Obavijesti

Sport

Komentari 28

Hrvatska repka je 38 utakmica bez gola iz slobodnog udarca

Hrvatska repka je 38 utakmica bez gola iz slobodnog udarca
1

'Vatreni' stvarno imaju sjajnih izvođača prekida, tu moram izdvojiti Ivana Rakitića, ali on ih, nažalost, nema priliku izvoditi u Barceloni, rekao nam je bivši hrvatski reprezentativac Mladen Petrić

VIDEO

Hrvatska ima sjajne izvođače slobodnih udaraca, posljednjih godina tu se kao majstor iskazao Darijo Srna, ali mi imamo još strašnih pojedinaca za prekide, kaže nam Mladen Petrić.

EURO 2008 Austrija-Hrvatska

Nekadašnji reprezentativac Hrvatske jedan je od devet nogometaša koji su u dresu “kockastih” zabili direktno iz slobodnog udarca. Mladenu Petriću to je pošlo za nogom u rujnu 2007. godine u visokoj pobjedi protiv Andore 6-0.

Danas je situacija bitno drukčija. Vjerovali ili ne, Hrvatska za izravan gol iz slobodnog udarca ne zna već 38 utakmica! Posljednji je tako zabio Ivan Perišić, četvorka “kockastih” poentirala je protiv San Marina (10-0) u lipnju 2016. godine.

Nasreću, Hrvatska je prilično opasna u prekidima, naši nogometaši često glavom “buše” suparničke mreže. A to smo vidjeli i u Rusiji.

Fantastični Rakitić

- Među našim najboljim izvođačima slobodnih udaraca moram izdvojiti Ivana Rakitića, on ima fantastičan udarac, znam još iz švicarskih dana koliko je znao biti neugodan - dodaje Petrić pa nastavlja:

- Sigurno je mali problem što Rakitić nema priliku često izvoditi slobodnjake u Barceloni, tamo je ipak Lionel Messi koji je iz tih situacija gotovo nepogrešiv. Možete vi puno vježbati slobodne udarce na treninzima, ali samo kroz kontinuitet izvođenja na utakmicama dobijete na samopouzdanju.

Ipak, i Mladen Petrić vjeruje kako će Hrvatska uskoro iz slobodnih udaraca biti opasnija...

- Ma za slobodnjake se ne brinem. Kažem, Hrvatska ima sjajnih izvođača, a tako uvijek možete i teške utakmice rješavati u svoju korist. Možda u reprezentaciji nismo tako često zabijali, ali siguran sam da će uskoro takvih golova biti puno više.

Druga priča su penali, tu je Hrvatska prilično uvjerljiva. I precizna. A u to smo se također mogli uvjeriti na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, kad su “vatreni” na takav način prošli osminu finala (Danska) i četvrtfinale (Rusija). U obje su utakmice pri raspucavanju pogađali Rakitić i Modrić, koji je, doduše, protiv Danaca neprecizan bio u produžecima. No, Dalić je naglasio da Luka ostaje prvi izvođač.

- Ma nema dvojbe, vidjeli smo i na Svjetskom prvenstvu koliko su naši igrači bili sigurni prilikom izvođenja penala. Tu su i Luka i Raketa pravi majstori, zabijaju i pod velikim pritiskom, pa za nas nema brige. 

Najvažniji je osjećaj

Treneri uvijek prije utakmice izdvoje dva ili tri izvođača penala pa ih izvodi onaj koji se u tom trenutku najbolje osjeća. To je uvijek stvar dogovora između igrača.

A Petrić kod izvođenja penala napominje još jedan bitan faktor:

- Znam da puno nogometaša ne želi pucati penale ako su ih baš oni izborili, ali sve je stvar osjećaja. Ja s tim nikad nisam imao problema, nikad mi nije bio problem izvoditi penale i ako su bili na meni. Sjećam se, tako sam u HSV-u izveo 12 penala, nisam nijedan promašio. Zlatko Dalić s izvođačima penala ne može pogriješiti, svejedno izvode li ih Luka ili Raketa.

Hrvatska je na SP-u imala pet izravnih udaraca (Rakitić tri, Perišić dva) prema suparničkom golu iz slobodnjaka, a najbliži golu bio je Rakitić, čiji je pokušaj protiv Argentine u završnici utakmice odsjeo na spojnici.

Pogled na statistiku hrvatskih slobodnjaka pokazuje kako su “vatreni” u 294 utakmice zabili 18 golova izravno iz slobodnih udaraca, što znači da na svaki takav gol čekamo 16 utakmica. A zanimljivo, sad smo ih nanizali već 38! Vrijeme je za prekid tog “crnog niza”, naši bi nogometaši baš tako mogli otvoriti bunker Azera. Samo da je Raketa pogodi kako treba...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku
DOLETJELO S TRIBINA

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku

Nedugo nakon što je potpisao kapu, u glavu mu je doletjela stvar koja je izgledala kao bidon, odnosno plastična sportska bočica za piće. Uhvatio se za glavu i pao na zemlju

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...
ODLAZAK ATRAKTIVNE TENISAČICE

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...

Camila Giorgi 2011. je izgubila sestru Antonelu u prometnoj nesreći, a tijekom teniske karijere nosila je uniforme vlastitog modnog brenda. Od tenisa je zaradila više od šest milijuna dolara, a obožava i modeling
Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida
ZAKULISNE IGRE

Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida

Modrić lovi rekord Paca Genta i ide po šesti ‘uhati’ trofej. Mbappé na ljeto dolazi u madridski Real i želi mu uzeti broj 10 i na njegovu poziciju dovesti svojeg prijatelja