada je u kategoriji do 67 kilograma osvojila olimpijsko zlato u Tokiju, a zatim postala i europska prvakinja. Na SP-u u Bakuu uzela je brončanu medalju u kategoriji do 73 kilograma. Jelić je tako došla do četvrte sreće jer je dosad čak tri puta za dlaku ostajala bez medalje na svjetskim prvenstvima i u posljednjim trenucima četvrtfinalnih borbi u Mujuu 2017., Manchesteru 2019. i Guadalajari 2022. godine.

Mlada Bruna Duvančić (18) osvojila je brončano odličje u kategoriji do 49 kilograma. U srijedu je vezala tri pobjede tijekom prijepodnevnog programa, no u polufinalu je bolja od Duvančić bila dvostruka olimpijska pobjednica i dvostruka svjetska prvakinja Panipak Wonghpattanakit s 2-1 u rundama. Duvančić je slavila u prvoj rundi u nastavku borbe Tajlanđanka joj nije ostavila puno prostora te je slavila, a hrvatska reprezentativka se morala zadovoljiti broncom.

Od prije ima brončano odličje na Europskom prvenstvu i srebro s taekwondo grand prixa.

Mali smo, ali smo veliki. A za taekwondo s ponosom možemo reći da smo sila.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića