Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
27 komentara

Hrvatski apsurd: Doktor fizike i košarke, a ne može naći posao

Ante Perica ne može pronaći posao u hrvatskoj košarci. Iako je prvi trener s doktoratom splitskog Kineziološkog fakulteta, za njega nema slobodne klupe

PIXSELL
Foto: PIXSELL
27 komentara

Ante Perica doktorirao je na temu “Analiza i vrednovanje stanja pozicijske i tranzicijske obrane u košarkaškoj igri” te postao prvi košarkaški trener s doktoratom splitskoga Kineziološkog fakulteta. No malo je poznato da Ante Perica (41) ima dva doktorata, 1996. je doktorirao fiziku na Zagrebačkom sveučilištu!

- Košarkom sam se počeo baviti u Splitu, u generaciji Tabaka, Kraljevića, Čizmića. Bio  sam kadetski prvak Jugoslavije. Nisam se probio u seniore, pa sam uz studij fizike u Zagrebu igrao za Benston i Maksimir. Završio sam fakultet, zaposlio se u Institutu Ruđer Bošković, doktorirao, no nakon pet godina shvatio sam da mi je budućnost u košarci – kaže Perica, koji je, na užas roditelja, napustio posao u institutu i posvetio se trenerskom poslu. 

- Svi su govorili da sam lud, ali to je bilo jače od mene. Košarka je ipak moja prva ljubav. 

Počeo je kao pomoćnik Trniniću, pa Repeši i Kruščiću, a poslije je samostalno vodio klubove u Sloveniji, Cipru, Austriji... Lani je vodio Trogir, a iduće sezone bit će na klupi austrijskoga Kapfenberga. 

Nepovratna šteta. mislim da nam košarka nikad neće vratiti staru slavu, Perica o budućnosti košarke

- Kod nas se znanje i struka ne cijene, ali vani je druga priča – tvrdi Perica, koji se nada da će mu doktorat otvoriti poziciju na Sveučilištu. 

- Od nečega se mora živjeti, a osim u nekoliko klubova u Hrvatskoj, treneri ne mogu živjeti od svog rada. 

Pesimističan je što se tiče budućnosti hrvatske košarke. 

- Svi su otišli naprijed, a mi stagniramo već 20 godina. Tri su glavna razloga: neuspjesi reprezentacije, velika konkurencija drugih sportova te pad interesa djece. HKS bi morao okupiti stručne ljude, osmisliti strategiju i početi oživljavanje košarke, no oni ništa od toga ne rade godinama.

Naši partneri pišu
Message